SiolNET. Novice Slovenija
6,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Koronavirus na ljubljanski ginekološki kliniki

Direktor po okužbi na intenzivni negi, porodi v skafandrih #video

6,51

termometer

Porodnišnica Ljubljana
Foto: Ana Kovač

Mediji so danes svoji publiki predstavili včerajšnjo zgodbo Siol.net in Planet TV, da so na porodniški kliniki v Ljubljani v zadnjem tednu izvedli dva poroda mamic, ki sta okuženi z boleznijo covid-19, tretji porod še pripravljajo. Prvi porod je bil še brez skafandrov, za drugega so si boljšo opremo izposodili. Kot je običajno v medijskem prostoru, so številni kar prepisovali že objavljene informacije in niso navedli, čigavo delo so.

Zgodbo smo objavili, ker je rojstvo v posebnem prostoru, ko zdravstveni delavci postopke izvajajo v skafandrih, dogodek, ki kaže čas, katerega del so tudi stiske mamic, družin in osebja, ki poskuša porod izvesti na najboljši način. Ravnati poskušajo strokovno pravilno in po najboljši moči, da ne bi ogrozili nikogar. Izkušenj pa ni veliko. Zavarovati morajo mamice, otroke in tudi sami sebe. Tudi zato, da se okužba ne bi širila še na druge porodnice ali svojce. Zaradi tega sta skrb in varnostna oprema pomembni.Rodili že dve okuženi mami, novorojenčkov niso testirali. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Novorojenček Novice Že v skafandrih: trije porodi s koronavirusom okuženih mam v Ljubljani #video

Prepovedali so prisotnost očetov pri porodih

Z virusom se je ginekološka klinika spopadla že pred mesecem, še v obdobju prejšnje vlade, ko je testiranje pokazalo, da je pozitiven in da je zbolel eden od direktorjev. Ta je po neuradnih podatkih še danes na intenzivni negi na podoben način kot angleški premier Boris Johnson. Ni torej priključen na respirator, mu pa pomagajo, verjetno tudi z dodatnim kisikom. Takrat so odkrili še več okužb med osebjem in uvedli stroge ukrepe, med drugim so prepovedali prisotnost očetov pri porodih in vse obiske. 

Infekcijska koronavirus Novice V Sloveniji koronavirus zahteval 43 smrtnih žrtev #video

Prvo svarilo, da se morajo bolje pripraviti

Okužba je bila po eni od razlag tudi za ginekologijo in porodnišnico svarilo, da se morajo bolje pripraviti in da bodo prej ali slej na vrsti tudi porodi mamic, ki so okužene z virusom. Nekoliko pa je bilo vse skupaj šok tudi za politiko, ker je poslovni direktor ginekologije Peter Požun član državnega sveta, torej pogosto tudi v stavbi parlamenta, kjer je dogajanje sprožilo kar nekaj strahu. A so testiranja pokazala, da Požun ni okužen.

To je bila srečna okoliščina ne le za politiko. Tudi za ginekološko kliniko je bilo dobro. Če bi ostali še brez poslovnega, bi bila stiska v času, ko je treba najti vso opremo, že huda.

Ne čaka pa jih le tretji porod v skafandrih. Še jih bo. Tak je čas.

Opomba: Članek je bil popravljen, umaknjeni so bili podatki o zdravstvenem stanju, ki so stvar zasebnosti, to smo storili na zahtevo odvetniške pisarne Nejca Novaka.

koronavirus Italija Novice Ameriški raziskovalci trdijo, da se koronavirus širi dvakrat hitreje, kot smo mislili

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin