Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2020,
16.06

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

Violeta Tomić Alenka Jeraj kletvice SDS

Sreda, 15. 7. 2020, 16.06

3 leta, 9 mesecev

Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Na začetku današnje seje odbora za kulturo se je med predsednico odbora iz vrst Levice Violeto Tomić in poslankami iz vrst koalicije vnela vroča razprava glede tega, ali bi morala danes pred odborom nastopiti tudi novinar Bojan Požar. Do Tomićeve, ki nastopa Požarja ni dovolila, kot predsednica odbora pa tudi ni pristala na glasovanje o tem, je bila med drugim kritična tudi poslanka Alenka Jeraj iz vrst SDS, ki je v burni razpravi omenila kletvico.

Predsednica odbora za kulturo Violeta Tomić (Levica) kljub pozivom poslank iz vrst koalicijskih SDS, NSi in SMC ni pristala na to, da bi pred odborom za kulturo, ki obravnava napovedane spremembe zakona o RTV Slovenija, nastopila novinar in publicist Bojan Požar ter direktor Nove24TV Boris Tomašič. Tomićeva je pojasnila, da bodo na odboru danes razpravljali o RTV Slovenija in da spremembe zakona o RTV Slovenija omenjenih gospodov ne zadevajo.

Buren začetek seje odbora za kulturo. Video: Planet.


Rok javne obravnave za medijski trojček podaljšali do 5. septembra

Rok javne obravnave za predloge novel treh medijskih zakonov je ministrstvo za kulturo podaljšalo do 5. septembra, je razvidno iz objave na e-demokraciji. Predlogi so sprožili precej burne odzive v domači in tuji javnosti, in sicer tako zaradi vsebine kot tudi zaradi kratkega roka za javno obravnavo. (STA)

Bojan Požar
Novice SDS v državni zbor povabila Požarja. Potem se je zapletlo. #video

Poslanka SDS v razpravi omenila kletvico pi**e

"Kakšno zvezo z RTV Slovenija ima urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič in kakšno zvezo ima z zakonom o RTVS Mirovni inštitut? Zraven pa vas prosim, da mi tudi razložite, kako ste v svojem zadnjem izvajanju lahko dejali, da si želite kulturno debato, tukaj pa ste izpostavili, da kulturne debate s strani gospoda Tomašiča ne bo. Kako pa vi veste, kaj bo on povedal? Mu vidite v glavo in lahko že vnaprej nekoga označite, da ne bo kulturno razpravljal?" je Tomićevo vprašala poslanka SDS Alenka Jeraj.

Violeta Tomić pojasnjuje, zakaj niso na sejo povabili Bojana Požarja. Video: Planet.


"Naj vas spomnim, da ste na odbor za kulturo pred časom povabili gospoda Domna Saviča (medijski aktivist, op. a.), ki si pa res ne zasluži razlagati na odboru za kulturo glede na svoje klerotalibanske pi**e in tako naprej in podobne tvite," je dejala Jerajeva. "Če so prišli dodatni ljudje na seje, se je do zdaj o tem glasovalo. Prosim, da daste moj proceduralni predlog na glasovanje, ker je tu kup poslancev, ki se ne strinjajo s tem, da ste se vi kot predsedujoča sami odločili, da nekoga ne boste vabili," je Jerajeva pozvala Tomićevo.

"Popolnoma jasno je, da imate večino. Nisem se odločila sama, posvetovala sem se s predlagatelji. Prosim za pet minut odmora, da se posvetujemo s predlagatelji," je dejala Tomićeva. Na koncu Požar ni bil vabljen na sejo, Tomašič pa je vseeno dobil besedo.

Igor Kadunc
Novice Ali RTV Slovenija pod Kadunčevim vodstvom drvi v prepad?

Kadunc: Z manj kot zdaj se ne da delati

Odbor za kulturo zdaj že več kot štiri ure razpravlja o vladnih predlogih sprememb medijske zakonodaje, ki so tako v domači kot tudi v mednarodni javnosti naleteli na ostra nasprotovanja. Predlogi niso bili usklajeni z zainteresirano javnostjo, na voljo za razpravo pa je bilo sprva le pet dni, je v imenu predlagateljev nujne seje odbora dejala Maša Kociper (SAB).

Potem ko je minister za kulturo Vasko Simoniti opisal predloge sprememb, je generalni direktor RTVS Igor Kadunc poudaril, da bodo imeli zaradi sprememb približno četrtino sredstev manj. Z manj kot zdaj se ne da delati, je zatrdil Kadunc. Proračunski vir za javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA) po veljavni ureditvi je večje jamstvo za njeno avtonomijo kot pa predlagano sodelovanje STA pri deliti RTV-prispevka, pa je dejal direktor STA Bojan Veselinovič.

Predstavniki Društva novinarjev Slovenije (DNS) in reprezentativni sindikati RTVS so pozvali k umiku predlogov, ki naj znova pridejo v javnost šele potem, ko bodo lahko tudi sami sodelovali pri njihovi pripravi. V Združenju novinarjev in publicistov in Novi24TV so predloge pozdravili. Potrebne so bolj kakovostne vsebine, je dejal Tomašič. Nekaj sto novinarjev in medijskih delavcev je sicer danes pred stavbo DZ z nagovori, transparenti in vzkliki pozvalo k neodvisnosti in svobodi slovenskih medijev. Slišati je bilo nestrinjanje z vladnimi predlogi treh medijskih zakonov: zakona o medijih, zakona o RTVS in zakona o STA.

Joveva in Grošelj o predlogu medijske zakonodaje pisala evropski komisarki Jourovi

Slovenska evropska poslanca iz vrst liberalcev (Renew/LMŠ) Irena Joveva in Klemen Grošelj sta podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo v pismu opozorila na "sporen predlog medijske zakonodaje v Sloveniji", so sporočili iz pisarne Joveve. Komisarko sta prej omenjena evropska poslanca pozvala k razpravi o tej temi na evropski ravni.

Kot sta zapisala v pismu, v Sloveniji zadnje dni z zaskrbljenostjo spremljata poročanje o predlaganih spremembah medijske zakonodaje, ki ga je slovensko ministrstvo za kulturo pripravilo v naglici in popolni tajnosti ožjega kabineta ministra za kulturo, brez sodelovanja deležnikov in stroke. Jourovo, ki je v komisiji pristojna za vrednote in preglednost, sta seznanila s ključnimi elementi predlaganih sprememb, ki bodo imele po njunem mnenju korenite posledice za medijsko krajino v Sloveniji in predvsem negativen vpliv na demokratičen razvoj države.

Poudarila sta, da je glavni namen sprememb vzpostavljanje vladnega nadzora nad mediji. To bi po njunem mnenju uničilo stabilno in neodvisno novinarsko poročanje, steber vsake demokratične družbe in ureditve. Komisarko sta pozvala, da ohranja medijsko neodvisnost v EU, še naprej opozarja na kršenje medijske svobode in posledično odpre razpravo o konkretnem primeru tudi na evropski ravni. (STA)

Ne spreglejte