Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
10.36

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

43

Natisni članek

Slovenija epidemija virus Koronavirus

Sreda, 8. 4. 2020, 10.36

4 leta

Koronavirus v Sloveniji: 40 mrtvih in štirje novi pacienti na intenzivni negi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,65

43

Koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.091 potrjenih okužb, včeraj so umrli še štirje bolniki, do zdaj skupaj 40. V torek je bilo opravljenih 1.214 testov na novi koronavirus, ugotovili pa so 36 novih okužb. Do zdaj so izvedli 30.669 testov, hospitaliziranih je bilo 111 ljudi, od tega 35 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj doslej odpustili 120 ljudi. Čeprav je stanje novih okužb in hospitaliziranih zadnje dni stabilno, o umirjanju epidemije še ne moremo govoriti.

16:17

Levica opozarja na tveganost

16:15

V UKC manj bolnikov

16:14

V metliškem domu 50 okuženih

15:20

Ljutomer prehitel Metliko

14:15

OZS za nove izjeme

  • 16:18

    Koritnik s predstavniki lokalnih skupnosti o ukrepih za soočanje z epidemijo

    Na Brdu pri Kranju se je danes sestala vladna delovna skupina za lokalno samoupravo, ki jo vodi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pripravljati je začela predloge za dopolnjeni in novi zakon. Minister je s predstavniki lokalnih skupnosti govoril tudi o ukrepih za soočanje z epidemijo novega koronavirusa in finančni razbremenitvi občin, piše STA.

  • 16:17

    Levica opozarja na tveganost

    Država se pri nabavi mask in druge zaščitne opreme spušča v večmilijonske posle s podjetji, ki nimajo nobenih izkušenj in kompetenc s področja uvoza medicinske opreme, so opozorili v Levici. Vladi očitajo, da te posle opravičuje z lažmi glede zakonodajnih določb. Opozarjajo, da bi lahko prišlo do nove afere, podobne orožarskim in aferi Patria, piše STA.

  • 16:15

    V UKC manj bolnikov

    Na kliniki za infekcijske bolezni UKC Ljubljana se je zmanjšalo število bolnikov s covidom-19. Danes je hospitaliziranih 47 bolnikov, od tega 16 v intenzivni enoti in 31 na odraslih oddelkih, so objavili na Twitterju.

  • 16:14

    V metliškem domu 50 okuženih

    V Občini Metlika je po podatkih župana Darka Zevnika z novim koronavirusom skupaj okuženih 53 ljudi, 50 od teh jih je v domu starejših občanov. Pet tamkajšnjih varovancev je do zdaj umrlo, eden od teh v negovalnem oddelku doma, kjer imajo sicer nameščenih 17 postelj, je navedel za STA. Po zadnjih podatkih doma se okužba počasi širi.

  • 15:20

    V projektu Digi šola zbrali 1000 računalnikov in 800 monitorjev

    Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so vzpostavili projekt Digi šola, ki je namenjen zagotavljanju enakih možnosti izobraževanja na daljavo v času epidemije novega koronavirusa. Doslej so s pomočjo donatorjev zbrali že 1000 računalnikov in 800 modemov, z več kot 2000 računalniki pa so na pomoč priskočile tudi šole po državi, piše STA.

  • 15:20

    Ljutomer prehitel Metliko

    Število novih ugotovljenih okužb z novim koronavirusom se je poleg dosedanjih žarišč nekoliko bolj povečalo tudi v občinah Ig in Mengeš, in sicer v obeh primerih za tri na skupno šest. V občini Ljutomer je okuženih že več kot v Metliki. Število okuženih je najbolj naraslo v Ljubljani, in sicer s 199 na 206.

  • 14:15

    OZS za nove izjeme

    Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) predlaga, da se v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom določi nekatere nove izjeme. Med te bi uvrstila gradbena dela, avtoservisne delavnice, trgovine s tehničnim blagom, lokale s prehrano za prevzem, kozmetično dejavnost, frizerske salone, parkovno vrtnarstvo in kemične čistilnice.

    "Varnost in zdravje ljudi sta na prvem mestu. Ocenjujemo pa, da bi lahko del gospodarstva, sicer v omejenem obsegu, ponovno zagnali po velikonočnih praznikih. Vse dejavnosti bi se morale izvajati v skladu s priporočili vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje," je povedal predsednik OZS Branko Meh, piše STA.

  • 12:41

    V šmarskem domu 137 okuženih

    V šmarskem domu upokojencev je v torek število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 137, kar je šest več kot dan prej, je STA izvedela iz virov blizu doma. V šmarski občini pa je število vseh okuženih poraslo za dve osebi na 145. Sicer pa v domu danes nadaljujejo z razkuževanjem prostorov, ki so ga začeli v torek.

    Razkuževanje izvaja Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Preko regijskega štaba Civilne zaščite Zahodne Štajerske so danes vpoklicali štiri gasilce Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Steklarna Rogaška Slatina in šest poklicnih gasilcev dekontaminacijske enote Poklicne gasilske enote Celje, ki pomagajo pri začasni preselitvi stanovalcev, njihovih osebnih stvari in opreme, so danes sporočili s šmarske občine.

    Za zdravstveno stanje stanovalcev doma skrbi zdravniška ekipa Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah ter osebno ali prek telefona specialisti iz celjske bolnišnice. Pomagajo tudi zdravstveni delavci regionalnih zdravstvenih zavodov, prostovoljci, študenti in šmarska civilna zaščita, navaja STA.

  • 11:43

    Brez okužb

    V postojnskem hotelu Epic so dobili še enega stanovalca, tako da je v karanteni skupno 28 oseb, je za STA potrdil poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. Spodbuden je podatek, da med oskrbovanci skupno šestih domov za starejše v regiji zaenkrat nimajo nobenega pozitivnega na novi koronavirus.

    Večina občanov oziroma vsaj gospodinjstev v notranjski regiji prav tako že razpolaga z zaščitnimi maskami, se pa med prebivalstvom povečuje potreba po psihosocialni pomoči, je ocenil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite. Pomoč jim nudijo v zdravstvenih domovih in v centru za socialno delo prek telefona in po potrebi tudi z obiski na domu.

    Curk je zaznal tudi povečanje prošenj za pomoč v obliki živilskih paketov, čeprav je nekaj tudi neupravičenih prošenj. Občine potrebe zagotavljajo tudi s pripravo hrane in dostavo na dom, v kolikor ljudje prosijo za to, poroča STA.

  • 11:42

    V domu iščejo pomoč

    V kranjskogorskemu domu starejših so se tako kot v drugih domovih po državi pripravili na morebitne okužbe z novim koronavirusom. V tem primeru bi rabili dodatno pomoč, zato so pozvali vse ustrezno usposobljene in pripravljene, naj se jim javijo. Predlagajo, da bi jim na pomoč v obliki prakse priskočili tudi študenti zdravstvenih šol.

    Kot je pojasnila direktorica kranjskogorskega doma Viharnik Karmen Romih, v domu izvajajo vse ukrepe in priprave, in to skladno z navodili stroke in države. "Postopoma uvajamo ukrepe, tako da še vedno skušamo v največji meri ohraniti dostojanstvo in nemoteno življenje stanovalcev. Vsekakor pa nam je skrb za njihovo varnost v teh časih prioriteta," je poudarila.

    Kranjskogorski dom starejših je med prvimi začel iskati dodatne kadre za pomoč, je pa pomanjkanje kadrov težava, ki pesti številne domove po državi. Kot je opozorila Romihova, je osebje utrujeno in izmučeno že sicer. Če se bodo pojavile okužbe, pa se obetajo tudi bolniške odsotnosti, piše STA.

  • 11:27

    V ljutomerskem domu 52 okužb

    V ljutomerskem domu starejših občanov so v torek zaradi suma na novi koronavirus odvzeli 15 brisov, pozitivni so bili trije, eden pri varovancu in dva pri zaposlenih. Skupno je okuženih 52 ljudi, od tega 45 stanovalcev in sedem zaposlenih. Na pomoč v dom prihaja dodatni zdravstveni kader.

    Iz ljutomerskega doma starejših občanov so sporočili, da so se glede na povečano število stanovalcev, ki so pozitivni na novi koronavirus, dogovorili za dodatno usposobljeno osebje, ki lahko začne delati takoj.

    Poskrbljeno je tudi za namestitev in hrano zaposlenih, ki ne odhajajo domov, so še pojasnili v ljutomerskem domu, navaja STA.

  • 11:25

    V Dolgi vasi še osem okuženih

    V gostilni v Dolgi vasi, kjer je v osamitvi ostalo deset državljanov, je stanje nespremenjeno. Vsi se dobro počutijo, ob osmih s potrjeno okužbo s koronavirusom ostajata tam tudi dva, ki sta bila na testiranju negativna, saj doma nimata ustreznih razmer za osamitev. Zato želita ostati v karanteni 14 dni, kot je bilo to določeno tudi s prvo odredbo.

    Čeprav je bilo za vse najprej odrejeno, da morajo biti v osamitvi 14 dni, so po navodilu NIJZ neokuženi že po šestih dneh lahko odšli v domačo osamitev. Vendar tega nekateri niso hoteli storiti, ker so se bali, da so morda vendarle okuženi in niso hoteli ogrožati sorodnikov. Zato so jih 15 znova testirali in odkrili štiri nove okužene.

    Po besedah župana Janeza Magyarja bo občina bo skupaj z občinskim štabom civilne zaščite in Rdečim križem državljane še naprej oskrbovala in jim zagotavljala varnost, poroča STA.

  • 11:22

    Na Bistriškem 15 okužb

    V štirih občinah na območju upravne enote Slovenska Bistrica je trenutno število okužb s koronavirusom največje v bistriški občini in Oplotnici. Medtem ko v prvi že nekaj časa beležijo devet primerov, je zadnje dni najbolj naraslo število v drugi, kjer je trenutno šest okuženih. V Poljčanah in Makolah so za zdaj brez okužb, enako v domovih za starejše, piše STA.

 
V osrednjeslovenski regiji je 342 okuženih, 239 iz savinjske, 110 iz jugovzhodne Slovenije, 90 iz pomurske, 89 iz podravske, 68 iz gorenjske, 43 iz koroške, 29 iz primorsko-notranjske, 24 iz zasavske, 20 iz goriške 19 iz obalno-kraške ter 10 iz posavske statistične regije, je razvidno iz podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Med okuženimi je 495 moških in 596 žensk.

Kot je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril premier Janez Janša, se krivulja širjenja virusa v Sloveniji ne vzpenja več strmo, je vodoravna, vendar še ne pada. Slovenija je po številu okuženih na prebivalca nekje na sredini držav EU, pa je dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin. 

"Naša krivulja rasti je na občutljivi meji, ko se lahko obrne navzgor ali navzdol. Vsi upamo in si prizadevamo, da bi se obrnila navzdol. Vsi si želimo, da število novih okužb zmanjšamo oziroma da novih okužb ne bi bilo več. Ukrepov se držimo in smo na dobri poti, da nam uspe," je še povedal Kacin. 

Omilitev ukrepov od naslednjega torka naprej?

Janša je sicer včeraj med drugim izpostavil, da vlada trenutno preučuje možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne varnostne razdalje, razkuževanja rok in uporabe zaščitnih mask. 

Premier je napovedal omilitev ukrepov po velikonočnih praznikih. | Foto: STA , Premier je napovedal omilitev ukrepov po velikonočnih praznikih. Foto: STA ,

"Vse pozitivne izkušnje omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov, ki se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev mogoče začele uveljavljati že od prihodnjega torka naprej," je dejal premier.

"Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenemu testiranju na kritičnih točkah, kot so domovi za ostarele in boljšemu nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja," je povedal Janša in dodal, da se moramo ob tem zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh. 

Janez Janša
Novice Janša: Nekateri ukrepi se bodo morda sprostili že s prihodnjim torkom #video
Ne spreglejte