SiolNET. Novice Slovenija
0,76

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahor: Pripravljenost Slovenske vojske v miru je dobra, v vojni nezadostna

0,76

termometer

Pahor | Predsednik Borut Pahor se je zavzel za gospodarne in učinkovite nakupe vojaške opreme. | Foto: STA
Predsednik Borut Pahor se je zavzel za gospodarne in učinkovite nakupe vojaške opreme. Foto: STA

Generalštab Slovenske vojske ocenjuje, da je bila pripravljenost Slovenske vojske v letu 2020 za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojni pa nezadostna. Ocena tako ostaja enaka lanski, a jo je tokrat sprejel z "utemeljenim upanjem, da se bo v prihodnjih letih bistveno popravila", je povedal predsednik republike Borut Pahor. 

Na današnjem srečanju sta obrambni minister Matej Tonin in načelnik generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o stanju v Slovenski vojski (SV) za leto 2020. Ob tem je Pahor spomnil na nedavno sprejetje zakona o vlaganjih v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026. Po besedah predsednika ta zakon vojski kot obrambnemu centru naše nacionalne varnosti omogoča kakovosten in vsestranski razvoj ter zagotavlja stabilen vir financiranja, kar bo prineslo tudi višje ocene pripravljenosti SV v prihodnjih letih, navaja STA.

Ocenil je, da tako vodstvo kot pripadniki Slovenske vojske ravno zaradi sprejetja omenjenega zakona čutijo nov zagon, kar je izjemnega pomena tudi za ravnanje političnih odločevalcev v prihodnjih letih. "Tega upanja ne smemo zapraviti," je dodal. SV je po njegovih besedah steber nacionalne varnosti, zato ne smemo storiti nič, kar bi ogrozilo dobrino neprecenljive vrednosti: dejstvo, da je Slovenija varna država.

"Sredstva morajo biti porabljena transparentno"

Pahor se je zavzel za gospodarne in učinkovite nakupe vojaške opreme. Po njegovih besedah je zelo pomembno, da bodo sredstva porabljena transparentno, da bo omogočen nadzor nad porabo ter da bo javnost prepričana, da "bo denar porabljen gospodarno, transparentno in brez afer".

Obrambni minister Matej Tonin mu je na današnjem srečanju zagotovil, da se te odgovornosti zavedajo. Kot je dejal, bi v primeru napake ogrozili vse nove obrambne investicije, zato bodo v največji mogoči meri iz nabav izključili mogoče posrednike, hkrati pa vključili gospodarstvo.

Na podlagi omenjenega zakona sicer na ministrstvu v letošnjem letu načrtujejo nakup novih uniform za vojake, prenovo vojašnic, nakup transportnega letala, prenovo flote helikopterjev in plačilo oklepnikov oshkosh.

Leto 2020 končali v zelenih številkah

K oceni o pripravljenosti SV poleg opremljenosti prispeva tudi kadrovska slika, ki je še vedno slaba. Je bilo pa po Toninovih besedah leto 2020 prvo leto, ki so ga kadrovsko končali v pozitivnih številkah: v SV so vstopili štirje pripadniki več, kot jih je SV zapustilo. Glede na pretekla leta je to uspeh, saj je bilo v nekaterih letih to razmerje tudi 300 v prid odhodom.

Kot je pojasnil, so se lani najprej lotili reševanja statusa pripadnikov SV in s spremembami zakona o obrambi v vrste SV vnesli več miru. Pretekli teden pa je vlada pripravila popravke zakona o službi v SV, s katerimi se med drugim ureja štipendiranje, tedenski počitek na misijah, možnost došolanja v vojski in odkup službenih stanovanj. Za kadrovsko popolnjevanje pa pripravljajo tudi nov koncept vstopa v SV in prenovo prostovoljnega služenja vojaškega roka, razvijajo pa tudi druge oblike delovanja v SV.

Matej Tonin Novice Tonin: Ponekod imajo za poslance, ki so izstopili, oslovske klopi #video

V letošnjem letu se bo upokojilo 350 vojakov

Ker bo v letošnjem letu zaradi upokojitve SV zapustilo 350 vojakov, Tonin upa, da jim bo uspelo pridobiti vsaj nekaj več kot toliko novih pripadnikov. "Vse, kar bo nad tem, bo uspeh," je poudaril Tonin, ki je še pojasnil, da je trenutno za zaposlitev v SV na voljo 1.200 prostih mest.

Tudi Glavaš je dejal, da iz SV vsako leto odhaja od 200 do 300 pripadnikov, z zakonom o obrambi pa jim je uspelo ta trend ustaviti. Bo pa po njegovih besedah treba pri pridobivanju kadra še veliko narediti, saj pomanjkanje kadra poleg nezadostnega vlaganja v opremo močno vpliva na oceno pripravljenosti SV tako v miru kot v vojni. Glavaš računa, da bi bila ob načrtovanih ukrepih ocena pripravljenosti SV boljša v treh ali štirih letih.

Sicer pa je poudaril, da ocena pripravljenosti ni zgolj odraz dela SV, pač pa delovanja celotnega obrambnega sistema in pripravljenosti družbe za vlaganje v obrambni sistem.

Z odločbo ustavnega sodišča, ki je pretekli teden zavrnilo zahtevo opozicijske Levice za razpis referenduma o zakonu o investicijah v SV in s tem omogočilo uveljavitev zakona, pa se je po Glavaševih besedah "pričela boljša prihodnost in era SV". Kljub temu pa bo treba po njegovem mnenju spremeniti odnos do obrambnega sistema ter razumeti nujnost zagotavljanja zmogljivost in opremljenosti SV, da bi lahko zagotovili obrambno sposobnost države.

Slovenska vojska Novice Ustavno sodišče: zakon o investicijah v vojsko ni neustaven

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin