SiolNET. Novice Slovenija
6,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež Frančišek sprejel odstop celjskega škofa Lipovška

6,52

termometer

Stanislav Lipovšek
Lipovška je papež Benedikt XVI. imenoval za škofa leta 2010, pri čemer je nasledil prvega škofa celjske škofije Antona Stresa. Svoj odstop je papežu julija ponudil zaradi splošnega navodila Katoliške cerkve za škofe, da ob dopolnitvi 75 let ponudijo odstop. Foto: STA

Papež Frančišek je sprejel odstop celjskega škofa Stanislava Lipovška, ki ga je ta ponudil julija, ko je napolnil 75 let. Ker je škofovski sedež v Celju izpraznjen, bo škofijo do imenovanja novega škofa vodil škofijski upravitelj, ki bo imenovan v tednu dni.

V 70. letih prejšnjega stoletja je bil Lipovšek na podiplomskem študiju v Rimu, in sicer na papeškem visokošolskem zavodu sv. Anzelma. Doktorat je opravil iz liturgike, ki jo je pozneje predaval med drugim na mariborski teološki fakulteti. Leta 1984 je bil imenovan za mariborskega stolnega župnika.

Med drugim je vodil odbor za pripravo obiska papeža Janeta Pavla II. v Sloveniji leta 1996 in 1999.

Gosposvetska arheologi Trendi Na Gosposvetski cesti odkrili ostanke pokopališke cerkve

Med opravljanjem škofovske službe v Celju je bil od leta 2013 tudi apostolski administrator mariborske nadškofije. Nalogo upravitelja mariborske nadškofije je opravljal po odstopu mariborskega nadškofa Marjana Turnška.

škof Novice Murskosoboški duhovnik škofa pozval pred cerkveno sodišče #video

Celje je postalo sedež škofije leta 2006, po 1400 letih. Na območju celjske škofije je 333 cerkva in 112 župnij, v katerih živi okoli 300 tisoč ljudi. Ozemlje celjske škofije ne obsega le Celja, temveč tudi severni del Posavja, vključno z Brežicami in Dobovo, ter del Zasavja skupaj s Trbovljami in Hrastnikom.

Stanislav Zore Novice Nadškof Zore: Strehovec uživa mojo podporo in popolno zaupanje škofov

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin