SiolNET. Novice Svet
3,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slabe novice: na Hrvaškem velik skok novih okužb

3,40

termometer

Hrvaška | Na Hrvaškem so v torek potrdili 280 novih okužb z novim koronavirusom. | Foto: Pixabay
Na Hrvaškem so v torek potrdili 280 novih okužb z novim koronavirusom. Foto: Pixabay

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 280 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa je umrlo šest bolnikov. Pri naših južnih sosedih imajo trenutno 2.103 aktivno okužene. V bolnišnicah se po okužbi zdravi 293 bolnikov, od tega jih je na ventilatorju 20, poroča hrvaška javna radiotelevizija HRT.

Na Hrvaškem so od 25. februarja, ko so zabeležili prvi uradno potrjeni primer okužbe z novim koronavirusom, do danes skupaj zabeležili 14.029 okužb. Po okužbi je uspešno okrevalo 11.690 ljudi, umrlo pa jih je 236. V samoizolaciji je na Hrvaškem trenutno 8.505 ljudi. Do danes so na novi virus testirali 236.938 ljudi, od tega 6.353 v zadnjih 24 urah, poroča HRT.

 

Hrvaška korona Novice Na Hrvaškem še enkrat več okuženih kot včeraj

Največ oziroma 71 novih okužb so spet potrdili v Splitsko-dalmatinski županiji. Poleg tega so med drugim v Požeško-slavonski županiji potrdili 16, v Zadrski in Primorsko-goranski županiji po enajst, v Vukovarsko-sremski županiji osem, v Zagrebški županiji pa šest novih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Poziv hrvaške Istre Sloveniji in Avstriji k odprtju meja za turiste 

V istrski županiji danes ni bilo novih primerov okužb. Iz tamkajšnje županijske uprave so ob podpori županov vseh desetih mest v hrvaški Istri danes znova pozvali predsednika slovenske vlade Janeza Janšo, naj Slovenija uveljavi epidemiološke ukrepe za posamezne hrvaške županije namesto za celotno državo. Pismo s podobno vsebino so v Ljubljano poslali že v začetku septembra, poroča STA.

"Osrednji del turistične sezone je za nami. Tudi glede tega vprašanja smo pokazali, da z dobro strategijo lahko zagotovimo varnost lokalnemu prebivalstvu in turistom," so zapisali v pismu slovenskemu premierju. Pričakujejo, da bo Slovenija sprožila podobne korake, ki bodo omogočili prost pretok državljanov med Slovenijo in hrvaško Istro.

Danes so k uveljavitvi milejših ukrepov za potnike v hrvaško Istro pozvali tudi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Tudi Avstrija je tako kot Slovenija prejšnji mesec uvrstila Hrvaško na svoj rdeči seznam, da bi omejila širjenje okužb z novim koronavirusom.

Poudarili so, da je istrska županija takoj po izbruhu epidemije bolezni covid-19 kot prva na Hrvaškem uveljavila vrsto protiepidemioloških ukrepov. S pravočasnimi potezami in zaradi discipline vseh prebivalcev, gostov in poslovnih subjektov, ki dosledno spoštujejo vse ukrepe, so zagotovili stabilno epidemiološko stanje, so zapisali. Prepričani so, da odpiranja hrvaške Istre za avstrijske državljane ne bodo pozdravili samo v Istri in na Hrvaškem temveč tudi v Avstriji, še piše STA.

V BiH 282 novih okužb s koronavirusom, v Srbiji 102

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 282 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in sedem umrlih za covidom-19. Najhuje je ob meji s Hrvaško. V Srbiji so medtem potrdili 102 novi okužbi z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev, na Kosovu pa 76 novih primerov in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19.

V BiH so v zadnjih 24 urah testirali nekaj več kot 2000 ljudi. Okužbo so potrdili pri 208 ljudeh iz Federacije BiH ter pri 74 iz Republike srbske. Največ na novo okuženih je v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka, ministrstvo za zdravje v Federaciji BiH pa opozarja, da je trenutno najhuje na jugozahodu države ob meji s Hrvaško.

Kot je danes na novinarski konferenci v Sarajevu pojasnil namestnik ministra za zdravje Federacije BiH Goran Čerkez, so razmere zelo resne v zahodnohercegovskem ter v hercegovsko-neretvanskem kantonu, kjer so potrdili 186 oziroma 145 novih okužb na 100.000 prebivalcev. Med razlogi za veliko število okužb na tem območju je navedel vrnitev s počitnic, nespoštovanje ukrepov za zajezitev pandemije ter poroke z velikim številom povabljenih, glede katerih lokalne oblasti niso ukrepale, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Krizni štab Federacije BiH je po besedah Čerkeza zahteval ponovno razglasitev stanja naravne nesreče. To sicer ne bo pomenilo dodatnih omejitev, temveč le vzpostavitev mehanizma, ki bo v prihodnje omogočal hitrejše in učinkovitejše sprejemanje odločitev.

V sosednji Srbiji so medtem v zadnjem dnevu ob skoraj 7770 testiranjih potrdili 102 novi okužbi z novim koronavirusom in eno smrtno žrtev covida-19. Kot še piše na spletni strani covid-19.rs, je na ventilatorjih 23 ljudi. Od začetka epidemije so v Srbiji potrdili več kot 32.600 okužb, covidu-19 pa je podleglo 736 ljudi.

Na Kosovu so v zadnjih 24 urah zabeležili 76 novih primerov okužbe in tri smrti zaradi koronavirusne bolezni 19. Kot je še sporočil inštitut za javno zdravje v Prištini, so opravili 538 testiranj, trenutno pa je v državi aktivnih 2286 primerov okužbe. Od začetka pandemije so na Kosovu potrdili več kot 14.800 okužb z novim koronavirusom, 604 bolniki so umrli. (STA)

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin