Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
17.15

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

6

Natisni članek

Koronavirus porodnišnica Ljubljana porod

Sreda, 8. 4. 2020, 17.15

4 leta

Že v skafandrih: trije porodi s koronavirusom okuženih mam v Ljubljani #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

6

V porodnišnici v Ljubljani je ta teden predviden že tretji porod, pri katerem je porodnica okužena z novim koronavirusom. Do zdaj so v ljubljanski porodnišnici uspešno izvedli dva poroda okuženih porodnic. Oba poroda sta potekala brez zapletov, obe materi in novorojenca pa se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav.

V posebni enoti, namenjeni covidu-19, ki je fizično ločena od preostalega dela ljubljanske porodnišnice, so v petek in v torek izvedli dva poroda, pri katerih sta bili porodnici okuženi z novim koronavirusom. Število zdravstvenega osebja je bilo pri posegu omejeno na minimum. Medtem ko je prvi porod prejšnji teden potekal še brez skafandrov, so bili v ponedeljek vsi zdravstveni delavci že oblečeni v zaščitne skafandre in drugo potrebno opremo.

Oba poroda sta se končala brez zapletov, obe materi in novorojenca pa se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav. Med zdravstvenim osebjem je bilo kar nekaj vznemirjenja, ker so ti postopki novi, želijo pa si čim boljše opreme, da ne bi bilo zapletov.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Pred nami je ključna faza. Cerkve bodo še zaprte. #video

Bolezen covid-19 se pri porodu običajno ne prenese na otroka

Kot nam je pojasnil poslovni direktor Ginekološke klinike Peter Požun, se bolezen covid-19 pri porodu običajno ne prenese na otroka. Mama in otrok imata, po njegovih besedah, lahko povsem običajen stik, saj ima otrok prvih 72 ur po porodu v sebi še toliko materinih protiteles, da je načeloma zaščiten pred okužbo.

Bolezen covid-19 se pri porodu običajno ne prenese na otroka. | Foto: Pixabay Bolezen covid-19 se pri porodu običajno ne prenese na otroka. Foto: Pixabay

Požun je še dejal, da imajo na oddelku sicer dovolj zaščitne opreme, si pa prizadevajo pridobiti še boljšo. "Pri zaščitni opremi se je Ginekološka klinika povezala z Infekcijsko kliniko glede ustrezne opreme. Poroda sta potekala brez posebnosti," so nam še sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Še ta teden je v ljubljanski porodnišnici predviden tretji porod ženske, ki je okužena z novim koronavirusom.

koronavirus
Novice Bolnik s covid-19 v Sežani kršil izolacijo

"Žal smo morali babice že po dveh do treh urah poroda menjati"

Specialistka ginekologije in porodništva Mirjam Druškovič iz ljubljanske porodnišnice je za Planet povedala, da imajo za porodnice, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, trenutno pripravljene tri posebne sobe z vsemi varnostnimi ukrepi. "Za porod imamo pripravljene sete z vso varovalno opremo, tako za babice, porodničarje, anesteziologe kot tudi za vse ostalo zdravstveno osebje, ki sodeluje pri porodu," je povedala Druškovičeva.

Čebašek-Travnikova: Zdravstveno stanje prebivalstva se bo verjetno poslabšalo. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Zaradi zaščitne opreme je bilo delo za babico pri prvem porodu izjemno zahtevno. "Žal smo morali babice že po dveh do treh urah poroda menjati. V ponedeljek nam je nato infekcijska klinika posodila skafander, tako da je bila babica pri porodu lahko prisotna ves čas. Gre namreč za zelo zahteven proces. Poleg tega, da moramo speljati porod, moramo imeti nadzor nad takšno porodnico," je dejala specialistka ginekologije.

Koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: 40 mrtvih in štirje novi pacienti na intenzivni negi #video

Če bi novorojenček razvil simptomatiko, bi izvedli vse ustrezne ukrepe

Na vprašanje, ali je bil po porodu možen stik med materjo in otrokom, je Druškovičeva povedala, da dobi po protokolu vsaka porodnica zaščitno masko, ki jo med in po porodu večkrat menjajo: "Ženska lahko doji z zaščitno masko, hkrati pa dobi vsa varnostna navodila glede higiene rok in kašlja. Otroka trenutno še ne testiramo, če pa bi novorojenček razvil simptomatiko, pa se v tem primeru izvede vse ustrezne ukrepe."

Z ustrezno zaščitno opremo se v ljubljanski porodnišnici, po njenih besedah, trenutno še prilagajajo. "Vsaka mamica, ki načrtuje porod v naši porodnišnici, nas mora v primeru pozitivnega testa predhodno obvestiti, da lahko zagotovimo zadostno količino opreme za čas poroda. V prihodnje bi se dalo dobiti še kakšen dodaten skafander za babice, ki že tako ali tako delajo v izrednih razmerah, da so lahko ves čas prisotne pri mamicah," je še dodala Druškovičeva.

Ne spreglejte