Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2020,
18.37

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

112

Natisni članek

ukrepi Koronavirus Janez Janša Janez Janša

Torek, 7. 4. 2020, 18.37

4 leta

Janša: Nekateri ukrepi se bodo morda sprostili že s prihodnjim torkom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

112

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da se bodo nekateri ukrepi ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev morda začeli sproščati že od prihodnjega torka. Proučujejo možnost postopnega ponovnega zagona nekaterih gospodarskih dejavnosti in tudi sproščanja nekaterih omejitev gibanja. Vso njegovo izjavo lahko pogledate v posnetku zgoraj.

Kot je dejal premier, pozitivne izkušnje z omejevanjem širjenja novega koronavirusa omogočajo ministrstvu za zdravje in vladi proučevanje in načrtovanje nekaterih sprostitev omejitvenih režimov. "Ti se bodo lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nekaterih nujnih pogojev morda začeli uveljavljati že od prihodnjega torka," je dejal.

Tiste dejavnosti, v katerih je mogoče upoštevati razdaljo ...

"Med drugim proučujemo možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev, trgovine in prometa, ki jih je mogoče opravljati ob upoštevanju zadostne medsebojne razdalje, ob razkuževanju rok ter uporabi zaščitnih mask," je dejal Janša na večerni novinarski konferenci.

"Prav tako bo mogoče ob pogoju dodatnega umirjanja epidemije, razširjenem testiranju na kritičnih točkah, kot so na primer domovi za ostarele, in boljšem nadzoru okužb sčasoma sprostiti nekatere omejitve gibanja," je dejal.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot je še dodal, "se moramo zavedati neizpodbitnega dejstva, da je alternativa ohlapnega nadzora nad virom okužbe lahko zgolj drastično omejevanje stikov vseh. Ali obratno. Bolj natančno smo sposobni odkrivati, omejevati in nadzorovati vire okužb, manj omejitev je potrebnih za 99 odstotkov vseh preostalih".

"Zato, prosim, ne pozivajmo v isti sapi k sprostitvi omejevalnih ukrepov za vse ob hkratnem nasprotovanju celo predlogu za prostovoljni nadzor virov okužbe," je dejal.

Dejal je, naj poskušamo razumeti, da nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro kot države, ki so se na epidemijo odzvale dneve ali celo tedne pred Slovenijo, poleg tega pa so bile nanjo, v primerjavi s Slovenijo, institucionalno pripravljene.

Janša je dejal, da se je v preteklosti tiste, ki so pravočasno zahtevali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, obtoževalo, da sejejo paniko.

"A žal, neodgovorno in kriminalno dejanje spregleda in celo razširjanja nevarnosti ni bilo omejeno samo na Slovenijo," pravi Janša. "S koncertov in nogometnih spektaklov v Italiji in Španiji se je virus pospešeno razširil po vsej Evropi in zaradi tega je ali pa še bo umrlo na desettisoče ljudi," je dejal.

Pojavljajo se nepotrebne zamude

Kot je dejal, se pri uveljavitvi prvega paketa za blažitev posledic epidemije za prebivalstvo in gospodarstvo pojavljajo nepotrebne zamude, a bo zakon kljub temu uveljavljen in izplačila bodo.

Kot je še dejal, bi drugi protikoronski paket zaradi sprememb referendumske zakonodaje, ki so jih poslanci sprejeli danes, lahko uveljavili še pred koncem meseca.

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Janša: Evropska solidarnost ne obstaja

Kot je dejal Janša, evropska solidarnost, ki je odvisna zgolj od institucij EU, kar se tiče zaščitne opreme v praksi ne obstaja. "Slovenija od začetka epidemije od EU ni dobila niti ene maske, niti enega kosa zaščitne opreme, niti enega ventilatorja. "Niti eno skupno evropsko naročilo še ni bilo končano z eno samo dobavo. Zanesemo se lahko predvsem nase in prijatelje v regiji," je dodal.

Janša je pohvalil Evropsko centralno banko in Evropsko komisijo, ki pomaga z rahljanjem pravil pomoči in prerazporejanjem sredstev v EU skladih. "Vendar ključni instrument, t. i. korona obveznica ... še vedno nima zadostne podpore najbogatejših držav članic EU. Na tej točki se danes tehta prihodnost naše skupne valute evra, pa tudi prihodnost EU," je dejal.

"Naredili bomo vse, da bomo v evropskem okviru dobili tak dolžniški instrument, da bo breme mogoče razporediti na daljše obdobje, brez visokih obresti in brez šokov za blaginjo Slovenije," je še dodal.

Kot je še povedal, razveseljuje dejstvo, da doslej ni bilo nobenega večjega izbruha virusa v industriji.

Janša je izrekel iskreno sožalje vsem svojcem ljudi, ki so umrli zaradi novega koronavirusa. Žrtev je bilo do zdaj v Sloveniji 36. Zahvalil se je vsem, ki spoštujejo omejitvene ukrepe vlade, in vsem, ki omogočajo, da deluje vsaj del gospodarstva, da so rezultati pouka na daljavo dobri, da je dobra oskrba z živili, da je mogoča logistična dostava in da se dodatno skrbi za higieno in zdravo okolje.

Preberite še:

Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar
Bohinjsko jezero
Novice Namesto regresa bon za dopust v Sloveniji? "To je le eden od predlogov."
Koronavirus
Novice Zaradi stigme obolelih je lahko širjenje koronavirusa hitrejše
mladi, prijatelji, ljudje
Novice Ne, tudi če vas je manj kot pet, ne smete skupaj na sprehod!
Ne spreglejte