SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gantar: Selitev bolnih v ptujsko bolnišnico odpade #video

10

termometer

Oskrbovancev ljutomerskega doma starejših, ki so okuženi z novim koronavirusom, ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, je po seji vlade na Brdu pri Kranju povedal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kot je dejal, se s pristojnimi v bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna. Zato bo poiskal novo rešitev.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi novinarjem po seji vlade pojasnil, da je imel v ponedeljek sestanek z vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice. Vodstvo brežiške bolnišnice je prosil za pomoč pri reševanju problema izčrpanosti osebja v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. A je pozneje prišlo do drugačne strokovne odločitve - pomoč bodo zagotovili v mariborski in celjski bolnišnici in zdravstvenih domovih, je poročal STA.

Za oskrbovance doma starejših bodo našli drugo rešitev

Povsem druge težave pa je treba reševati v domu starejših v Ljutomeru. Od tam so želeli del okuženih, ki sicer ne potrebujejo hospitalizacije, preseliti v ptujsko bolnišnico, "da bi lahko v domu vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in kar je še treba". A glede na upor bolnišnice, ki ga je Gantar označil kot nepotreben, bodo našli drugo rešitev, navaja STA.

"Na nek način me je sram za kolege"

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so na današnjem jutranjem zboru delavcev namreč izrazili nestrinjanje s selitvijo okuženih starostnikov. "Na nek način me je sram za kolege, ki ne želijo pomagati ljudem v domu starejših," je bil po pisanju STA oster. "Ali bomo poskusili zadeve reševati kadrovsko, omenili so mi možnost rešitev v Ormožu ... Najbolje, da grem sam tja, da na samem kraju vidim, katere rešitve bi bile mogoče," je povzel minister.

Onkološki inštitut Novice Prva okužba s koronavirusom na ljubljanski onkologiji

Med razlogi za zaplet je omenil, da se manjše bolnišnice vedno bojijo, da bi jih na nek način spreminjali ali ukinjali. Zato je, kot je zatrdil, vodstvu pojasnil, da ne bi šli v spremembo odlokov in da gre za začasno rešitev, za mesec ali dva. "A očitno je bilo vseeno razumljeno narobe. Če ne želijo razumeti, zakaj je to smiselno in da bi na ta način pomagali, se z njimi nimam več kaj pogovarjati," je dodal po pisanju STA. Sam je sicer priznal, da je selitev starostnikov, ki so navajeni bivati v domu, težavna in jih s tem izpostavljajo dodatnemu stresu. "Po drugi strani pa moramo tam razmere urediti, ker v Ljutomeru ne gre več, kot je šlo do zdaj," je dodal.

Hujše primere bi še vedno zdravili v Mariboru

Po prvotnih načrtih ministrstva naj bi bolnišnica Ptuj sprejela okoli 40 varovancev ljutomerskega doma starejših občanov, ki so okuženi z novim koronavirusom. Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnilo vodstvo bolnišnice, so imeli na izbiro ali sprejem okuženih bolnikov ali zaprtje klinike. Pacientov, ki bi bili hospitalizirani v ptujski bolnišnici, naj ne bi zdravili zaradi okužbe, temveč naj bi jim zagotovili le ustrezno nego. Hujše primere naj bi še vedno zdravili v mariborskem kliničnem centru.

Lokalna skupnost za ukrep izvedela prepozno

Ptujska županja Nuška Gajšek iz stranke SD pa je bila medtem nad odločitvijo ministrstva za zdravje ogorčena, ker lokalna skupnost za ta ukrep ni izvedela prej. Prejeli naj bi le obvestilo o spremembi namembnosti tamkajšnje bolnišnice.

O dogajanju na Ptuju je za oddajo Planet 18 spregovorila tudi županja Nuška Gajšek. Več v posnetku zgoraj.


"Na Ptuju smo naredili vse in še več, kar je v naši moči, da smo se obvarovali pred virusom. Zadnja primera okužbe sta bila potrjena že konec marca, odtlej pa nimamo obolelih. Tudi dom upokojencev se zelo bori za zaščito svojih stanovalcev. Ministra zato sprašujem, kdo bo prevzel odgovornost, če se zgodi kaj takšnega, na kar zdaj nismo pripravljeni," je dejala Gajškova, piše STA.

Kljub izrednim razmeram se ji zdi nesprejemljivo postavljanje ultimatov, sicer pa je prav, da se da na razpolago vsa razpoložljiva sredstva in kader. Vendar epidemija se po njenem mnenju umirja, na Ptuju je celo ni, zato ji ni jasno, zakaj v takšna okolja premeščati obolele.

"Če alternative ni, bomo seveda pomagali, vendar te zagotovo obstajajo," je dejala županja, ki je povedala, da so imeli pripravljenih več mogočih rešitev v primeru izbruha virusa v njihovem domu upokojencev. Ena od teh, ki jo je potrdila tudi država, je bila, da bi tiste, ki niso akutno bolni, premestili v hotele. Enako bi po njenem mnenju lahko storile tudi druge občine.

s Novice Zvezdnik CNN, pri katerem je pogorela Alenka Bratušek, okužen s koronavirusom

Direktorica: Odločitev nas je presenetila

Kot eno od možnosti za nastanitev obolelih so omenjali tudi bolnišnico v Brežicah. Direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar je za STA povedala, da jih je odločitev, da postanejo začasna negovalna bolnišnica za covid-19, presenetila. Ministrstvu so zato v ponedeljek pojasnili, da to za brežiško bolnišnico ni sprejemljivo, vendar pa bi lahko kljub temu ponudili nekaj postelj.

Ena izmed možnosti za nastanitev varovalcev je bila tudi Splošna bolnišnica Brežice. Ena izmed možnosti za nastanitev varovalcev je bila tudi Splošna bolnišnica Brežice. Foto: Google maps

Premeščanje bolnikov iz domov za starejše iz drugih regij se jim sicer zdi nenavadno, hkrati pa bi to za brežiško bolnišnico pomenilo, da bi morali izprazniti interni oddelek in tamkajšnje bolnike premestiti drugam.

Hribarjeva je dejala, da je ministrstvo ob teh in drugih ugovorih ugotovilo, da omenjeno premeščanje iz drugih regij nima smisla, in še dodala, da brežiška bolnišnica ni več v igri za kaj takega, piše STA.

Oktoberfest 2018 Trendi Koronavirus odnesel tudi letošnji Oktoberfest #video

Na ministrstvu za zdravje vse navedbe kategorično zanikajo

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje, je včeraj minister Gantar (DeSUS) sklical sestanek z vodstvom Splošne bolnišnice Brežice in Splošne bolnišnice Ptuj. Kot so dejali, je bil namen sestanka iskanje rešitev, kako zagotoviti ustrezno oskrbo varovancev doma starejših Ljutomer, ki zaradi neupoštevanja ukrepov in priporočil stroke ter neustreznega vodstva ostaja eno od najhujših žarišč okužbe z novim koronavirusom. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar. Minister za zdravje Tomaž Gantar. Foto: STA

Ena izmed rešitev pri urejanju razmer v domu je bila tudi krajša premestitev določenega števila varovancev, ki so sicer okuženi, a ne kažejo znakov okužbe, v ptujsko bolnišnico, ker je ta najbližja domu in ima ustrezne zmogljivosti.

Včeraj so nato pristojni sprejeli dogovor, da bodo varovance za približno mesec dni premestili na poseben oddelek ptujske bolnišnice. Medtem pa bi v domu vzpostavili nov sistem, ga ustrezno razkužili in opremili za vrnitev varovancev. 

Kot so nam še zagotovili na ministrstvu, je tako kot v drugih bolnišnicah, kjer zdravijo obolele za boleznijo covid-19, oddelek popolnoma ločen od preostalih in ne pomeni tveganja za preostale bolnišnične hospitalizacije.

Janez Janša Novice Janša: Naslednje sproščanje ukrepov lahko pričakujemo po prvomajskih praznikih #video

Minister v obdobju krize prosil za pomoč

"Včeraj sem vodstvo ptujske bolnišnice kot najbližje ljutomerskemu domu zaprosil za pomoč pri negi oskrbovancev s pomembnim poudarkom, da to ne pomeni spremembe odloka o namembnosti bolnišnice ali njenega prestrukturiranja. Ministrstvo za zdravje je bilo zaradi razpletenih razmer primorano poseči v delovanje doma in s tem tudi premestitev oskrbovancev," nam je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je ob tem poudaril, da nikoli ni bilo govora o tem, da bi bolnišnico zaprli.

Vodstvo in zaposleni se z odločitvijo ministrstva ne strinjajo. Vodstvo in zaposleni se z odločitvijo ministrstva ne strinjajo. Foto: Smiljan Kuhar

"Žal so okoliščine v ljutomerskem domu izjemno zapletene. Pojavljali so se številne napake in nesporazumi. Tudi stroka je nad razmerami počasi začela dvigovati roke. Kot ministrstvo smo zato morali ukrepati, pri čemer smo za pomoč zaprosili ptujsko bolnišnico, v kateri bi se zdravili oskrbovanci, dokler v domu ne vzpostavimo novega sistema delovanja in ne zagotovimo ustreznih higienskih standardov ter prostorskih zmogljivosti," nam je še pojasnil minister Gantar. 

Zadnji pozitivni primer okužbe z novim koronavirusom so na Ptuju sicer potrdili 26. marca.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom je vladni govorec Jelko Kacin poudaril, da se bo zdravljenje v ptujski bolnišnici izvajalo na enak način kot v preostalih štirih bolnišnicah, kjer trenutno zdravijo bolnike z boleznijo covid-19. To so UKC Ljubljana, Klinika Golnik, UKC Maribor in Splošna bolnišnica Celje.


Ministru direktor ljutomerskega doma Nemec očita skrajno nekorektnost

Dom starejših občanov Ljutomer Foto: STA Minister za zdravje Tomaž Gantar je na današnji seji odbora DZ za zdravstvo direktorju doma starejših občanov Ljutomer Tomislavu Nemcu očital, da z njim ni mogoče delati in da ljudje tam nočejo sodelovati. Zato bodo po Gantarjevih besedah na ministrstvu naredili, kar bo treba, s silo ali brez nje. Nemec ob tem Gantarju očita skrajno nekorektnost.

Gantar je na seji med drugim dejal, da so že ob izbruhu težav dobili informacije, da v Ljutomeru ne upoštevajo navodil, da so do izbruha epidemije imeli obiske, ponujali malice v domu tudi občanom in da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavilo večje število okuženih.

Gantar je navajal tudi pisna pričanja zdravstvenih delavcev, da ob tem načinu dela in direktorju, ki vodi zadevo, ni mogoče delati, da ljudje nočejo sodelovati, kar je, tako pravi Gantar, težava ustanove, ne težava zdravstva, lahko pa je tudi krasen primer, kako država nič ne naredi.

Zagotovil je, da ima vso dokumentacijo o dogajanju v domu, da so se v Ljutomeru napake pojavile na začetku in v nadaljevanju, ko so zavračali pomoč in predstavljali rešitve, ki nimajo s stroko ničesar skupnega. Zato je minister napovedal, da jim bo tam "uspelo narediti red, kar ga bo treba, s silo ali brez nje", ker se ni mogoče razumno pogovarjati. "Če mi zdravniki, sestre in vse osebje govorijo, da nočejo delati zaradi nagajanja, potem je tam nekaj hudo narobe," je še povedal Gantar.

Nemec mu je javno odgovoril, da dom ocenjuje na osnovi anonimk, ne da bi preveril dejstva, in da navedbe niso resnične. "Vse predpise smo ves čas spoštovali in ukrepe najdosledneje izvajali, prav tako v našem domu ves čas korektno sodelujemo s številnimi deležniki," pravi Nemec in dodaja, da so resnično potrebovali pomoč, a so namesto te od županje in podžupana deležni nenehnih kritik in širjenja neresnic.

Po Nemčevih besedah stroki ni nasprotoval, čeprav se je odločila, da okuženi stanovalci ostanejo v domu, sam pa je bil za njihovo izselitev. Koncept ministrstva, da kljub nenadnemu izbruhu bolnišnica le svetuje, pa po njegovem prepričanju ni bil primeren, ker je njihovo osebje že obolelo.

Zdaj ga veseli, da je ministrstvo spremenilo strategijo in za njihove varovance odprlo vrata bolnišnice Ptuj. Ministrove izjave o zavračanju pomoči in očitku, da jim zaradi napak ni uspelo zajeziti okužbe, vidi kot skrajno nekorektne in upa, da bo preveril dejstva.

S pismom so se oglasili tudi zaposleni v ljutomerskem domu, pridružuje pa se jim tudi sindikat. Gantarju pišejo: "Zelo smo razočarani nad vašim nastopom, ko ste s populističnim nastopom sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v domu v nemogočih razmerah in nas vi takrat niste slišali, pa predstavljate kot tiste, ki ne vemo, kaj je naše delo."

Tudi oni menijo, da gre za očitke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti, ter mu zamerijo, da zaposlenih ni ne obiskal ne vprašal, kako se počutijo. Po njihovem želi minister tako politično zdraharsko zanetiti spore med zaposlenimi in zdravstvenim kadrom, ki jim je priskočil na pomoč.

Po današnjih podatkih iz ljutomerskega doma je na novi koronavirus pozitivnih še 48 stanovalcev. Všteti so tudi tisti, ki so imeli pri kontrolnem brisu nejasen izvid, v prihodnjih dneh pa pričakujejo, da bodo negativni. Dokler nimajo dveh zaporednih brisov negativnih, vse stanovalce obravnavajo kot pozitivne, še dodajajo. (STA)

Helena Jaklitsch Novice Porabski Slovenci rojakom donirali dva tisoč mask #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 44
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin