Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2020,
10.46

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

22

Natisni članek

Jelko Kacin Adolf Lukanovič okužba Koronavirus COVID-19

Sreda, 16. 9. 2020, 10.46

3 leta, 7 mesecev

Zdravnik, ki je prebolel covid-19: Ne razumem tistih, ki pravijo, da bolezen ne obstaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,04

22

V Sloveniji so včeraj ob 3.123 izvedenih testih odkrili rekordnih 123 novih okužb z novim koronavirusom. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da so današnji podatki spet slabši, in opozoril, da se lahko število okužb v prihodnjih dneh še poveča. Robert Smrdelj, župan občine Pivka, kjer so v zadnjih dneh odkrili več žarišč novih okužb, je izpostavil potrebo po odzivnosti osebnih zdravnikov na telefonske klice njihovih bolnikov. Strokovni direktor ljubljanske ginekologije Adolf Lukanovič, ki je spomladi prebolel covid-19, pa je ljudi pozval k cepljenju proti gripi in bil kritičen do tistih, ki podcenjujejo nevarnost bolezni covid-19.

Pri nas so v torek ob 3.123 testiranjih potrdili rekordnih 123 novih okužb z novim koronavirusom, za boleznijo covid-19 pa ni umrl noben bolnik. V državi je bilo v torek 975 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnici se zaradi okužbe trenutno zdravi 61 bolnikov, od tega enajst na enotah intenzivne terapije, kažejo podatki spletne strani covid-19.sledilnik.org.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice Padel je nov rekord, toliko novih okužb še nismo imeli #video

Kacin: Število okužb se lahko v prihodnjih dneh še poveča

Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da epidemiološka slika v državi ostaja skrb vzbujajoča: "Današnji podatki so spet slabši, saj je bilo včeraj spet potrjenih več kot sto primerov novih okužb, in sicer 123. Današnja številka odseva že pred dnevi znane matematične modele in napovedi, se je pa treba zavedati, da se število okužb v prihodnjih dneh lahko še poveča."

Vladni govorec Jelko Kacin je izpostavil, da število okužb neznanega izvora upada, kar da je spodbuden podatek. | Foto: STA , Vladni govorec Jelko Kacin je izpostavil, da število okužb neznanega izvora upada, kar da je spodbuden podatek. Foto: STA ,

Ob tem po njegovih besedah lahko pričakujemo večje število hospitalizacij, spet se odpira tudi tako imenovani covid-19 oddelek v celjski bolnišnici. Kacin je med drugim poudaril, da sta po do zdaj znanih podatkih le dva primera okužbe uvožena iz tujine, medtem ko je 48 primerov povezanih z lokalnimi prenosi okužbe.

Kacin: Vlada še brez odločitve o morebitnem podaljšanju veljavnosti turističnih bonov. Video: Planet


Pri 20 primerih vir okužbe ni znan. Ob tem je Kacin izpostavil ugotovitev, da število okužb neznanega vira upada, kar je po njegovem "spodbuden podatek, ki kaže na to, da so državljani pozive k iskrenosti in sodelovanje z epidemiologi vzeli resno". Kot pozitiven primer ukrepanja proti širjenju novega virusa na lokalni ravni je Kacin izpostavil občino Pivka.

Hrvaška
Novice Slabe novice: na Hrvaškem velik skok novih okužb

Smrdelj: Neodzivnost zdravnikov prek telefonov je problem

Pivški župan Robert Smrdelj je povedal, da so v občini prejšnji teden odkrili več žarišč okužb. "Takrat še ni bilo veliko testiranj, prioriteta nam je bila, koliko je potencialno okuženih in kdo so bližnji stiki. Testiranje je bilo izvedeno zelo hitro, že prej smo se z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) pripravili na potrebne ukrepe. V nedeljo, ko smo izvedeli za del rezultatov, smo vpoklicali štab civilne zaščite in sprejeli določene ukrepe," je dejal Smrdelj.

Situacija je po njegovih besedah trenutno resna, aktivnih primerov okužb je v občini 18, kar je glede na število prebivalcev veliko. Na občini so zato sprejeli več ukrepov. "Odredili smo zaprtje športnih objektov za deset dni, tam, kjer občina daje soglasje za prireditve, smo povedali, da jih v teh desetih dneh ne bo. Podali smo še poziv, da se zasebne dogodke in zabave odpove oziroma se jih prestavi na kasnejši čas, da v teh desetih dneh maksimalno omejimo širjenje virusa," je pojasnil Smrdelj.

Dodal je, da kot težavo prepoznavajo neodzivnost osebnih zdravnikov prek telefonov. Do težav prihaja, ker ljudje, ki so v strahu, da so okuženi, ali ki že opažajo bolezenske znake, ne morejo priti do pogovora z zdravniki. Smrdelj ocenjuje, da je to tudi posledica prekomerne obremenjenosti zdravnikov: "Zaradi same situacije smo vpoklicali v štab civilne zaščite tudi zdravnika, ki se ga bo lahko poklicati na dežurno številko, če občani ne morejo poklicati osebnega zdravnika."

Smrdelj: Neodzivnost osebnih zdravnikov prek telefonov predstavlja težavo. Video: Planet.


V Pivki se po besedah župana čuti, da so razmere resne. Kot je poudaril Smrdelj, se ljudje se držijo pravil za zajezitev virusa, nekateri po ulicah hodijo z maskami, negativnih odzivov na ukrepe občine pa do zdaj ni bilo. Glede razmer v podjetju Pivka perutninarstvo, kjer je med zaposlenimi več okuženih, pa je župan po poročanju STA opozoril, da gre za občutljivo proizvodnjo, ki težko obstane, saj bi v tem primeru lahko nastali velika škoda in sanitarni problemi. 

V podjetju so po njegovih informacijah proizvodnjo smiselno organizirali, poskušajo ustaviti nenujen del proizvodnje in prerazporediti zaposlene. V dogovoru z NIJZ bodo verjetno opravili testiranje vseh zaposlenih, da bi ugotovili, če je med njimi še kakšen okužen z novim koronavirusom, je še povedal pivški župan.

V Pivki perutninarstvu še dodatnih 18 okužb

Pri zaposlenih v družbi Pivka perutninarstvo so potrdili 18 dodatnih okužb z novim koronavirusom, skupaj torej že 38. Kot so za STA pojasnili v družbi, gre večinoma za osebe, ki so že bile v karanteni ali samoizolaciji. Poudarili so, da tveganje za prenos okužbe na živila ne obstaja, kar da so potrdile tudi analize. Proizvodnja še naprej poteka nemoteno, poroča STA.

V podjetju veljajo strogi higienski ukrepi, po odkritju okužb pa so začeli izvajati še dodatne. Tako so zdaj med drugim obvezni nošenje mask, dnevno razkuževanje prostorov ter merjenje telesne temperature pri vhodu in izhodu. Stiki med enotami so omejeni, prilagojen je tudi urnik malic. Tisti zaposleni, pri katerih je to mogoče, so spet prešli na delo od doma.

Slovaška Češka
Novice Češka z novim rekordom, v Franciji zaradi virusa zapirajo šole #video

Lukanovič: Ne razumem tistih, ki pravijo, da je ta bolezen čista izmišljotina

Strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana Adolf Lukanovič, ki je spomladi prebolel težko obliko bolezni covid-19, je pozval ljudi, naj se letošnjo sezono cepijo proti gripi, saj bodo s tem razbremenili primarni nivo zdravstva. "Osnovna vojaška doktrina nas uči, da je sovražnika treba spoznati. Nas ne zanima, ali gre za biološki ali sintetični izvor virusa, nas zanima, kako se proti temu virusu boriti," je dejal Lukanovič, ki je bil zaradi okužbe v bolnišnico sprejet v začetku marca.

Kmalu se mu je zdravstveno stanje tako poslabšalo, da so ga premestili na intenzivno nego, kjer je bil kar 900 ur priklopljen na ventilator, s pomočjo katerega je dihal, poroča STA. Lukanovič je na podlagi svoje osebne izkušnje poudaril, da je bolezen covid-19 zelo nevarna in da je ne smemo podcenjevati, saj se lahko konča s smrtjo. Ob tem je povedal, da je užaloščen in ne razume tistih, ki pravijo, da je omenjena bolezen popolna izmišljotina.

Lukanovič: Ne razumem tistih, ki pravijo, da je bolezen covid-19 čista izmišljotina. Video: Planet.


"Ne razumem tistih, ki pravijo, da je bolezen čista izmišljotina, in to na koncu celo spolitizirajo. Prišel sem v stik z okuženo osebo, ta me je obvestila, da je bil njen test pozitiven. Test pri meni je bil pozitiven, svetovali so mi hospitalizacijo, ki sem jo sprva zaradi blažjih simptomov odklonil. Mlajša zdravnica me je prepričala, da sem ostal v ponedeljek, v sredo pa se je stanje dihalne funkcije zelo poslabšalo. Nato je prišlo do pljučnice. Če ni uspešnega in strokovnega zdravljenja, se zadeva lahko zelo tragično konča," je pojasnil Lukanovič.

"Ko človek spozna, da je na robu tega, na to, kar se dogaja okrog nas, gleda drugače. Zadrževanje v zaprtih prostorih na razdalji manj kot 1,5 metra več kot 15 minut predstavlja nevarnost za okužbo," je še poudaril Lukanovič in pozval ljudi, naj uporabljajo aplikacijo za sledenje stikom #OstaniZdrav.

O težki bitki strokovnega direktorja ljubljanske ginekologije Adolfa Lukanoviča z boleznijo covid-19 smo v začetku aprila na Siol.net poročali prvi, a smo ime zdravnika na zahtevo Lukanovičevega odvetnika prikrili. Več na naslednji povezavi.
Ne spreglejte