Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2019,
20.58

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Natisni članek

Evropske volitve 2019 Evropske volitve 2019 Volitve

Četrtek, 25. 4. 2019, 20.58

5 let

Mladi ne vedo dosti o volitvah: Za Pahorja mislijo, da je poslanec #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

3

Akcija Evropskega parlamenta Tokrat grem volit očitno ni prav nič zalegla. Pojutrišnjem se začne kampanja za evropske volitve, ki bodo zadnjo nedeljo v maju, polovice mladih pa sploh ne zanima politika.

Mladi volivci ne ločijo niti med predsednikom in poslancem. Sliši se presenetljivo, vendar ni čisto tako. Zadnja raziskava v populaciji od 14. do 29. leta kaže, da skoraj polovice politika niti najmanj ne zanima. Imajo pa občutek, da jih ta spregleduje.

Slovenci slovimo po nizki udeležbi na volitvah. Še posebej evropskih. Z zgolj 24-odstotno udeležbo smo na zadnjih evropskih volitvah pristali na 24. mestu. Za ta rezultat so precej odgovorni tudi mladi in njihova politična apatija.

Mesec: To je opomin vsem nam

Luka Mesec Levica | Foto: STA , Foto: STA , Medtem ko se vlada ukvarja s prisluškovalnimi aferami, menjavami vodilnih državnih uradnikov v vojski in policiji, mladi na zadnje mesto postavljajo ravno nacionalno varnost in krepitev oboroženih sil.

"Mislim ,da je to opomin vsem nam, ki se s politiko profesionalno ukvarjamo. Očitno stvari ne predstavljamo dovolj jasno, dovolj razumljivo, dovolj zanimivo, da bi mlade pritegnile," je za Planet povedal Luka Mesec, koordinator stranke Levice.

Bo humor dovolj?

Letos so v Evropskem parlamentu začeli akcijo Tokrat gremo volit. K sodelovanju so povabili tudi "vplivneže", ki naj bi mladim prek spletnih medijev približali politiko na razumljiv in zanimiv način.

"Da smo vsi aktivni člani te družbe in da jo moramo dobro spoznati, da moramo videti, kje živimo in na kakšen način," je razlagala Ula Furlan.

"Velikokrat slišim kakšen komentar, češ, nismo vedeli, kako je s tem. Ali pa da nismo vedeli, da je ta poslanec, dokler ga nismo videli v oddaji Tedn z Juretom Godlerjem. In humor je, mislim, tista primarna stvar, s katerim se mladim lahko približa tisto, o čemer ne vedo veliko," je menil Jure Godler.

Pa bo humor dovolj, da mlade tokrat prepriča, da njihov glas šteje in da gredo na volitve?

Ne spreglejte