Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2020,
10.10

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Natisni članek

Koronavirus Porodnišnica Ljubljana dojenček porod

Četrtek, 9. 4. 2020, 10.10

4 leta

V ljubljanski porodnišnici pripravljeni na še en izredni dogodek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

2

Potem ko smo včeraj na Siol.net prvi razkrili, da sta bila v ljubljanski porodnišnici do zdaj dva poroda z novim koronavirusom okuženih porodnic, so delo porodnišnice v času epidemije predstavili na današnji novinarski konferenci.

Na novinarski konferenci so sodelovali predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana Gorazd Kavšek, Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar.

Rodili že dve okuženi mami, novorojenčkov niso testirali. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.


Kavšek je medijem pojasnil, da so pretekli konec tedna izvedli dva poroda porodnic, okuženih s koronavirusom, ter uspešno preizkusili posebne prostore in delo v zaščitni opremi. Da sta porodnici okuženi, so vedeli že vnaprej, zato so se lahko ustrezno pripravili. Pripravljen imajo tudi poseben prostor, ki je namenjen porodnicam, za katere nimajo podatka o okuženosti. Trenutna doktrina veleva, da novorojenček po porodu ostane v stiku z materjo, kar so tudi naredili. Svetuje se tudi dojenje.

Zatrdil je, da se materi počutita v redu, prav tako oba novorojenca. Eno od mater so iz bolnišnice odpustili že v nedeljo, druga bo domov odšla danes. Poroda sta potekala brez zapletov.

V porodnišnici je še ena okužena porodnica, ki bo predvidoma rodila še ta teden. Na porod so pripravljeni.

Tudi sam se je okužil s koronavirusom

Kavšek je še dejal, da je bil tudi sam okužen s koronavirusom. "Nisem bil na smučanju v Italiji, verjetno sem se okužil na delovnem mestu. Po štirih tednih domače izolacije in brez resnih simptomov sem se vrnil v službo in sem negativen," je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

Vsi umrli v UKC Ljubljana so bili starejši od 60 let

Zdravnica Mateja Logar z infekcijske klinike je pojasnila, da so bili vsi umrli s covid-19 v ljubljanskem UKC starejši od 60 let in imeli pridružene druge bolezni. Tudi brez okužbe s covid-19 so bile pridružene bolezni tako hude, da se stanje verjetno ne bi izboljšalo in bi bi bil izid zdravljenja zanje neugoden.

Kot je še pojasnila, je med hospitaliziranimi več moških, večina na oddelku je starih od 50 do 60 let. Na račun bolnikov iz domov za starejše je povprečna starost bolnikov na oddelku 68 let.

Na navadnem oddelku infekcijske klinike je trenutno hospitaliziranih 33 bolnikov s covid-19, vseh 13 na intenzivnem oddelku pa je mehansko ventiliranih. Po besedah Logarjeve so nekateri že v postopku odklapljanja z umetnega predihavanja pljuč, vendar še niso v fazi, ko bi jih lahko varno odklopili z ventilatorjev.

Na intenzivnem oddelku se je sicer v času epidemije zdravilo 28 bolnikov, od tega so štiri že premestili na navaden oddelek, enega pa so predali v domačo oskrbo.

Poklukar: 33 zaposlenih v UKC je zbolelo

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je dejal, da se je porast bolnikov s covid-19 v zadnjih dneh ustavil, se pa številka za zdaj še ne zmanjšuje. Državljane je pred velikonočnimi prazniki pozval, naj še naprej upoštevajo zaščitne ukrepe in se izogibajo druženju.

Pojasnil je, da je v UKC Ljubljana za koronavirusno boleznijo do zdaj zbolelo 33 zaposlenih. Po do zdaj znanih podatkih se je le ena zaposlena oseba okužila neposredno od pacienta. Preostali zboleli so se okužili med sodelavci ali v domačem okolju.

Po besedah Logarjeve se zaposleni, ki so se okužili v prvem valu, postopoma že vračajo v delovni proces. Okuženi sicer prihajajo z različnih oddelkov, vsakega posebej pa so ustrezno epidemiološko obravnavali.

Na čakanju doma je trenutno 700 zaposlenih v UKC Ljubljana.

Porode izvajajo v posebni enoti za covid-19

Kot smo razkrili že včeraj, so v posebni enoti, namenjeni covid-19, ki je fizično ločena od preostalega dela ljubljanske porodnišnice, v petek in torek izvedli dva poroda, pri katerih sta bili porodnici okuženi z novim koronavirusom. Število zdravstvenih delavcev je bilo pri posegu omejeno na minimum. Medtem ko je prvi porod prejšnji teden potekal še brez skafandrov, so bili v ponedeljek vsi zdravstveni delavci že oblečeni v zaščitne skafandre in drugo potrebno opremo.

Še ta teden je predviden tretji porod, porodnica je prav tako okužena z novim koronavirusom.

Oba poroda sta se končala brez zapletov, obe materi in novorojenca pa se počutijo dobro in nimajo zdravstvenih težav. Med zdravstvenim osebjem je bilo kar nekaj vznemirjenja, ker so ti postopki novi, želijo pa si čim boljše opreme, da ne bi bilo zapletov.

Za porod imajo pripravljene tri posebne sobe

Specialistka ginekologije in porodništva Mirjam Druškovič iz ljubljanske porodnišnice je za Planet povedala, da imajo za porodnice, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom, trenutno pripravljene tri posebne sobe z vsemi varnostnimi ukrepi. "Za porod imamo pripravljene sete z vso varovalno opremo, tako za babice, porodničarje, anesteziologe kot tudi za vse preostalo zdravstveno osebje, ki sodeluje pri porodu," je pojasnila.

Zdravnica porodničarka Mirjan Druškovič o poteku dveh porodov v času epidemije. Novinar: Domen Anderle/Video: Planet.

Ne spreglejte