Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 4. 2020,
19.15

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Zdravko Počivalšek Koronavirus ukrepi

Sreda, 8. 4. 2020, 19.15

4 leta

Po veliki noči se odpirajo vulkanizerji, avtopralnice ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Po velikonočnih praznikih se bodo odprle nekatere prodajalne, kot so na primer trgovine z gradbenim materialom, vulkanizerstva in avtopralnice. Omejitev gibanja med občinami za zdaj ostaja.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je tudi podpredsednik vlade, je dejal, da bodo po velikonočnih praznikih postopoma začeli sproščati nekatere prodajalne. "Gre za vulkanizerje, avtopralnice, mehanične delavnice in servise za popravilo tehničnega blaga," je pojasnil. "Sem uvrščamo tudi tiste prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo gradbeni material. Kasneje pa načrtujemo tudi postopno odpiranje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, na primer belo tehniko in pohištvo," je dodal.

Kot je dodal, bodo med izjeme, ki bodo lahko ostale odprte, vključili tudi prevzemna mesta spletnih trgovin.

Kot je poudaril proizvodnje niso in ne bodo omejevali. "Praksa je namreč pokazala, da v proizvodnih obratih ni žarišč koronavirusa," je povedal. "Delodajalci so dobro organizirani, delo v večini proizvodnih obratov poteka nemoteno," je dejal in dodal, da morajo delodajalci zagotoviti varne pogoje za delo.

Med predvidenimi odločitvami pa ta trenutek še ni ukinitve omejitve gibanja med občinami, je dodal vladni govorec Jelko Kacin.

Počivalšek je govoril tudi o nabavah zaščitne opreme. "Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo poleg vseh aktivnosti in ukrepov, ki jih v okviru svojih pristojnosti izvaja za zajezitev vpliva epidemije virusa COVID-19, nudi tudi celovito podporo Zavodu RS za blagovne rezerve, ki ga je vlada določila za nabavo zaščitne opreme," je dejal.

Zavod je podpisal pogodbe s slovenskimi dobavitelji, podatki iz pogodb pa bodo še danes, z namenom zagotovitve transparentnosti, tudi javno objavljeni na spletni strani zavoda, je dejal.

Kot je dejal, so do zdaj preko zavoda naročili 323 ventilatorjev, od tega jih je v Slovenijo prispelo 108. Od tega jih je 22 v skladišču, 86 pa že v bolnišnicah. "Dobava ventilatorjev je ključna z vidika zagotovitve opreme za najtežje primere okužb," je dejal. Kot je še povedal, so podpisali pogodbe za nabavo več kot 53 milijonov mask, v višini skoraj 80 milijonov evrov brez DDV. "Do sedaj smo preko zavoda dobavili 2,8 milijona mask, v znesku 3,5 milijona evrov brez DDV," je dejal. Skupna vrednost pogodb pa znaša 116 milijonov evrov brez DDV.

Kot je še povedal, je zaščitne opreme trenutno dovolj, pa tudi do zdaj skladišče nikoli ni bilo prazno.

Počivalšek: Avansov ne bo

Dejal je, da so pri nabavi zaščitne opreme deležni pritiskov in očitkov ter kritik tako medijev kot javnosti. Zaradi velikega povpraševanja je zaščitna oprema zelo težko dobavljiva, je dejal in dodal, da so zainteresirani za sklenitev zanesljivih dogovorov.

"Vendar želimo to početi odgovorno. Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100-odstotne avanse. Tovrstne transakcije so za državo preveč tvegane. Plačujemo zgolj ob prevzemu in ne bom dovolil, da bi se na račun in na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoriščali t. i. vojni dobičkarji, ki vidijo v tem zgolj priložnost za dober zaslužek," je dejal.

Kot je dejal Počivalšek, s podjetjem Alibaba ministrstvo ni imelo stikov, ampak z njim posluje državno podjetje Pošta Slovenije. Kot je dejal, Alibaba ni zagotovila podatkov o kakovosti opreme, pogajanja pa potekajo že več dni. Počivalšek je zavrnil navedbe, da z Alibabo niso želeli skleniti dogovora.

"Župani smo v prvi bojni liniji"

Na večerni novinarski konferenci je poleg Počivalška in Kacina govoril še župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. "Župani smo v prvi bojni liniji," je dejal Rakovec, ki je na novinarski konferenci predstavljal lokalne skupnosti.

Predstavniki lokalnih skupnosti so se namreč danes sestali na sestanku vladne delovne skupine za lokalno samoupravo in podali več predlogov glede ukrepov ob epidemiji novega koronavirusa.

Kot je povedal Rakovec, jih skrbi, da bi občine v epidemiji padle v likvidnostne težave, zato so zadovoljni s povabilom v vladno delovno skupino za pripravo ukrepov. Po njegovem mnenju sodelovanje med občinami in vlado poteka dobro.

Dejal je tudi, da se od sobote naprej na upravnih enotah rešujejo gradbena dovoljenja, v Kranjski občini so danes dobili tri, tako da delo poteka normalno, je dejal kranjski župan.

Koronavirus
Novice Koronavirus v Sloveniji: 40 mrtvih in štirje novi pacienti na intenzivni negi #video

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Preberite še:

Janez Janša
Novice Janša: Nekateri ukrepi se bodo morda sprostili že s prihodnjim torkom #video
Letalo kabina
Novice Če letalska družba odpove polet, vam mora vrniti denar
Ne spreglejte