Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2020,
13.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

112

Natisni članek

korupcija Vinakras DeSUS Aleksandra Pivec

Ponedeljek, 27. 7. 2020, 13.01

3 leta, 9 mesecev

Pivčeva: Stroške nastanitve na Krasu zase in za svoja sinova sem plačala sama

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

112

Aleksandra Pivec | Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je danes spet pojasnila, da je stroške nastanitve na Krasu plačala sama. | Foto STA

Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je danes spet pojasnila, da je stroške nastanitve na Krasu plačala sama.

Foto: STA

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je pojasnila, da je stroške nastanitve zase in za svoja sinova med junijskim gostovanjem na Krasu plačala sama. Če bo treba, bo račun pokazala pristojnim institucijam, je dodala. Direktor podjetja Vinakras Marjan Colja je danes poudaril, da obisk Pivčeve nikoli ni bil načrtovan kot promocija zadruge. Ob tem je zavrnil vse očitke o korupciji in pojasnil, da je delovanje zadruge in njenega vodstva politično nepristransko. Predsednik KPK Robert Šumi danes konkretnega primera ni želel komentirati, je pa dejal, da je podpora ministra podjetjem dopustna, a za vse pod enakimi pogoji.

Kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec se je po očitkih o obisku na Krasu konec junija, ko je med drugim nastopila v promocijskem videoposnetku zasebnega podjetja Vinakras, v nedeljo oglasila na družbenem omrežju Facebook. Uvodoma je navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige, piše STA.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva dobila polno podporo izvršilnega odbora #video

Večino časa preživi na terenu

Kot je poudarila Pivčeva, večino časa preživi na terenu, obiskuje kmete, kmetije, društva, različne organizacije, lokalne skupnosti ter podjetja. To pogosto počne tudi ob koncih tedna, praznikih in dela prostih dnevih ter tako povezuje zasebno življenje s poslanstvom ministrice.

Pivčeva je navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige. | Foto: STA , Pivčeva je navedla, da se je ob nastopu mandata ministrice zavezala načinu dela, kjer prevladujejo obiski na terenu, stik in pogovor z ljudmi, ki delujejo znotraj agroživilske verige. Foto: STA ,

"Vedno bom s ponosom nosila različne majice, značke ali predpasnike kmetij, društev, organizacij in podjetij, ki delujejo v mojem sektorju. Ker brez njihovega truda ne bi bilo slovenske hrane, obdelanega in ohranjenega podeželja ter številnih delovnih mest," je poudarila Pivčeva. Dodala je, da ve, kako veliko ljudem pomeni, da obisk ministrice na terenu ohranijo v spominu s fotografijo ali videoposnetkom, zato niso nikoli nikomur prepovedali fotografiranja ali snemanja njenega obiska. Na spletnih straneh in družbenih omrežjih je tako moč najti številne fotografije in videoposnetke njenih tovrstnih obiskov.

"Želim si, da bi bili vsi državljani bolj ponosni na domače pridelovalce in deležnike v agroživilski verigi. To bi dvignilo kolektivno slovensko zavest o njihovem pomenu ter pomenu odnosa do slovenske hrane in obdelanega slovenskega podeželja. S tem bi se dvignil tudi ugled in spoštovanje slovenskega kmeta," je med drugim navedla Pivčeva in napovedala, da bo tudi v prihodnje kot ministrica vedno ponosno predstavljala naše kmete, kmetije, društva in podjetja.

Aleksandra Pivec
Novice Pivčeva: Jutri bom dobila občutek, kaj se v stranki dogaja #video

Prvi dan obiska zasebne narave, drugi dan s službenim namenom

Po objavi medijskih prispevkov o gostovanju Pivčeve na Krasu je v nedeljo zvečer tudi premier Janez Janša na Twitterju zapisal, da se od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov. Da je bila Pivčeva 25. in 26. junija s svojo družino na povabilo podjetja Vinakras na Krasu, kjer je nastal tudi promocijski videoposnetek, je v četrtek poročal spletni Dnevnik. To je sprožilo vrsto pomislekov.

Ministrica je nato za POP TV pojasnila, da je bil prvi dan obisk zasebne narave in v zasebnem angažmaju, drugi dan pa je bila s službenim namenom gostja podjetja Vinakras. Udeležila se je več sestankov in zvečer odprla prenovljeno dvorišče kleti podjetja. "Nisem pa dolžna pojasnjevati svojih zasebnih aktivnosti in aktivnosti svoje družine," je tedaj poudarila Pivčeva.

Premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pojasnil, da od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov. | Foto: Gov.si Premier Janez Janša je na družbenem omrežju Twitter pojasnil, da od članov vlade pričakuje promoviranje domačih podjetij in kmetov. Foto: Gov.si

POP TV je sicer v soboto poročal, da so pridobili elektronsko komunikacijo, iz katere je razvidno, da je izlet s službenega elektronskega naslova urejala podpredsednica stranke DeSUS in direktorica občinske uprave v Brdih Anita Manfreda. Tudi tisti del izleta, ki naj bi bil po navedbah Pivčeve zaseben. V podjetju Vinakras pa so pojasnili, da so Pivčevi plačali kosilo, še navaja STA.

Colja: Obisk ministrice nikoli ni bil načrtovan kot promocija zadruge

Direktor prej omenjenega podjetja Marjan Colja je danes pojasnil, da je bil namen obiska Pivčeve "odprtje prenovljenega kraškega dvorišča, predstavitev realnega stanja kmetijstva na Krasu ter pomembnosti in nujnosti povezovanja kmetijstva in turizma na območju Krasa". Direktor zadruge Vinakras je pojasnil, da obisk ministrice nikoli ni bil načrtovan kot promocija zadruge.

"Namen videokolaža, ki ga nekateri mediji predstavljajo kot promocijski videoposnetek, je v resnici prikaz poteka obiska ministrice, v katerem je zajetih več različnih podjetij, mladih vinarjev in turističnih točk na območju Krasa. Dobronamerno smo želeli v spomin in prikaz dejanskega stanja kmetijstva in turizma na Krasu združiti posnetke v videopredstavitev. Izjavljamo, da je delovanje zadruge politično nepristransko, enako velja tudi za vodstvo, zato se v trenutno aktualno dogajanje, ki postaja iz dneva v dan vedno bolj politično obarvano, ne bomo spuščali," je poudaril Colja.

Ob tem je zavrnil vsa namigovanja in govorice o korupciji. "Zadruga Vinakras ves čas svojega poslovanja deluje poslovno in pravno korektno, v svojem preteklem in bodočem poslovanju nimamo nikakršne potrebe niti želje, da bi s takimi namišljenimi zadevami oziroma koruptivnimi dejanji uresničevali svojo začrtano pot. Taki očitki so do zadruge Vinakras ter do njenega vodstva nedopustni in zlonamerni, saj mečejo senco dvoma na dogodke, ki se sploh niso zgodili," je med drugim še sporočil Colja.

Aleksandra Pivec
Novice Nov razkol v DeSUS? V Celju pravijo, da Pivčeve ne podpirajo.

Šumi: Podpora ministra podjetjem dopustna, a za vse pod enakimi pogoji

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi obiska Pivčeve v podjetju Vinakras, o katerem je KPK že uvedel predhodni preizkus, danes ni hotel konkretno komentirati. Na načelni ravni pa je povedal, da je dopustna tudi podpora ministrov ali vlade posameznim dejavnostim, a na enak način in pod enakimi kriteriji za vse izvajalce v tej dejavnosti, poroča STA.

Na KPK so v primeru Pivčeve uvedli predhodni preizkus, v katerem bodo pridobili gradivo, zaprosili za dokazila in pojasnila ter na tej podlagi odločili, ali obstaja sum kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Če se sumi potrdijo, bodo uvedli preiskavo, je pojasnil Šumi. Kot je povedal, je vsakršno nasprotje interesov vedno treba presojati v konkretnem primeru. Če je posamezen funkcionar tako ali drugače v poslovnem, političnem ali osebnem stiku s podjetjem, se je vedno dolžan izločiti iz odločanja v nadaljnjih korakih, ko je to podjetje v kakšnem postopku, na primer ob javnih razpisih.

Obiski ministrov in fotografiranje na terenu so sicer pogosti, prav tako nošenje promocijskih majic ali znakov. Na vprašanje, kje je tu meja za funkcionarje, je Šumi odgovoril: "Če je strategija posameznega ministrstva ali vlade, da na posameznem področju podpira določeno dejavnost, in to na enak način in pod enakimi kriteriji za vse, je to na pregleden in objektiven način lahko dopustno. Če pa to velja le za posamezno podjetje ali organizacijo, pa je to nesprejemljivo."

Prvi mož KPK Robert Šumi je povedal, da je podpora ministrov ali vlade posameznim dejavnostim dopustna, a na enak način in pod enakimi kriteriji za vse izvajalce v tej dejavnosti. | Foto: STA , Prvi mož KPK Robert Šumi je povedal, da je podpora ministrov ali vlade posameznim dejavnostim dopustna, a na enak način in pod enakimi kriteriji za vse izvajalce v tej dejavnosti. Foto: STA ,

Konkretnega primera Pivčeve zaradi interesov preiskave ni hotel komentirati, je pa Šumi pojasnil, da se, če funkcionar loči javno od zasebnega in pri tem dosledno upošteva vse dejavnike, kot so namen, preglednost in objektivnost delovanja, zelo težko pojavi konflikt interesov. V zasebnem življenju je tudi funkcionar upravičen do tega, da se udeležuje različnih pogostitev in dogodkov. A daril funkcionarji nikoli ne smejo prejeti z namenom protiuslug ali povračil. Prejmejo lahko le protokolarna in priložnostna darila v omejeni vrednosti, kar velja tudi za njihove družinske člane, je pojasnil Šumi.

Po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije protokolarna darila funkcionarji prejmejo od predstavnikov drugih državnih organov, drugih držav in mednarodnih organizacij in institucij ob obiskih, gostovanjih ali drugih priložnostih. Priložnostna darila manjše vrednosti pa so darila, dana ob posebnih priložnostih, ki ne presegajo vrednosti 75 evrov in katerih skupna vrednost v posameznem letu ne presega 150 evrov, če so dana od iste osebe.

Po protikorupcijskem zakonu protokolarna ali priložnostna darila, ki presegajo vrednost 75 evrov, postanejo last Republike Slovenije, lokalne skupnosti oziroma organizacije, v kateri funkcionar opravlja svojo funkcijo. Na vprašanje, ali je torej treba biti najbolj pozoren na darila, ki imajo neposredno povezavo s področjem, na katerem dela funkcionar, pa je Šumi odgovoril: "Če je govora o službenih zadevah in je darilo pogojeno z namenom, že to ustreza definiciji korupcije."

Ne spreglejte