SiolNET. Novice Slovenija
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor strankam poslal predlog sprememb volilne zakonodaje, sestali naj bi se v četrtek

0,03

termometer

majniška deklaracija borut pahor | O rešitvah se bodo pri Pahorju posvetovali predvidoma v četrtek. | Foto: STA
O rešitvah se bodo pri Pahorju posvetovali predvidoma v četrtek. Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je pogajalcem strank danes poslal predlog sprememb volilne zakonodaje, ki ga je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Gre za predlog sprememb volilnih okrajev in predloga za ukinitev okrajev z uvedbo relativnega ali absolutnega prednostnega glasu. O rešitvah se bodo pri Pahorju posvetovali predvidoma v četrtek.

Predsednik republike, minister za javno upravo Rudi Medved in pogajalci parlamentarnih strank naj bi se o predlaganih spremembah posvetovali predvidoma v četrtek popoldne, razen če bi vodstva parlamentarnih strank in poslanskih skupin menila, da potrebujejo za preučitev predlogov sprememb pred drugim krogom usklajevanj več časa, so v sporočilu za javnost navedli v uradu predsednika.

Borut Pahor, Frank-Walter Steinmeier Novice Pahor in Steinmeier za bolj povezano Evropo

Medtem ko sta bila predloga glede uvedbe prednostnega glasu skoraj pripravljena že v začetku meseca, pa so na ministrstvu za javno upravo nazadnje pripravili še predlog za spremembo območij volilnih okrajev. Minister je predlog danes predstavil koaliciji, in sicer na primeru tretje in osme volilne enote, v prihodnjih mesecih pa bodo pripravili razrez okrajev še za druge volilne enote.

Večina strank je bolj naklonjena ukinitvi volilnih okrajev

S predlaganim razrezom so po Medvedovem mnenju bistveno zmanjšali sedanje razlike med velikostjo okrajev ter v dobršni meri zadostili zahtevi ustavnega sodišča, da zagotovijo enakost volilne pravice za vse. Tako so volilni okraji v skladu s spremembo razmeroma medsebojno primerljivi, morda z 10-odstotnim odstopanjem oziroma toleranco. V enem volilnem okraju bi bilo povprečno okoli 19 tisoč volivcev, je pojasnil minister.

majniška deklaracija borut pahor Novice Pahor poudaril simbolni in stvarni pomen Majniške deklaracije #video

Za zdaj pa kaže, da je večina strank bolj kot preoblikovanju volilnih okrajev, kar bi lahko storili z najmanj 46 poslanskimi glasovi, naklonjena ukinitvi okrajev in uvedbi prednostnega glasu. Za zadnje morajo spremeniti zakon o volitvah v državni zbor, za kar pa je potrebnih najmanj 60 poslanskih glasov.

Prioritetno se za ukinitev okrajev in uvedbo prednostnega glasu zavzemajo v LMŠ, SMC, Levici, SAB, NSi in SNS. Uvedbi relativnega prednostnega glasu tudi v SD ne zapirajo vrat. Koalicija je sicer danes pozdravila pripravo več predlogov.

Vlasta Nussdorfer Novice Pahorju bo svetovala Vlasta Nussdorfer Dan boja proti okupatorju Novice Borut Pahor: Danes je pomemben in slaven dan predavanje univerza fakulteta Novice Mladi ne vedo dosti o volitvah: Za Pahorja mislijo, da je poslanec #video Borut Pahor Novice Pahor na obisku v Bosni in Hercegovini

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin