Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 7. 2020,
18.02

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

48

Natisni članek

vlada nezaupnica DeSUS Aleksandra Pivec

Četrtek, 16. 7. 2020, 18.02

3 leta, 9 mesecev

Nov razkol v DeSUS? V Celju pravijo, da Pivčeve ne podpirajo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

48

Aleksandra Pivec | V celjskem pokrajinskem odboru DeSUS ne podpirajo predsednice stranke Aleksandre Pivec. | Foto STA

V celjskem pokrajinskem odboru DeSUS ne podpirajo predsednice stranke Aleksandre Pivec.

Foto: STA

V DeSUS ne potihnejo nemiri zaradi nezadovoljstva dela članstva na račun predsednice Aleksandre Pivec in sodelovanja stranke v koaliciji. Predsednica celjskega pokrajinskega odbora Brigita Čokl je za Večer potrdila, da Pivčeve ne podpirajo. Pivčeva je danes dejala, da po njenih informacijah v celjskem pokrajinskem odboru niso glasovali o nezaupnici, ampak o tem, ali so še naklonjeni sodelovanju v koaliciji ali ne.

Po viharju zaradi dogajanja na seji ljubljanske pokrajinske organizacije je vodstvo DeSUS pred tednom dni sklenilo, da predsednico Aleksandro Pivec podpira pri nadaljnjem vodenju stranke in da nadaljujejo delom v koaliciji skladno z zavezami iz koalicijske pogodbe. Dogajanje po seji ljubljanskega odbora so zaznamovali očitki o konstruktu, na zapisnik seje pa še čakajo, je danes po seji vlade pojasnila Pivčeva.

d
Novice Napeto v DeSUS: vodstvo podpira Pivčevo, stranka ostaja v koaliciji #video

Celjski pokrajinski odbor Pivčeve ne podpira

Do Pivčeve so medtem kritični tudi v celjskem pokrajinskem odboru. Predsednica pokrajinskega odbora Brigita Čokl je za Večer potrdila, da Pivčeve ne podpirajo, ali je to strogo rečeno nezaupnica, pa je stvar interpretacije.

"Dejstvo je, da smo nezadovoljni, ker se spreminja značaj stranke, ker se ne spoštuje vrednot, ker smo prešli vse meje sprejemljive tolerantnosti do ideologije, do skrajne meje, ki je sprememba medijske zakonodaje. Tu se naše poti ločujejo. In če predsednica meni, da se ne bo spuščala na ta področja, potem ni izbrala pravega ljudstva oziroma mi nismo izbrali prave predsednice," pravi Čoklova. Po njenih navedbah so se izrekli o delovanju DeSUS v vladi in o predsednici stranke.

Alenka Jeraj parlament
Novice Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

Pivčeva: V celjskem odboru niso glasovali o nezaupnici

Pivčeva je po seji vlade dejala, da po njenih prvih informacijah v celjskem odboru niso glasovali o nezaupnici, ampak o tem, ali so še naklonjeni delu v koaliciji ali ne. Je pa prejela poročilo, da je veliko članov območnih in občinskih odborov te pokrajine bojkotiralo srečanje, je pojasnila šefica DeSUS.

Pivčeva je po seji vlade dejala, da po njenih prvih informacijah v celjskem pokrajinskem odboru niso glasovali o nezaupnici, ampak o tem, ali so še naklonjeni delu v koaliciji ali ne. | Foto: STA , Pivčeva je po seji vlade dejala, da po njenih prvih informacijah v celjskem pokrajinskem odboru niso glasovali o nezaupnici, ampak o tem, ali so še naklonjeni delu v koaliciji ali ne. Foto: STA ,

Medtem je po njenih besedah v dveh pokrajinskih odborih prejela 100-odstotno podporo. Tudi iz DeSUS so sporočili, da so se v preteklih dneh sestali nekateri pokrajinski odbori stranke in podprli vodstvo. Kot so povzeli, pokrajinski odbor DeSUS za Koroško izreka "trdno podporo vodstvu stranke DeSUS in daje odklonilno stališče glede poskusov posameznikov ali skupin za ustvarjanje notranjega nezadovoljstva v stranki".

Tudi pokrajinski odbor Podravje "ostro obsoja javne napade posameznih članov stranke, usmerjane na vodstvo". Pokrajinski odbor Severne Primorske pa poziva vodstvo DeSUS, "da zoper tiste člane stranke, ki na podlagi plasiranja lažnih in neresničnih informacij v medije poskušajo diskreditirati tako delo kakor tudi predsednico stranke, ukrepa s sprožitvijo v statutu stranke predpisanih postopkov".

DeSUS za izredno usklajevanje pokojnin v višini dveh odstotkov brez pogoja gospodarske rasti

Poslanci DeSUS so vložili amandma k predlogu zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, s katerim predlagajo izredno usklajevanje pokojnin v letu 2020 v višini dveh odstotkov ne glede na gospodarsko rast preteklega leta. Državni zbor bo predlog zakona obravnaval septembra. (STA)

Tomaž Gantar
Novice Gantar: Upam, da Pivčeva ne podcenjuje razmer v stranki, te so resne

Predsednica stavi na vsebinske zaveze, zlasti demografijo

Po besedah Pivčeve so vedeli, da odhod v desnosredinsko koalicijo ne bo preprost, kot tudi ni delo v njej. Spomnila je, da je na eni strani pozitivno delo na vsebinskem področju, medtem ko pretrese povzroča drugi del, kot je na primer odpiranje ideoloških tem. Naštela je uresničevanje nekaterih vsebinskih zavez, ki zadevajo zlasti demografijo. "Če bomo vsebinske zaveze lahko izvedli, je za članstvo veliko pomembneje kot to, da moramo opozarjati na za nas nesprejemljive teme," je prepričana.

Koalicija se sicer zadnje dni spopada tudi z očitki o spremembah medijske zakonodaje, ki jih je ministrstvo za kulturo poslalo v javno razpravo. Predlogi sicer niso koalicijsko usklajeni. Pivčeva je danes med drugim ponovila, da si želijo čim širše strokovne razprave. Naročili so tudi nekaj neodvisnih strokovnih mnenj, poroča STA.

Pivčeva: Vlada o uradu za demografijo prihodnji teden ali na prvi seji po počitnicah

Koalicija se je po besedah predsednice Pivčeve dogovorila, da bo vlada prihodnji teden ali na prvi seji po počitnicah obravnavala oziroma potrdila odlok o ustanovitvi urada za demografijo kot ministrstva brez listnice. Tako bo DeSUS vodil tri ministrstva, ob čemer pa Pivčeva pravi, da o rekonstrukciji vlade ne govorijo.

O imenu za vodenje ministrstva brez listnice oziroma demografskega urada se bodo po njenih besedah pogovarjali po sprejetju odloka na vladi. Urad bo imel sedež v Mariboru. Eden od glavnih projektov koalicije je tudi ustanovitev demografskega sklada, kar pa bo zagotovo trši oreh. Več informacij o predlogu je mogoče pričakovati jeseni. (STA)

Ne spreglejte