SiolNET. Novice Slovenija
3,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Borut Pahor: Danes je pomemben in slaven dan

3,44

termometer

Dan boja proti okupatorju | Predsednik Borut Pahor je ob prazniku dneva upora proti okupatorju položil venec k spomeniku OF v Rožni dolini. | Foto: STA
Predsednik Borut Pahor je ob prazniku dneva upora proti okupatorju položil venec k spomeniku OF v Rožni dolini. Foto: STA

V uradu predsednika republike so ob današnjem dnevu upora proti okupatorju pripravili dan odprtih vrat. V nagovoru številnim zbranim je predsednik Borut Pahor poudaril, da je danes pomemben, slaven dan, s katerim se spominjamo domoljubov, ki so tvegali lastno življenje ter se v drugi svetovni vojni uprli poskusu uničenja slovenskega naroda.

"Sredi prejšnjega stoletja je bilo slovenskemu narodu namenjeno, da se uniči ali podjarmi. Uporni ljudje, domoljubi so vzeli nase tveganje za lastno življenje, da so se temu zoperstavili. Postali so del zavezniških sil, ki so v šestih letih zlomile poskus tega, da bi se človeštvo spustilo na sploh najnižjo moralno raven v svoji civilizaciji," je opozoril Borut Pahor.

Po njegovih besedah si ti domoljubi, ne glede na to, kaj je sicer spremljalo narodnoosvobodilni boj, zaslužijo spoštovanje in občudovanje. Spomnil je, da je bil takrat tudi čas protislovij, ko se je osvobodilni boj pomešal z bojem za oblast, ter je Slovenec dvignil roko nad brata Slovenca. "To je seveda pustilo rane, ki jih zdaj skušamo zaceliti, in smo jih, leta 1990 na referendumu," je dodal.

Takrat smo se Slovenci po predsednikovih besedah enotno, kot nikoli prej v svoji zgodovini, odločili za samostojno državo in dosegli izjemno spravo, morda tudi zaradi izkušnje bratomorne vojne v drugi svetovni vojni, pa tudi zaradi slavne izkušnje partizanskega boja, da se znamo postaviti za svoje interese.

V nagovoru ob dnevu upora proti okupatorju je predsednik Borut Pahor številnim zbranim poudaril, da je danes pomemben, slaven dan, s katerim se spominjamo domoljubov, ki so tvegali lastno življenje ter se v drugi svetovni vojni uprli poskusu uničenja slovenskega naroda. | Foto: STA V nagovoru ob dnevu upora proti okupatorju je predsednik Borut Pahor številnim zbranim poudaril, da je danes pomemben, slaven dan, s katerim se spominjamo domoljubov, ki so tvegali lastno življenje ter se v drugi svetovni vojni uprli poskusu uničenja slovenskega naroda. Foto: STA

"Gradimo mostove spoštovanja"

Poudaril je, da smo zaradi osamosvojitvene izkušnje zavezani temu, "da iščemo med nami tisto, kar nas povezuje, da gradimo mostove spoštovanja, da utrjujemo mostove zaupanja, da pazimo drug na drugega, da spodbujamo drug drugega", saj smo majhen narod, a kljub temu suveren član velike evropske družine, v kateri je slovenščina uradni jezik.

Ob koncu nagovora je Pahor pozval Slovence doma in po svetu, vse prebivalce Slovenije, naj se zavedo "čarobnosti, lepote, sijajnega trenutka, ki ga ta hip živimo". Čeprav imamo po njegovih besedah tudi skrbi, nekateri celo strahove, lahko vidimo, da smo gospodar svoje usode, in to bolj kot kadarkoli prej v zgodovini.

Minister za javno upravo Rudi Medved pa je v nagovoru na današnji praznični prireditvi v Zagorju dejal, da je bila odločitev Slovencev za obrambo svobode in obstanka na svoji zemlji ter upor fašističnim in nacističnim okupatorjem eno najpogumnejših in najplemenitejših dejanj v narodovi zgodovini. | Foto: STA Minister za javno upravo Rudi Medved pa je v nagovoru na današnji praznični prireditvi v Zagorju dejal, da je bila odločitev Slovencev za obrambo svobode in obstanka na svoji zemlji ter upor fašističnim in nacističnim okupatorjem eno najpogumnejših in najplemenitejših dejanj v narodovi zgodovini. Foto: STA

Bivanje v sožitju, solidarnosti in demokraciji

Opozoril je še, da moramo znati živeti "v sožitju, solidarnosti in demokraciji, kjer bomo znali prenesti razlike med nami, politične in druge, potem ni skrbi za našo prihodnost".

Ob današnjem dnevu upora proti okupatorju so v predsedniški palači pripravili tudi krajšo slovesnost. Nastopili so učenci Waldorfske glasbene šole, ki je nedavno zaznamovala 15-letnico delovanja, ter virtuoza na harmoniki Miha Debevec in Dejan Kušer. Predsednik Pahor je pred tem položil venec k spomeniku OF v ljubljanski Rožni dolini.

Upor proti fašizmu in nacizmu eno od najplemenitejših dejanj

Minister za javno upravo Rudi Medved pa je v nagovoru na današnji praznični prireditvi v Zagorju dejal, da je bila odločitev Slovencev za obrambo svobode in obstanka na svoji zemlji ter upor fašističnim in nacističnim okupatorjem eno najpogumnejših in najplemenitejših dejanj v narodovi zgodovini.

"Vsi, ki ste sledili klicu teptane domovine, ste junaki in bodite ponosni na to. Tako kot mi, ki danes živimo v svobodi, smo in moramo biti ponosni na vas," je poudaril. Dan upora proti okupatorju je označil za "praznik svobodomiselnosti, vere v človeka, v ideale, kakršni so vodili nekoč davno puntarje pod vodstvom Matije Gubca, pa borce generala Maistra, kljubovalne tigrovce, partizansko vojsko in borce za samostojno Slovenijo".

OF Trendi Tudi tako so se Ljubljančani upirali okupatorju

Dan upora proti okupatorju

Z dnevom upora proti okupatorju se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), ki je bila osrednja odporniška organizacija Slovencev v drugi svetovni vojni. Državna proslava je bila v petek zvečer v kranjski dvorani Zlato polje. Predsednik državnega zbora Dejan Židan je v govoru poudaril, da moramo tudi v zdajšnjem času dojemati upor kot sposobnost preživetja, samozavest in odgovornost.

OF so ustanovili 26. aprila 1941, na dan, ko je bil Adolf Hitler v Mariboru. Vsaj dve desetletji po vojni je veljalo, da je bil ustanovni sestanek v ljubljanski vili industrialcev Vidmar dan pozneje, zato tudi izbira 27. aprila za praznik - do leta 1991 dneva OF, nato pa dneva upora proti okupatorju.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin