Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
21. 4. 2020,
14.21

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

2

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 21. 4. 2020, 14.21

4 leta

Prva okužba s koronavirusom na ljubljanski onkologiji

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

2

Onkološki inštitut | Foto STA

Foto: STA

Na ljubljanski onkologiji so med zaposlenimi zabeležili prvi primer okužbe s koronavirusom.

Na onkologiji so včeraj pri zaposleni z oddelka za intenzivno terapijo potrdili okužbo s covid-19. Zaposlena je bila brez znakov bolezni. Takoj so bili sprejeti vsi ustrezni preventivni ukrepi za zamejitev širjenja okužbe.

Ptujska bolnica
Novice Gantar: Selitev bolnih v ptujsko bolnišnico odpade #video

Od danes do konca tedna so odpovedane operacije, druga zdravljenja, kot so kemoterapije in obsevanja, potekajo normalno. Vse bolnike, ki so bili naročeni na operacijo, onkološki inštitut že obvešča o odpovedi termina. Natančnejše informacije o tem, kdaj bo operativni program ponovno vzpostavljen, bodo bolnikom sporočili pravočasno in jih tudi objavili na spletnem mestu onkološkega inštituta.

Nujne operacije bodo izvedli

Nujne operacije bodo v tem času po besedah strokovne direktorice onkološkega inštituta Irene Oblak seveda izvedli. Kot je pojasnila v izjavi za medije pred onkološkim inštitutom, sicer operirajo med 10 in 15 bolnikov na dan.

Vse ostalo zdravljenje - tako sistemsko zdravljenje kot obsevanje - po njenih besedah poteka normalno. "Zaradi varnosti pa je edino smiselno, da se kirurški program za te tri delovne dni ukine," je pojasnila.

Zaradi okužbe zaposlene so na onkološkem inštitutu danes sicer izvedli že številne preventivne ukrepe. Bris so odvzeli vsem zaposlenim, ki so bili z zaposleno v neposrednem stiku, in po dosedanjih podatkih so bili rezultati po informacijah Oblakove negativni, piše STA.

Bris vzeli vsem petim bolnikom na intenzivni

Prav tako so bris odvzeli vsem petim bolnikom, ki so bili v tem času na intenzivnem oddelku. Premestili so jih na drug oddelek, namenjen morebitnim okuženim z novim koronavirusom. Testirali pa bodo tudi vse tiste bolnike, ki so bili v zadnjem tednu hospitalizirani na intenzivnem oddelku in so bili v vmesnem času že prestavljeni na normalne oddelke. "Intenzivni oddelek pa se temeljito čisti, opravljena bo tudi dezinfekcija," je pojasnila.

V stiku s sorodnico

Po njenih informacijah je bila okužena v stiku s sorodnico, ki živi skupaj z njo in je bila pred tem hospitalizirana na dveh oddelkih Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, in sicer na gastroenterološki in nato na travmatološki kliniki. Da je okužena s koronavirusom, so svojci izvedeli šele v ponedeljek, ko je bila premeščena na Golnik.

Na ta način je informacijo dobila tudi zaposlena na onkološkem inštitutu, zato so jo testirali. Bris je bil pozitiven, a za zdaj nima kliničnih znakov, je povedala Oblakova.

Kot je še opomnila, je znano, da so bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, kot so tudi onkološki bolniki, še posebej ranljivi za okužbo s koronavirusom. Je pa poudarila, da je bilo v času epidemije pričakovati, da se bo kateri od zaposlenih ali od bolnikov znašel tudi na onkološkem inštitutu. "Na to smo se pripravljali. To znamo urediti," je še zatrdila, še piše STA.

RTV Slovenija
Novice Kdo nadzira nacionalko?
študenti
Novice Študenti lahko oddajo vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka

 

Ne spreglejte