Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
10.27

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

42

Natisni članek

epidemija virus Koronavirus

Četrtek, 9. 4. 2020, 10.27

4 leta

Kacin: Vlada razmišlja o ponovnem zagonu javnega prometa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,37

42

Uradni vladni govorec Jelko Kacin je v današnji izjavi izpostavil, da se v Sloveniji dobro držimo ukrepov. Po velikonočnih praznikih bodo pristojni ocenili, ali je primerno sprostiti nekatere gospodarske dejavnosti. Tudi na področju ponovne mobilizacije javnega prometa potekajo priprave.

Kot je uvodoma dejal uradni vladni govorec Jelko Kacin, se v Sloveniji ukrepov držimo in zato delujejo. "Slovenija ni sama v boju proti epidemiji koronavirusa. Virus je prisoten okoli nas in dokler se ta širi, verjetnost okužbe ostaja," je povedal Kacin. Čeprav se je število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa v Sloveniji povzpelo na 43, podatki ostajajo spodbudni.


Janša: Sproščanje ukrepov le ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev

Premier Janez Janša je v zvezi s sproščanjem ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev širjenja koronavirusa, danes napovedal, da bo to možno samo ob kumulativni izpolnitvi določenih pogojev.

Kot je na družbenem omrežju Twitter naštel Janša, se mora za sproščanje ukrepov znižati število oseb, ki jih v daljšem obdobju okuži ena oseba, pod ena. Poleg tega zdravstveni sistem ne sme biti pod preveliki pritiskom, zagotovljene morajo biti zmogljivosti za testiranje okuženih in vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za delovanje tranzicije.

Janša prav tako podarja, da morajo biti zagotovljene pravne in tehnične možnosti ter zadostne zmogljivosti za sledenje pozitivnim na testiranju in možni širitvi virusa. V tvitu je opozoril tudi na spreminjajoče se razmere v svetu, saj je Japonska, ki naj bi epidemijo v prvem valu sicer že obvladala, danes ponovno razglasila izredne razmere.

Ob tem je državljanke in državljane pozval, naj tudi v času velikonočnih praznikov ostanejo doma ter "preko Civilne zaščite in humanitarnih organizacij pomagajmo tistim, ki sami ne zmorejo", piše STA.

Vlada identificirala dejavnosti, ki so ključne za ponoven zagon

Kot je povedal Kacin, bo vlada v torek po velikonočnih praznikih ocenila, ali je trend rasti oziroma upadanja števila novih bolnikov zadosten argument, da bi sprostili nekatere gospodarske dejavnosti in prodajalne, med katere so všteti vulkanizerji, avtopralnice, mehanične delavnice, servisi za popravilo tehničnega blaga in prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material. 

Po navedbah Kacina tudi na področju javnega prevoza potekajo intenzivne priprave. "Gre za prilagajanje vozil in omejevanje števila potnikov," je povedal in poudaril, da vlada o točnem datumu ponovne mobilizacije avtobusnega, železniškega in letalskega prometa še ni odločala, je pa že identificirala dejavnosti, ki so v tem trenutku ključne. 

Kot je še dejal, je včeraj potekal posvet delovne skupine za nevladne organizacije. "V tem času opravljajo izjemno delo in so pomemben gradnik našega dosedanjega uspeha pri soočanju z epidemijo," je povedal Kacin.

Zdravko Počivalšek
Novice Po veliki noči se odpirajo vulkanizerji, avtopralnice ... #video

Vlada prisluhnila humanitarcem

Generalni tajnik Slovenske karitas Peter Tomažič je dejal, da so na Slovenski karitas zadovoljni z ukrepi vlade, ki lajšajo stiske socialno ogroženih in preprečujejo, da bi tisti na meji prav tako zdrsnili v socialno ogroženost. 

Tomažič je med drugim še povedal, da so imeli včeraj na posvetu z vlado priložnost posredovati opažanja ter povedati, kje se pojavljajo težave in katere so skupine, ki jih sprejeti oziroma načrtovani ukrepi ne bodo dosegli, so pa po mnenju humanitarnih organizacij potrebne pomoči. Izpostavil je, da so pristojni obljubili, da bo čim več predlogov vključenih v popravke tako obstoječih kot v prihodnje načrtovanih ukrepov. 

Govor generalnega tajnika Slovenske karitas Petra Tomažiča.


Kot je med drugim še izpostavil Tomažič, v času epidemije nihče ne sme biti sam. "Vsak mora imeti možnost pogovora. Na Karitas smo prejeli 1.300 klicev obupanih in brezvoljnih posameznikov," je povedal Tomažič in dejal, da so jim svetovalci ponudili podporo in pogovor. 

Kot je poudaril generalni tajnik Slovenske karitas, humanitarne organizacije v tem času zagotavljajo, da nihče ne ostane brez najpomembnejših dobrin - hrane, vode in strehe nad glavo. Po oceni Tomažiča je Karitas preko svoje mreže v treh tednih več kot 15 tisoč gospodinjstev oskrbel z najnujnejšim, razdelili so 270 ton hrane ter pomagali s plačevanjem položnic v skupni vrednosti 53 tisoč evrov.

V težkih časih stopili skupaj

"V teh časih smo stopili skupaj. Na lokalni ravni uspešno sodelujemo z gasilci, Rdečim križem in občinami. Vse, kar je nujno, lahko rešimo in odpravimo. Skupaj s solidarnostjo, osebno odgovornostjo, sočutnostjo in strpnostjo lahko premagamo epidemijo," je med drugim še pojasnil Tomažič.

Tudi pri Rdečem križu sodelujejo z najbolj ranljivimi skupinami. Kot je povedala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin, je v času epidemije za pomoč dodatno zaprosilo več kot tisoč ljudi. "Skupaj pomagamo več kot 90 tisoč ljudem. Na terenu je dnevno prisotnih več kot 900 prostovoljcev in osebja Rdečega križa," je povedala.

Govor generalne sekretarke Rdečega križa Slovenije Cvetke Tomin.


Izpostavila je, da že mesec dni z bolničarji prostovoljci sodelujejo na mejnih kontrolnih točkah, kjer spremljajo morebiten prenos okužb, pomagajo tudi v domovih za starejše občane in v zdravstvenih ustanovah. "Odlično sodelujemo s humanitarnimi organizacijami in civilno zaščito. Naš skupni cilj je lajšati stiske ljudi," je dejala Tominova. Kot je še povedala, se je zaradi epidemije obseg dela in stroškov humanitarnih organizacij povečal.

Kacin se je v imenu vlade zahvalil vsem, ki v času epidemije pomagajo bodisi z delom v nevladnih organizacijah, s prostovoljnimi prispevki za pomoč ljudem v stiski ali drugimi oblikami solidarnosti. "To kaže na karakter naše družbe in nas navdaja s pozitivnim pogledom naprej," je dejal.

Slovenija se bo o članarini WHO še odločila

Sicer pa se je na današnji novinarski konferenci Kacin dotaknil tudi plačevanja članarine svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Kot je dejal, se bo država o plačevanju te še odločila. Sam se je sicer zavzel za to, da bi namesto ustanovitve plačevanja članarine Slovenija predlagala reformo organizacije.

Premier Janez Janša je namreč v sredo podprl tvit ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v katerem je izrazil predlog ustanovitve plačevanja članarine WHO, zaradi po njegovem neprimernega odziva organizacije na pandemijo covid-19. Kacin je danes v odgovoru na vprašanje STA dejal, da vlada o tem še ni razpravljala in da je šlo za odziv predsednika vlade.

Kacin je poudaril, da je bilo v zadnjem času veliko kritik na račun odziva WHO na pandemijo, številne so po njegovem utemeljene. "Zdravstvena organizacija se je nekaj časa odzivala za dogodki namesto v realnem času," je dejal. Ob tem je izpostavil dejstvo, da gre za nov virus, epidemijo, pandemijo ter da je obvladovanje celotnega sveta izredno zahteven izziv.

Po Kacinovih besedah je dilema, ali je prava pot neplačevanje članarine ali pozitivni predlogi za to, kako bi se WHO prilagodila novi realnosti. Zavzel se je za to, da bi Slovenija ostala pozitivna in predlagala, da se WHO transformira ter prilagodi izzivom, ki nas čakajo v 21. stoletju. (STA)
koronavirus Italija
Novice Ameriški raziskovalci trdijo, da se koronavirus širi dvakrat hitreje, kot smo mislili
Ne spreglejte