Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 4. 2019,
7.01

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Natisni članek

obisk ameriški kongresnik Paul Gosar Borut Pahor

Petek, 12. 4. 2019, 7.01

5 let

Pahor odlikoval ameriškega kongresnika slovenskih korenin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

2

Borut Pahor | Predsednik države Borut Pahor bo ta konec tedna gostil ameriškega kongresnika slovenskega rodu Paula Gosarja. | Foto STA

Predsednik države Borut Pahor bo ta konec tedna gostil ameriškega kongresnika slovenskega rodu Paula Gosarja.

Foto: STA

Predsednik Borut Pahor je danes z zlatim redom za zasluge odlikoval ameriškega kongresnika Paula Gosarja, ki ima slovenske korenine. Zlati red je Gosar prejel za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA. V soboto se bosta v Andražu nad Polzelo udeležila slovesnosti ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17.

Kot so utemeljili v predsednikovem uradu, velja Paul Gosar "za enega najbolj delavnih in učinkovitih članov kongresa". Visoko slovensko odlikovanje je prejel "za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov".

Gosar iskreno ponosen na slovenske korenine

Povedali so, da Gosar "izraža izjemno naklonjenost Republiki Sloveniji" in da je "iskreno ponosen na svoje slovenske korenine". Dodali so, da svoje slovenske korenine omenja tudi na uradnih nastopih.

V predsednikovem uradu so povedali, da Gosar izraža naklonjenost naši državi in da je izjemno ponosen na slovenske korenine.  | Foto: STA , V predsednikovem uradu so povedali, da Gosar izraža naklonjenost naši državi in da je izjemno ponosen na slovenske korenine. Foto: STA ,

Na uradu so poudarili, da lahko zasluge za ustanovitev skupine prijateljstva s Slovenijo v predstavniškem domu ameriškega kongresa pretežno pripišemo Gosarju, ki je tudi njen sopredsedujoči.

Dodali so, da skupina prijateljstva lahko pomeni "novo fazo v razvoju odnosov med državama" in da bo "ponudila priložnost za intenzivnejšo krepitev odnosov" ter "nove možnosti za tesnejše dvostransko sodelovanje".

Julian Assange
Novice Britansko sodišče Assangea spoznalo za krivega kršitve pogojnega izpusta #video #foto

Gosar se bo srečal tudi z zunanjim ministrom Cerarjem

Pahor in Gosar bosta v soboto v Andražu nad Polzelo slavnostna govornika na slovesnosti, k spominski plošči v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki je pred 75 leti med drugo svetovno vojno strmoglavil na tem območju, pa bosta položila venec.

Paul Gosar | Foto: STA , Foto: STA ,

Kongresnik, ki ga bo na obisku v Sloveniji spremljala žena Maude Gosar, se bo v ponedeljek sestal tudi s predsednikom državnega zbora Dejanom Židanom in predsednikom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Matjažem Nemcem, sprejel pa ga bo tudi zunanji minister Miro Cerar. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se namerava Cerar s kongresnikom pogovarjati o širokem spektru vprašanj dvostranskega ter preostalega sodelovanja med Slovenijo in ZDA.

Karl Erjavec, Borut Pahor in Alenke Ermenc
Novice Ocena pripravljenosti vojske za delovanje v vojni spet nezadostna #video

Gosarjevi stari starši prihajajo iz Slovenije

H krepitvi sodelovanja bo prispevala tudi pred kratkim ustanovljena skupina prijateljstva s Slovenijo v obeh domovih ameriškega kongresa, so prepričani na zunanjem ministrstvu. Gosar bo sicer skupini v predstavniškem domu kongresa sopredsedoval.

Gosar je zaveznik ameriškega predsednika.  | Foto: STA , Gosar je zaveznik ameriškega predsednika. Foto: STA ,

Paul Gosar je bil rojen v Wyomingu, njegovi stari starši po očetovi strani pa prihajajo iz Slovenije. V zvezni kongres je bil prvič izvoljen leta 2010 kot pripadnik gibanja čajank, v Washingtonu pa je odločen zaveznik predsednika Donalda Trumpa.

Ne spreglejte