Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
8.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

Natisni članek

COVID-19 okužba Slovenija Koronavirus

Sreda, 16. 9. 2020, 8.50

3 leta, 7 mesecev

Padel je nov rekord, toliko novih okužb še nismo imeli #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

69

V Sloveniji so v torek ob 3.123 testiranjih potrdili rekordnih 123 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa ni umrl noben bolnik. V državi je bilo v torek 975 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnici se zaradi okužbe trenutno zdravi 61 bolnikov, od tega enajst na enotah intenzivne terapije, kažejo podatki spletne strani covid-19.sledilnik.org. 123 novih okužb je najvišje število dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije v Sloveniji.

V Sloveniji je bilo do zdaj skupaj potrjenih 3.954 primerov okužbe, za boleznijo covid-19 pa je skupaj umrlo 135 ljudi, kažejo podatki spletne strani covid-19.sledilnik.org.  Med novimi okužbami je bilo v torek 13 zaposlenih v zdravstvu, štirje zaposleni v domovih starejših ter 14 oskrbovancev domov starejših. Med 61 obolelimi, ki se zdravijo v bolnišnici, jih enajst oskrbujejo na intenzivnih oddelkih, devet jih potrebuje pomoč ventilatorja. Enega bolnika so v torek odpustili iz bolnišnice, 12 so jih sprejeli na novo, piše STA.

 

Hrvaška
Novice Slabe novice: na Hrvaškem velik skok novih okužb

V torek skupaj potrdili 123 novih okužb

Največ novih okužb so v torek potrdili v Ljubljani, in sicer 18. Na drugem mestu je bila Rogaška Slatina s 15, na tretjem pa Maribor z desetimi novimi okužbami. V Kranju so potrdili osem, v Slovenskih Konjicah šest, v Domžalah pet, v Pivki pa štiri nove okužbe. Po tri nove okužbe so potrdili v občinah Kamnik, Ilirska Bistrica, Puconci in Ivančna Gorica. Po dve novi okužbi so zabeležili v Celju, Dravogradu, Zrečah, Novi Gorici, Litiji, na Ptuju, v Lovrencu na Pohorju in na Ravnah na Koroškem.

Po eno novo okužbo so potrdili v naslednjih občinah: Slovenska Bistrica, Vojnik, Braslovče, Žalec, Škofljica, Velenje, Medvode, Jesenice, Lenart, Postojna, Škofja Loka, Ajdovščina, Murska Sobota, Trbovlje, Krško, Logatec, Benedikt, Dornava, Log - Dragomer, Gorenja vas - Poljane, Hajdina, Izola, Muta, Podčetrtek, Trzin, Žirovnica, Zavrč in Miren - Kostanjevica. Eno novo okužbo so potrdili pri tujem državljanu.

Največ novih okužb so v torek potrdili v Ljubljani, in sicer 18. Na drugem mestu je bila Rogaška Slatina s 15, na tretjem pa Maribor z desetimi novimi okužbami. | Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana Največ novih okužb so v torek potrdili v Ljubljani, in sicer 18. Na drugem mestu je bila Rogaška Slatina s 15, na tretjem pa Maribor z desetimi novimi okužbami. Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Največ oziroma 28 novih okužb so potrdili v starostni skupini od 45 do 54 let. 19 novih okužb so odkrili v starostni skupini od 35 do 44 let, 18 novih okužb pa v starostni skupini od 25 do 34 let. Enajst novih okužb so zabeležili v starostni skupini od 15 do 24 let, pet novih okužb pa v starostni skupini od pet do 14 let.

V starostni skupini od 55 do 64 let so odkrili 15, v starostni skupini od 65 do 74 let pa deset novih okužb. Enajst novih okužb so potrdili v starostni skupini od 75 do 84 let, šest novih okužb pa v starostni skupini nad 85 let, kažejo podatki sledilnika.

Študenti ob upoštevanju priporočil NIJZ oktobra v predavalnice fakultet

Ministrstvo in NIJZ sta z udeleženci visokošolskega izobraževanja uskladila smernice za zimski semester študijskega leta. Študij bo potekal v prostorih fakultet, ko bo aktivnosti mogoče izvesti varno ob upoštevanju priporočil NIJZ, sicer pa smernice priporočajo kombinirano izvedbo študijske dejavnosti, izvedbo študija na daljavo pa le izjemoma. (STA)

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini skupaj 16 okuženih

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini so po ponedeljkovem odvzemu večjega števila brisov potrdili dodatne okužbe z novim koronavirusom. Skupno so doslej okužbe potrdili pri 13 stanovalcem in trem zaposlenim, je danes za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Vse okužene stanovalce so v torek premestili v bolnišnice.

Širjenje okužb v mariborskem Domu Danice Vogrinec se umirja

Nova testiranja na okužbo z novim koronavirusom v Domu Danice Vogrinec Maribor dajejo spodbudnejše rezultate. Med 200 odvzetimi brisi ta teden je bil pozitiven eden. Trenutno je v tem domu okuženih 42 ljudi, od tega 25 stanovalcev in 17 zaposlenih. "Z veseljem ugotavljamo, da trend novih okužb upada," je danes sporočil direktor Marko Slavič.

V ponedeljek je bilo v omenjenem domu za starejše odvzetih 127 brisov in vsi so bili negativni. Dan pozneje je bilo odvzetih še 73 brisov, pri tem pa je bil pozitiven en stanovalec. Okužba z novim koronavirusom se je pojavila na začetku prejšnjega tedna v enoti na Taboru, kjer biva okoli 200 starostnikov. V naslednjih dneh je število potrjeno okuženih skokovito raslo in do začetka tega tedna doseglo številko 40 ljudi.

Poleg okuženih zaposlenih so iz delovnih procesov preventivno izključili še okoli 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. Zato je po besedah Slaviča zelo težko organizirati delo v domu. "Zaposleni delajo v nemogočih razmerah," je opozoril v ponedeljek v izjavi za medije. Dodatna pojasnila je napovedal za četrtek.

Težava niso le okužbe znotraj doma, ampak širjenje novega koronavirusa v Mariboru in okolici. Trenutno so na mariborskem območju po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) aktivne 103 okužbe, kar je drugo največje število med slovenskimi občinami.

V UKC Maribor 20 hospitalizacij

Pretekli konec tedna so potrdili okužbo med drugim pri 11 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Okužene so medicinske sestre in fizioterapevt na kliniki za interno medicino. Kot je danes za STA povedal vodja centra za odnose z javnostmi in marketing v tem kliničnem centru Janez Lencl, število okuženih za zdaj ostaja nespremenjeno.

UKC Maribor | Foto: STA , Foto: STA ,

V UKC Maribor trenutno zdravijo 20 bolnikov z novim koronavirusom, še štirje so na intenzivni negi. Župan Saša Arsenovič je danes pozval meščane in meščanke, naj dosledno upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. "Imamo situacijo, ki je v Mariboru še ni bilo. Spomladi smo postavljali rekorde v najmanjšem številu okuženih in lahko prvi razglasili covid prosto cono, zdaj pa imamo čisto drugačno sliko. Tekma s covid-19 bo še dolga, zato prosim, da se ne sprostimo preveč," je dejal ob robu slavnostne obeležitve gradnje nove soseske Pod Pekrsko gorco, poroča STA.

Adolf Lukanovič
Novice Zdravnik, ki je prebolel covid-19: Ne razumem tistih, ki pravijo, da bolezen ne obstaja #video

V Domu sv. Jožef v Celju brez novih okužb

V Domu sv. Jožef v Celju v torek niso zabeležili novih okužb z novim koronavirusom. Kot je za STA danes povedal vodja doma Jože Planinšek, so v torek brise odvzeli 28 stanovalcem, ki so bili v stiku z okuženo zaposleno osebo, vsi brisi pa so negativni. Tudi med zaposlenimi ni novih okužb. V domu je tako okužena le ena zaposlena oseba. Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, danes pa jim je nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov. Obiski so do nadaljnjega odpovedani, razen v primerih, če bi se kdo poslavljal.

Dobre novice tudi iz Braslovč

V Braslovčah je bil medtem v torek potrjen en nov primer okužbe z novim koronavirusom, kar pomeni, da se širjenje okužb tam prav tako umirja. V tamkajšnji osnovni šoli je sicer okuženih 13 zaposlenih in 15 učencev. V karanteni je pet oddelkov učencev Osnovne šole Braslovče ter dva kombinirana oddelka Podružnične Osnovne šole Trnava, vrtec v Trnavi pa je od torka spet odprt.

Občina Braslovče je za potrebe občanov, ki jim je odrejena karantena in nimajo svojcev, ki bi jim lahko pomagali pri dostavi živil ali zdravil, vzpostavila brezplačno telefonsko številko 080 70 72, kamor lahko pokličejo, da jim bo civilna zaščita nudila pomoč, so sporočili z braslovške občine.

V primeru osebne stiske ob bolezni, odrejeni karanteni ali samo glede razmer, v katerih so se znašli, pa občina poziva občane, naj pokličejo na telefonsko številko 051 668 416, kjer jim bo na voljo strokovno usposobljena oseba za psihološko pomoč. Omenjena številka je na voljo vsak dan od ponedeljka do petka med 11. in 13. uro. Klic na omenjeno številko je brezplačen in anonimen, diskretnost pa je zagotovljena, so po poročanju STA še sporočili z občine.

Ne spreglejte