Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2022,
7.11

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

37

Natisni članek

stavka RTV Slovenija

Ponedeljek, 20. 6. 2022, 7.11

1 leto, 10 mesecev

Pester dan na RTV Slovenija: skrajšali dolžino dnevnoinformativnih oddaj #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

37

Shod RTV | Nezadovoljni so s tem, da na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. | Foto Ana Kovač

Nezadovoljni so s tem, da na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka.

Foto: Ana Kovač

Koordinacija novinarskih sindikatov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) bo danes nadaljevala stavko, saj ni zadovoljna s pogajanji o stavkovnih zahtevah. Vzporedno bo potekala seja programskega sveta zavoda, na kateri bodo odločali o soglasju k imenovanju športnega novinarja na RTVS Urbana Laurenčiča za direktorja Televizije Slovenija (TVS). Na stavko se je odzvala tudi ministrica za kulturo.

Fotogalerija
1 / 32

Koordinacija bo stavko, ki jo je začela 23. maja, nadaljevala danes od 14. do 23. ure. Nezadovoljni so s tem, da na pogajanjih o stavkovnih zahtevah, med katerimi je novinarska avtonomija, ni napredka. Na Trgu republike bodo na javnem shodu ob 19. uri k ukrepanju pri ohranitvi javnega servisa pozvali tudi DZ.

Fotogalerija
1 / 8

Vodstvo RTV za dan stavke skrajšalo dolžino dnevnoinformativnih oddaj

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija se je zaradi stavke novinarjev na RTVS odločilo poročila ob 17. uri skrajšati na tri minute, Dnevnik in Odmeve na pet minut, oddajo Tednik pa odpovedati. Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sta ogorčena in menita, da gre za oviranje stavke, so zapisali v izjavi za javnost.

Danes so s sporeda umaknili tudi oddajo Tednik. Voditeljica in urednica Tednika Jelena Aščić je ob začetku stavke dejala, da so v oddaji želeli predstaviti razmere na RTVS. A je Rebernikova naročila odpoved vseh produkcijskih kapacitet za izvedbo Tednika. Ob tem pa ni navedla "nobenega razloga in nobenega pojasnila, zakaj so se odločili za tako potezo".

Ostro obsojajo tudi prepoved snemanja pogovora s predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom, pogovor z njim je bil zastavljen aktualno, v manjšem delu pa bi se dotaknili tudi Čeferinovega odnosa do vloge in pomena javne RTV.

Predsednica generalnega vodstva stavkovnega odbora in Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković je na novinarski konferenci ob začetku stavke povedala, da so bili danes pripravljeni delati, da so že pripravili bogat program, "a vendarle je bil ta program danes cenzuriran".

"Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa Televizije Slovenija Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke," so se v sporočilu za javnost odzvali v stavkovnem odboru.

RTV
Novice V ponedeljek znova stavka zaposlenih na RTV Slovenija

Stavkovni odbor odločno zavrača poskuse generalnega direktorja, da bi krivdo za razpadanje kadrovske in organizacijske strukture Informativnega programa TV Slovenija in krizo uredniške avtonomije naprtili pogajalski skupini novinarskih sindikatov. Generalnega direktorja Grah Whatmougha še pozivajo "naj nemudoma preneha zavajati javnost ter zaposlene, jih ustrahovati ter sejati nered v ustanovi, ki jo vodi".

Stavka se bo začela danes ob 14. uri, ob 19. uri bo na trgu republike shod v podporo javni RTV.

Kaj je o stavki povedala ministrica?

Na ministrstvu za kulturo stavko podpirajo, je v odzivu na stavko zaposlenih na RTV Slovenija povedala ministrica Asta Vrečko. Prav tako je vodstvo hiše RTV pozvala, naj spoštuje zahteve zaposlenih. Dejala je tudi, da bo novi zakon o RTV Slovenija prišel čim prej.

"Skrbijo nas razmere na RTV, nedavno je prišla tudi napoved o ukinjanju dopisniške mreže, glede tega smo lahko zaskrbljeni. V globaliziranem svetu, v času, ko je treba imeti čim več informacij, se povezovati mednarodno, je jasno, da je v javnem interesu, tako javnega servisa RTV kot javnosti, da imamo na voljo čim več verodostojnih in kvalitetnih informacij," je povedala ministrica.

Ministrici se zdi skrb vzbujajoče, da RTV zapuščajo številni kvalitetni novinarji

"Novinarji si zaslužijo svojo avtonomijo, uredniško politiko, ki ni odvisna od vpletanja vsakokratne politike. Zavezani so delovanju v interesu javnosti, podajanju verodostojnih informacij in svojemu delu," je poudarila in dodala, da RTV ni le informativni program:

"Tu so tudi kulturnoumetniški program, otroški, dokumentarni, športni, izobraževalni."

Na ministrstvu pozivajo vodstvo zavoda, da dosledno spoštuje pravico zaposlenih do stavke, je poudarila.

O stališču ministrstva oz. vlade do morebitnega dviga RTV-prispevka ministrica Vrečko pravi, da se jim prispevek zdi nujen in da niso za ukinjanje, saj gre za resnično pomemben javni servis. O povišanju prispevka vlada po njenih besedah ni govorila. "V situaciji splošne draginje menimo, da to ni prvo politično vprašanje. Prvo vprašanje glede RTV je, kako umakniti odločilen vpliv politike iz organov odločanja," je poudarila.

Generalni direktor pozval k podpisu in preklicu stavke

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je sicer stavkovnemu odboru oziroma Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS, kot so v vodstvu zavoda javnost obvestili konec tedna, pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev "nepopravljive programske škode" ter "nadaljnjega načenjanja ugleda javnega medija" pozval k podpisu in preklicu stavke. Rok za podpis je do danes do 10. ure. Iz stavkovnega odbora so v odzivu sporočili, da se stavka nadaljuje po predvidenem scenariju.

Panorama
Novice Vodstvo RTV presenečeno: Obžalujemo, da ...

Kdo bo novi direktor TVS?

Programski svet bo sicer popoldne obravnaval Laurenčičevo kandidaturo za direktorja nacionalne televizije. Od treh prijav na ponovni razpis je za obravnavo na programskem svetu primerna le ta. Ena namreč ni ustrezala razpisnim pogojem, vloga, ki naj bi jo po neuradnih podatkih oddal nekdanji direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija, pa je bila nepopolna.

TVS je brez direktorja s polnimi pooblastili vse od razrešitve Natalije Gorščak s tega mesta avgusta lani.

Pred programskimi svetniki bo tudi predlog vodstva zavoda za krčenje dopisniške mreže v tujini, ki mu v koordinaciji, društvu novinarjev in strokovni javnosti odločno nasprotujejo.

Panorama
Novice Novinarski sindikalisti na RTV nočejo oddaje Panorama
Evgenija
Novice Carlova z RTVS: Tega ne bom delala niti mrtva!
Ne spreglejte