Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2020,
13.08

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

208

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša DeSUS Aleksandra Pivec Franc Jurša

Petek, 31. 7. 2020, 13.08

3 leta, 8 mesecev

Del opozicije zahteva odstop Pivčeve, ministrica pod lupo KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

208

Aleksandra Pivec | Če navedbe držijo, bo to za Pivčevo težak nahrbtnik pri nadaljnjem vodenju DeSUS, je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. | Foto STA

Če navedbe držijo, bo to za Pivčevo težak nahrbtnik pri nadaljnjem vodenju DeSUS, je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Foto: STA

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša od kmetijske ministrice in predsednice DeSUS Aleksandre Pivec ter vpletenih pričakuje natančne informacije glede medijskih objav o ministričinih nočitvah v izolskem hotelu na stroške izolske občine. "Če navedbe držijo, potem bo to zelo težak nahrbtnik predsednice pri njenem nadaljnjem vodenju stranke," je za STA ocenil Jurša. Primer ravnanja Pivčeve bo pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija, ki že preučuje nedavni obisk ministrice na Krasu. V koaliciji so z ocenami glede ravnanj Pivčeve zadržani, v opozicijskih LMŠ in Levici pa menijo, da se mora Pivčeva posloviti s svojega položaja.

Televizija Slovenija (TVS) je v četrtek poročala, da je Občina Izola kmetijski ministrici Aleksandri Pivec ob junijskem službenem obisku plačala več nočitev v tamkajšnjem hotelu. V kabinetu Pivčeve so pojasnili, da je bila ministrica od 12. do 14. junija gostja Občine Izola.

TVS je navajala, da naj bi se obisk raztegnil v zasebnega in da naj bi s prvotno izdanega hotelskega računa izhajalo, da sta tam bivala tudi sinova Pivčeve. Ministrica to sicer zanika. V telefonskem pogovoru za TVS je med drugim pojasnila, da je bilo sprva res mišljeno, da bi prenočila v hotelu tudi sinova, na koncu pa, da sta spala pri prijateljih. V njuno nesojeno sobo naj bi se nastanila varnostnika.

Aleksandra Pivec
Novice Ministrica na udaru kritik zaradi obiska v Izoli

Hotel Marina: Račun smo spremenili na zahtevo občine

Po poročanju javne televizije naj bi v izolskem hotelu Marina po obisku Pivčeve spreminjali račune. Iz prvotnega hotelskega računa naj bi odstranili imena ministričinih sinov in varnostnikov, na zadnji verziji računa pa sploh ni bilo več nobenega imena. Izginila naj bi tudi ena soba, medtem ko se cena na zadnji verziji računa ujema s tisto, s prvega računa, torej za dve hotelski sobi.

Evačić: Račun je bil zavrnjen s strani občine, ker ni bil skladen z naročilnico. Video: Planet.

Šef restavracije in vodja hotela Marina Ivica Evačić je v izjavi za medije danes poudaril, da so račun spremenili na zahtevo občine: "Kar se tiče gostov vam žal ne smemo zaupati, kdo so te osebe. Kar se tiče poneverbe računa, moram to demantirati. Nobene poneverbe ni bilo. Račun, ki je bil zavrnjen s strani občine, ni bil skladen z naročilnico, zato je bil izstavljen nov račun," je pojasnil Evačić. Zakaj so na občini zavrnili prvotni račun in zakaj se ta ni ujemal z naročilnico, Evačić ni znal pojasniti.

"Nenormalno je, da nekdo plačuje stroške za tako bivanje ministrice"

Ne glede na vsa pojasnila ministrice in drugih vpletenih pa vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša od Pivčeve pričakuje odgovore. "Nenormalno je, da nekdo plačuje stroške za tako bivanje ministrice. Te plačuje ministrstvo," je za STA povedal Jurša.

O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti s položaja, če navedbe v medijih držijo, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni želel polemizirati. | Foto: STA , O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti s položaja, če navedbe v medijih držijo, vodja poslancev DeSUS Franc Jurša ni želel polemizirati. Foto: STA ,

O tem, ali bi morala Pivčeva odstopiti s položaja, če navedbe v medijih držijo, pa Jurša ni želel polemizirati. Na Pivčevo sicer v zadnjem času leti veliko očitkov. Zadnje mesece so zaradi tega trenja tudi v stranki, a se je vodstvo doslej poenotilo v podpori predsednici, poroča STA.

KPK bo preverila tudi aktivnosti v Izoli

Iz protikorupcijske komisije (KPK) so medtem sporočili, da bodo aktivnosti ministrice Aleksandre Pivec na junijskem obisku v Izoli preverili v okviru zadeve, ki jo vodijo o njenem obisku v podjetju Vinakras in v kateri že opravljajo predhodni preizkus. Okoliščine obiska v Izoli preverjajo, a še ne morejo govoriti o kršitvah določb protikorupcijskega zakona, so navedli pri KPK.

Pivčeva bo na dodatna vprašanja v zvezi s svojim junijskim obiskom v Izoli odgovarjala po dopustu, so za STA pojasnili v njenem kabinetu. Odprtih vprašanj je za zdaj kar nekaj, med drugim enega odpira tudi pojasnilo policije, da stroški varnostnikov varovanih oseb bremenijo proračun policije.


Preberite še:

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Stroške nastanitve na Krasu zase in za svoja sinova sem plačala sama
Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva dobila polno podporo izvršilnega odbora #video

Policija tega, kje sta spala varnostnika, ne razkriva. Kot so za STA povedali na Generalni policijski upravi, je Pivčeva kot aktualna podpredsednica vlade varovana po III. stopnji uredbe o varovanju, kar pomeni, da jo na vseh službenih poteh, razen v kolikor bi se temu sama izrecno odrekla, spremljajo tudi varnostniki. "Vse varovane osebe, tako tudi podpredsednica, so varovane s taktiko in metodiko varovanja skladno z ukrepi načrta varovanja varovane osebe, ki pa je označen s stopnjo zaupnosti," so navedli. So pa dodali, da stroški varnostnikov bremenijo proračun policije.

V koaliciji zadržani z ocenami o ravnanjih Pivčeve

V kabinetu predsednika vlade ter koalicijskih SDS in SMC ne komentirajo zadnjih razkritij o ravnanjih Pivčeve, poroča STA. Je pa sicer premier Janez Janša na družbenem omrežju Twitter v povezavi z zadevo delil spodaj navedeno objavo.

Spomnimo, Janša je branil Pivčevo, ko se je znašla pod plazom kritik zaradi obiska na Krasu. "Od članov vlade se enako kot povsod drugod v normalnem svetu pričakuje, da bodo promovirali domača podjetja, podjetnike in kmete, njihove izdelke in destinacije. Čim več, tem bolje," je zapisal Janša.

V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše ne komentirajo zadnjih razkritij o ravnanjih Pivčeve. | Foto: STA , V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše ne komentirajo zadnjih razkritij o ravnanjih Pivčeve. Foto: STA ,

Iz NSi so danes sporočili, da bodo s komentarjem počakali do konca postopkov pristojnih organov, podpirajo pa zavezanost javnih funkcionarjev visokim etičnim in moralnim standardom: "Podpiramo visoke etične in moralne standarde, ki jim morajo biti zavezani vsi javni funkcionarji. Verjamemo, da jim sledijo tudi naši koalicijski partnerji."

Ob tem so navedli, da primer Pivčeve preiskujejo pristojne institucije, zato ocen o morebitnih kršitvah protikorupcijskega zakona ne morejo podati do zaključka omenjenih postopkov. "Pomembno pa se nam zdi, da so ministri in ostali člani vlade čim več na terenu in med ljudmi. Stik z državljani je po naši oceni ključen za dobro delo in učinkovito reševanje problemov ljudi. Temu načelu sledijo tudi ministri NSi," so še sporočili iz stranke.

LMŠ in Levica: Pivčeva bi morala odstopiti

V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB so na drugi strani do Pivčeve precej ostri. "Ministrica mora odstopiti. Preveč je njenih primerov kršenja protikorupcijske zakonodaje, odkar je v politiki, da bi lahko govorili o napaki. To postaja že vzorec njenega delovanja. Ne upošteva zakonodaje in krši etična pravila," je prek Twitterja sporočil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

V SD so na Twitterju poudarili, da gre za popolno sprenevedanje ministrice. Pričakujejo, da bo Pivčeva javnosti pojasnila vse očitke. "Če se izkaže, da je javnosti lagala, potem te funkcije ne more več opravljati," so navedli v SD in dodali, da gre tudi za odgovornost premierja Janše, ki je ministrico prvič branil pred kritikami. "In kako bo ravnal zdaj," so se vprašali.

Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca gre pri obeh primerih očitkov Pivčevi, tako glede gostovanja v podjetju Vinakras kot pri gostovanju v Izoli, za očitno zlorabo položaja, zaradi česar bi morala odstopiti. Ob tem je Mesec za STA poudaril, da je Pivčeva, "da bi prepričala javnost o svoji nedolžnosti glede nočitev v Izoli, predložila očitno ponarejen oziroma poneverjen račun". To je, kot opozarja Mesec, kaznivo dejanje: "Računamo, da bodo ustrezni organi stvar čim prej raziskali in da bo v primeru potrditve sumov takrat že nekdanja ministrica tudi kazensko odgovarjala."

Po mnenju predsednice SAB Alenke Bratušek pa je na predsedniku vlade, da pove, kakšne kriterije bo imel do svojih ministrov. "Na koncu bodo volivci povedali, ali se z načinom dela, kot ga ubira kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, strinjajo ali ne," je sporočila Bratuškova.

Ne spreglejte