Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
10.34

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

31

Natisni članek

okužba epidemija Slovenija Koronavirus

Četrtek, 9. 4. 2020, 10.34

4 leta

V Sloveniji koronavirus zahteval 43 smrtnih žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,66

31

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji 1.124 potrjenih okužb, včeraj so umrli še trije bolniki, do zdaj skupaj 43. V sredo je bilo opravljenih 1.144 testov na novi koronavirus, ugotovili pa so 33 novih okužb. Do zdaj so izvedli 31.813 testov, hospitaliziranih je bilo 108 ljudi, od tega 34 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so skupaj do zdaj odpustili 128 ljudi. Število okuženih še vedno narašča, a je stanje za zdaj spodbudno, je na današnji novinarski konferenci poudaril uradni vladni govorec Jelko Kacin. 

21:34

Še naprej prepoved letov

21:33

Starejši z dokumentom

17:36

Na čakanju tudi zdravniki

17:36

Opozicija za sorazmernost

16:33

Dobra novica s Koroške

15:26

V UKC Maribor položaj stabilen

14:59

Odsvetujejo vsa potovanja

14:59

V karanteni še trije

14:23

Le dobra četrtina v službo

14:21

Aktiviranih 5.913 ljudi

13:12

Optimizem se krepi

  • 21:34

    Še naprej prepoved letov

    Vlada je z danes sprejeto odredbo podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa tudi po 14. aprilu, in sicer za lete v okviru EU do 27. aprila, prepoved za lete v ali iz držav, ki niso članice EU, pa bo še naprej veljala do preklica. Prepoved ne velja za tovorni promet.

  • 21:33

    Starejši z dokumentom

    Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali od petka ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali drugo listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb, je danes sklenila vlada. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine.

  • 17:36

    Na čakanju tudi zdravniki

    Zaradi epidemije novega koronavirusa je delo v bolnišnicah precej spremenjeno. Medtem ko v nekaterih nihče od zaposlene ne čaka na delo doma, jih je ponekod na čakanje odšlo precej, med njimi tudi zdravniki in medicinske sestre. Prav tako so v nekaterih bolnišnicah že pripravljeni, da bodo nekatere prekinjene storitve začeli spet izvajati, piše STA.

  • 17:36

    Opozicija za sorazmernost

    V štirih strankah opozicije so se danes zavzeli za sorazmernost pri rahljanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa ter za upoštevanje stroke. Kljub temu pa so vlado pozvali k odpravi nekaterih ukrepov, med njimi omejitev gibanja na eno občino, omejitev ur nakupovanja za starejše ter dodatnih pooblastil represivnih organov, piše STA.

  • 16:33

    Dobra novica s Koroške

    Domovi za starejše na Koroškem, kjer skrbijo za okoli 700 stanovalcev, doslej niso imeli potrjenih okužb z novim koronavirusom, so pa izvedli več testiranj tako pri zaposlenih kot pri stanovalcih. Zaposleni se zelo trudijo, da zapolnijo dneve stanovalcem in da sledijo vsem zahtevanim dodatnim zaščitnim ukrepom. Skrb jim zbuja negotovost situacije, piše STA.

  • 15:26

    V UKC Maribor položaj stabilen

    V UKC Maribor se število bolnikov s covid-19 v zadnjem tednu stalno giblje okoli 30, zato obvladujejo razmere. Ker imajo tudi dovolj zaščitne opreme, so ta teden pričeli z večanjem števila ostalih obravnav v tej ustanovi. Najbolj razveseljiv je podatek, da ni bilo niti enega primera prenosa okužbe s covid-19 z bolnika na zaposlenega, piše STA.

  • 14:59

    Odsvetujejo vsa potovanja

    Zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki znova pozvalo državljane, naj preložijo potovanja. Ob tem so znova opozorili, da bodo slovenski in tuji državljani ob vstopu v Slovenijo napoteni v karanteno na domu ali na za to namenjeni lokaciji. Tistim s simptomi okužbe pa bodo nudili zdravstveno oskrbo, so zapisali v sporočilu za javnost.

  • 14:59

    V karanteni še trije

    V karanteni v hotelu Epic v Postojni so od srede še trije novi stanovalci. Skupno zdaj v njem 14-dnevno osamitev preživlja 31 ljudi, doslej pa so med njimi potrdili dve okužbi z novim koronavirusom, je danes za STA povedal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk. V velenjski karanteni ostajata le še dva stanovalca, piše STA.

  • 14:23

    Le dobra četrtina v službo

    V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa le dobra četrtina Slovencev hodi v službo kot običajno. Podoben je delež tistih, ki delajo od doma, na čakanju doma je ena šestina. Dobra polovica jih meni, da koronavirus predstavlja veliko tveganje tako za njihovo službo kot za obstoj podjetja, kjer so zaposleni, kaže raziskava družbe Aragon.

    Da v času epidemije hodijo v službo tako kot običajno, je odgovorilo 29 odstotkov vprašanih. Od doma jih svoje delo opravlja 28 odstotkov, 16 odstotkov pa jih je doma na čakanju na delo. Skrajšani delovni čas ima pet odstotkov vprašanih, prav toliko jih je na bolniški. Devet odstotkov se jih je odločilo koristiti dopust, nekaj jih koristi višek ur, zaradi varstva otroka pa dela ne opravlja dva odstotka vprašanih. V raziskavi je sodelovalo 1031 ljudi, piše STA.

  • 14:21

    Aktiviranih 5.913 ljudi

    Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V sredo je bilo na vseh ravneh angažiranih 5913 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

    Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi, piše STA.

  • 13:19

    Največ okužb v Šentilju

    Na območju zgornjega dela Podravja je po pričakovanju največ okužb z novim koronavirusom potrjenih v Mariboru, kjer so jih doslej našteli 23. V zadnjih dneh pa se je najbolj opazno povečala številka v Šentilju, kjer je z virusom okuženih sedem ljudi. Ne v eni ne v drugi občini za zdaj še niso izvedli delitve mask med gospodinjstva.

    Potem ko so na Šentilju izvedeli za opazno rast števila okuženih, se v občini bojijo neuradnih informacij, da je njihovo število še višje. Občane so zato pozvali, da še naprej dosledno upoštevajo vse ukrepe, če čutijo kakršnekoli simptome, značilne za covid-19, pa naj ne zapuščajo domov.

    V Rušah je po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje doslej okuženih pet ljudi. Dva potrjena primera okužbe beležijo v občini Miklavž na Dravskem polju, po enega pa v občinah Benedikt, Hoče-Slivnica, Kungota, Pesnica, Rače-Fram in Selnica ob Dravi. V Benediktu so vsem gospodinjstvom poslali po dve maski, enako v občini Rače-Fram, v Kungoti pa so k izdelavi pozvali prostovoljne šivilje, poroča STA.

  • 13:16

    Na voljo zaupni tefoni

    V boju proti novemu koronavirusu je glavno vodilo Ostani doma! A prav ta situacija lahko marsikoga pahne v stisko. Pomoč pri soočanju s spremembami, ki so jih prinesli ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, lahko ponudijo tudi svetovalci na zaupnih telefonih.

    Prednost telefonske pomoči je v tem, da je dostopna vsem, anonimnost pa posamezniku zagotavlja občutek varnosti, zaradi katere po telefonu lažje spregovori o najglobljih čustvih, stiskah in dvomih. Stiske ne poznajo let in z njimi se soočajo tako otroci in mladostniki kot starejši, so opomnili pri Telekomu Slovenije, ki že vrsto let kot donator omogoča delovanje zaupnega telefona Samarijan in Sopotnik ter telefona za otroke in mladostnike TOM.

    TOM telefon medtem že 30 let deluje pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije kot čustvena opora otrokom in mladim. V mreži deluje okoli 200 usposobljenih svetovalcev, ki mlade spodbujajo k samostojnemu reševanju problemov, konfliktov in dilem na konstruktiven način, predstavljajo pa jim tudi stik v krizni situaciji.

    Slovenska zveza društev za telefonsko pomoč v stiski sicer združuje pet društev: Društvo Klic upanja Celje, Društvo Tvoj telefon Postojna in Društvo svetovalcev Čriček Ormož (nastopajo kot Sopotnik) ter Društvo Zaupni telefon Zate Ljubljana in Društvo Samarijan. Njihovi svetovalci 24 ur na dan in vse dni v tednu sprejemajo klice. Skupno v društvih deluje okrog 300 prostovoljcev na treh telefonskih linijah.

    Društvo psihologov Slovenije pa je sporočilo, da se je na povabilo k sodelovanju pri nudenju prostovoljne psihosocialne podpore na telefon 041 443 443 do danes odzvalo več kot 200 strokovnjakov. Telefon obratuje vsak dan od 16. do 24. ure ob sobotah in nedeljah pa od 12. do 24. ure, navaja STA.

  • 13:13

    Okužbe so se ustavile

    Rast števila okuženih z novim koronavirusom v šmarskem domu upokojencev se je ustavila. V sredo je število okuženih stanovalcev in zaposlenih ostalo na torkovi ravni, to je pri 137, je STA izvedela iz virov blizu doma. Medtem pa je število vseh okuženih v občini Šmarje pri Jelšah poraslo za štiri na 149.

  • 13:12

    Optimizem se krepi

    Optimizem med Slovenci glede obvladovanja epidemije novega koronavirusa oziroma bolezni covid-19 se krepi, izhaja iz podatkov rednega merjenja javnega mnenja, ki ga izvaja družba Valicon. 89 odstotkov vprašanih tako meni, da gredo zadeve v Sloveniji na bolje ali precej na bolje. Ob zaskrbljenosti za zdravje ni zaznati velikih skrbi za delovna mesta.

    Tudi pri oceni trenutnega položaja prevladuje optimizem. V večji meri pozitivno razmere ocenjuje 58 odstotkov vprašanih, 42 odstotkov pa v večji meri negativno.

    Je pa v tem času ob zaostritvi nekaterih ukrepov narasel tudi delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prestrogi. Po zadnjem merjenju je takšnih 26 odstotkov, kar je osem odstotnih točk več kot pred tednom dni, medtem ko je bilo pred dvema tednoma takšnih le sedem odstotkov. Se pa delež teh, ki menijo, da so ukrepi prestrogi, skozi ta teden vseeno malenkost znižuje.

    Velika večina sicer še vedno ostaja zaskrbljena zaradi širjenja novega koronavirusa. V zadnjem merjenju je bilo zaskrbljenih ali zelo zaskrbljenih skupaj 78 odstotkov, kar pa je vseeno šest odstotnih točk manj kot pred tednom dni in sedem odstotnih točk manj kot pred dvema tednoma.

    Na vprašanje, koliko časa bodo izredne razmere po njihovi oceni še trajale, je 38 odstotkov vprašanih odgovorilo, da še en mesec, prav tolikšen delež pa tudi, da še dva meseca. Tri četrtine vprašanih tako meni, da se bodo izredne razmere končale najpozneje v dveh mesecih, še 11 odstotkov pa jih meni, da v treh mesecih, piše STA.

Med 1.124 potrjenimi okužbami v Sloveniji je tudi 208 zdravstvenih delavcev, od tega 72 v domovih za starejše občane. Okuženih je tudi 225 oskrbovancev.

Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v sredo potrdili že v 140 slovenskih občinah (66 odstotkov vseh občin), po dva ali več primerov pa v 96 občinah. Tako kot v torek so znova največji skok okužb zaznali v Ljubljani, in sicer za osem na skupaj 214. Tudi v Šmarju pri Jelšah število še naprej vztrajno raste, piše STA.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril uradni vladni govorec Jelko Kacin, število okužb narašča. "Z žalostjo spremljamo podatke o novih smrtnih žrtvah pri nas, a nas bodri zavedanje, da smo z dozdajšnjim delom in ravnanjem rešili mnogo več življenj, kot smo jih izgubili. Podatki tako še naprej ostajajo spodbudni," je povedal Kacin in poudaril, da je v Sloveniji smrtnost za boleznijo covid-19 relativno majhna.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Vlada razmišlja o ponovnem zagonu javnega prometa #video

Vsi umrli starejši od 60 let

Zdravnica Mateja Logar z infekcijske klinike je v današnji izjavi za javnost pojasnila, da so bili vsi umrli s covid-19 v ljubljanskem kliničnem centru starejši od 60 let in imeli pridružene druge bolezni. Tudi brez okužbe z novim koronavirusom so bile pridružene bolezni tako hude, da bi bil izid zanje neugoden. Na intenzivnem oddelku se je do zdaj zdravilo 28 bolnikov, od tega so štiri že premestili na navaden oddelek, enega pa so predali v domačo oskrbo.

Kot je poudarila Logarjeva, so razmere v ljubljanskem kliničnem centru stabilne. Trenutno imajo na navadnih oddelkih hospitaliziranih 33 bolnikov, še 13 bolnikov pa se zdravi v enotah intenzivne terapije, vsi potrebujejo mehansko ventiliranje. Po navedbah Logarjeve so nekateri sicer že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, vendar še niso v fazi, ko bi jih lahko varno odklopili z respiratorjev. 

Novice V ljubljanski porodnišnici pripravljeni na še en izredni dogodek #video

Za zdaj zagotavljajo normalne pogoje dela

Logarjeva je med drugim še povedala, da je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih od 50 do 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.

Logarjeva se je dotaknila tudi razmer na ortopedski kliniki, kjer imajo ravno tako hospitalizirane bolnike, ki jih je prizadela bolezen covid-19. Kot je povedala, kapacitet še ne morejo začeti zmanjševati. Zagotovila pa je, da imajo dovolj prostih postelj za bolnike, ki jih je treba sprejeti v bolnišnico. 

Razmere v ljubljanskih bolnišnicah je v današnji izjavi za javnost opisovala infektologinja Mateja Logar. 


Za zdaj na infekcijski kliniki še uspešno zagotavljajo normalne delovne pogoje z nekaj prilagoditvami. Največja obremenitev je na intenzivni negi, kjer delajo v 12-urnih turnusih. "Naporno je, ker ni normalnega bioritma," je razmere opisala Logarjeva.

Opozorila je še, da so vse preostale bolezni vedno prisotne. "Nekdo, ki ima vročino, lahko ima pljučnico ali kakšno drugo bolezen," je dejala. Poleg tega so z višjimi temperaturami postali aktivni tudi klopi, ki prenašajo klopni meningoencefalitis. Nekaj bolnikov s to boleznijo že zdravijo v UKC Ljubljana.

Izjava generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja. 


Jelko Kacin
Novice Kacin: Pred nami je ključna faza. Cerkve bodo še zaprte. #video

Med velikonočnimi prazniki ostanite doma

Premier Janez Janša je danes prek Twitterja ponovno pozval k upoštevanju vseh vladnih odlokov, saj je večje sproščanje omejitvenih ukrepov mogoče samo ob hkratnem upoštevanju zadostne varnostne razdalje, razkuževanju rok in uporabi zaščitnih mask.

Premier Janša je še enkrat pozval k samoizolaciji - tudi v času velikonočnih praznikov. | Foto: STA , Premier Janša je še enkrat pozval k samoizolaciji - tudi v času velikonočnih praznikov. Foto: STA ,

Kot je zapisal, mora biti še naprej zagotovljeno, da zdravstveni sistem v času krize deluje nemoteno - vključno z oddelki za intenzivno nego, ki ne smejo biti pod prevelikim pritiskom. Kot je še poudaril, morajo biti še naprej zagotovljene zadostne kapacitete za testiranje. Državljane je še enkrat pozval, naj v času velikonočnih praznikov ostanejo doma ter upoštevajo vse higienske in druge ukrepe. 

Utrinki z oddelkov na infekcijski kliniki

Fotoreporter Matej Povše je za Univerzitetni klinični center Ljubljana pripravil fotoreportažo o delovanju oddelkov na infekcijski in ortopedski kliniki v času epidemije. Fotografije si lahko v celoti pogledate na spletni strani UKC Ljubljana. 

Ne spreglejte