Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2020,
12.55

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Natisni članek

Državni zbor SDS Violeta Tomić Bojan Požar

Sreda, 15. 7. 2020, 12.55

3 leta, 9 mesecev

SDS v državni zbor povabila Požarja. Potem se je zapletlo. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

85

Poslanke in poslanci na odboru za kulturo so začeli razpravo o napovedanih spremembah zakona o Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Stranka SDS je na sejo povabila tudi Bojana Požarja, da bi predstavil svoj pogled na spremembe. Tu pa se je zapletlo, saj njegovega nastopa predsednica odbora Violeta Tomić ni dovolila, je Požar objavil na Twitterju. Tomićeva je v svojem odzivu dejala, da ne ve, kaj imata Požar in direktor Nove24TV Boris Tomašič z javno televizijo, o čemer naj bi danes razpravljali. Požar na koncu ni bil vabljen na sejo, Tomašič pa je vendarle dobil besedo.

Sejo odbora so zahtevale SAB, Levica, LMŠ in SD, v obrazložitvi pa so predlagatelji zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo medijsko poročanje o nastajanju osnutka sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki ga v "tajnosti in očitni naglici pripravlja vlada".

Alenka Jeraj parlament
Novice Tomićeva dokončno zavrnila Požarja, poslanka SDS omenila Savičevo kletvico #video

SDS je na sejo povabila Bojana Požarja

Na sejo odbora je stranka SDS povabila tudi novinarja in nekdanjega politika Bojana Požarja, da bi tam povedal svoje mnenje o novi medijski zakonodaji. Kot je zapisal, je danes svoj prihod na sejo napovedal tudi na družbenem omrežju Twitter, a je namesto vabila dobil obvestilo, da predsednica odbora Violeta Tomić njegovega nastopa ne dovoli. "To ni šala, to je res. Toliko o demokratičnosti in pluralnosti medijske razprave," je dodal Požar.

Violeta Tomić: Kaj imata Požar in direktor Nove24TV z nacionalno televizijo?

Pisanje Požarja smo preverili tudi pri Violeti Tomić, ki nam je pred začetkom seje povedala, da je SDS zadnji trenutek želela, da na sejo prideta direktor Nove24TV in Požar. "Ni mi jasno, kaj imata Bojan Požar in direktor Nove24TV Boris Tomašič z nacionalno televizijo. Vabimo tiste, ki jih ta zakon neposredno zadeva. Ko bomo govorili o splošni medijski zakonodaji, pa seveda," je pojasnila. Dodala je, da poskušajo zaradi aktualne situacije z novim koronavirusom število ljudi na sejah zaradi varnosti omejevati. 

Na predsednico odbora Violeto Tomić smo naslovili prošnjo za poimenski seznam, koga od vabljenih na sejo je povabila katera od političnih strank. Sklic izredne seje pa si lahko ogledate tukaj.

Janša: Tomićeva te pravice nima

Na objavo Požarja se je odzval tudi predsednik vlade in SDS Janez Janša, ki je ob tem zapisal, da Tomićeva te pravice nima. "Vsi povabljeni na predlog poslanskih skupin lahko nastopijo," je dodal. 

Glasovali bodo, ali lahko nastopi ali ne

Požar je nato na družbenem omrežju dodal še eno objavo: "Pravkar dobil obvestilo, da bodo predlagatelji mojega današnjega nastopa na odboru za kulturo ob začetku seje predlagali glasovanje o tem, ali jaz lahko nastopim z razpravo ali ne. Zato sem se odločil, da vendarle grem v DZ," je zapisal. V eni od naslednjih objav je nato sporočil, da se je "Tomićeva zdaj dokončno odločila, da na seji odbora za kulturo, kljub včerajšnjemu povabilu, ne smem govoriti".

Rok javne obravnave za medijski trojček podaljšali do 5. septembra

Predlagateljice seje so želele, da odbor za kulturo ministrstvo pozove k objavi pripravljenih predlogov sprememb in omogoči javno obravnavo. A je ministrstvo za kulturo dva dni pozneje na e-demokraciji objavilo predlog treh medijskih zakonov, in sicer novele zakona o medijih, novele zakona o RTVS in novele zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA).

Najbolj odmevajo predlogi sprememb razdeljevanja RTV-prispevka, in sicer bi se tri odstotke zbranega prispevka v preteklem letu namenilo za STA, pet odstotkov pa za uresničevanje javnega interesa na področju medijev. V zakonu o medijih so med drugim dopolnili definicijo javnega interesa, medtem ko se v predlogu novele zakona o STA med drugim spreminja način imenovanja nadzornikov, ki se z DZ prenaša na vlado, in razreševanje direktorja STA.

Predlogi novel so naleteli na burne odzive tako v domači kot mednarodni javnosti tako zaradi same vsebine kot tudi kratkega roka javne obravnave. Rok javne obravnave za predloge novel treh medijskih zakonov je ministrstvo za kulturo danes podaljšalo do 5. septembra, je razvidno iz objave na e-demokraciji. (STA)

Ne spreglejte