SiolNET. Novice Slovenija
5,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V ponedeljek znova stavka zaposlenih na RTV Slovenija

5,50

termometer

RTV |  | Foto: STA
Foto: STA

Zaradi stavke Koordinacije novinarskih sindikatov bo v ponedeljek na Televiziji Slovenija spremenjena programska shema. Informativne oddaje prvega programa bodo krajše, vodstvo pa bo zagotovilo, da pri tem ne bo kršena pravica do obveščenosti. Pred DZ bodo na Trgu republike ob 19. uri organizirali javni shod in zahtevali nujno ukrepanje pri ohranitvi javnega servisa tudi od zakonodajalca.

Televizija Slovenije bo v ponedeljek od 14. ure do 23. ure zaradi stavke Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija, enega od treh reprezentativnih sindikatov na RTV Slovenija, predvajala okrnjene dnevnoinformativne vsebine Televizije Slovenija, so sporočili z RTV Slovenija. Prva, opozorilna, stavka je na RTV Slovenija potekala že 23. maja.

Vodstvo pojasnjuje, da je javni zavod med stavko dolžan in bo zagotovil minimalni obseg informativnega programa na TV Slovenija, kar pomeni, da bodo informativne oddaje Poročila, Dnevnik in Odmevi ter športne in kulturne novice skrajšane oziroma omejene na zgolj nujne novice, ki zagotavljajo javnosti ustavno pravico do obveščenosti.

Naslovnica MMC Novice Na RTV Slovenija so stavkajoči zavzeli programe

"Vodstvo RTV Slovenija si je s konstruktivnim in neposrednim dialogom od začetka stavkovnih pogajanj prizadevalo za kompromis, ki bi omogočal nemoteno izvajanje poslanstva RTV Slovenija. Predlagalo je več rešitev za odpravo kadrovske stiske v Informativnem programu, tudi zaposlitev dodatnih desetih novinarjev, a se je novinarski sindikat enostransko in brez kakršnekoli napovedi odločil, da pogajanja zapusti in napove stavko," je v sporočilu za javnost sporočil generalni direktor Andrej Grah Whatmough.

Vsem gledalcem se za okrnjen program opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

Panorama Novice Vodstvo RTV presenečeno: Obžalujemo, da ...

Pogovori o posodobitvi dopisniške mreže še potekajo

Vodstvo RTV Slovenija je zaradi obsežnega odziva v javnosti danes objavilo tudi izjavo za javnost o dopisniški mreži RTV Slovenija. Pogovori med dopisniško komisijo in generalnim vodstvom o posodobitvi dopisniške mreže še potekajo.

Zapisali so, da je generalni direktor RTV Slovenija na sejo Programskega sveta posredoval smernice oziroma izhodišča dopisniške komisije o tem, kako naj bi bila dopisniška mreža RTV Slovenija v tujini v prihodnjih letih posodobljena in usklajena s spremenjenimi okoliščinami v mednarodnem okolju.

"V izhodiščih, ki jih je komisija pripravila na podlagi analiz obstoječe dopisniške mreže v tujini, analize tujih dopisniških mrež članic EBU ter analiz lastnih programskih potreb, je komisija za razpravo predlagala počasno uvajanje določenih posodobitev in sprememb, ki bi dolgoročno lahko pozitivno vplivale na še bolj optimalno delovanje dopisniške mreže v tujini. Generalni direktor je pri svojem predlogu upošteval večino izhodišč komisije, nekaj vprašanj, ki so še ostala odprta iz objektivnih razlogov pa je označil kot "zamrznitev" dokler s komisijo ne doseže dogovora, kako zadevo najbolj ustrezno rešiti," so zapisali.

Dodali so, da se bo programski svet na ponedeljkovi seji seznanil z dosedanjimi načrti za posodobitev dopisniške mreže. Obenem pa se bodo nadaljevali pogovori in usklajevanje med dopisniško komisijo in generalnim vodstvom s skupnim ciljem optimizacije dopisniške mreže v tujini, ki je ena najpomembnejših konkurenčnih prednosti RTV Slovenija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin