Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
21. 4. 2020,
10.28

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

52

Natisni članek

RTV Slovenija Državni zbor SDS

Torek, 21. 4. 2020, 10.28

3 leta, 12 mesecev

Kdo nadzira nacionalko?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

52

RTV Slovenija | Nadzorni svet RTV Slovenija ima enajst članov. Pet jih na predlog poslanskih skupin imenuje državni zbor, štiri vlada, dva pa zaposleni na RTV Slovenija. | Foto Bojan Puhek

Nadzorni svet RTV Slovenija ima enajst članov. Pet jih na predlog poslanskih skupin imenuje državni zbor, štiri vlada, dva pa zaposleni na RTV Slovenija.

Foto: Bojan Puhek

Trenutna sestava nadzornega sveta RTV Slovenija ne upošteva zastopanosti političnih strank v državnem zboru, kot to zahteva zakon o RTV, zato poslanske skupine SDS, NSi, SMC in DeSUS predlagajo razrešitev dveh nadzornikov in imenovanje dveh novih, med katerima bi bil tudi predstavnik zdajšnje opozicije. O predlogu bo mandatno-volilna komisija državnega zbora odločala na eni od naslednjih sej, še prej pa bo svoje mnenje povedala zakonodajno-pravna služba državnega zbora.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je na današnji seji med drugim obravnavala predlog imenovanja osmih članov programskega sveta RTV Slovenija. Kandidatov za položaj je bilo 62. Podporo komisije so dobili:

- Alojz Bogataj,

- Nastia Flegar,

- Alenka Gotar,

- Rok Hodej,

- Slavko Kmetič,

- Janez Štuhec in

- Andrej Prebil.

Ker je zadostno število glasov dobilo le omenjenih sedem kandidatov, ki jih na koncu potrjuje še državni zbor, bo mandatno-volilna komisija ponovno objavila razpis za enega programskega svetnika.

Sebastian Kurz
Novice Tudi avstrijska vlada se žrtvuje zaradi koronavirusa

Zakon pravi: Upoštevati je treba zastopanost strank v DZ

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je medtem včeraj v imenu svoje poslanske skupine ter poslanskih skupin SMC, DeSUS in NSi na predsednika komisije Ivana Hršaka (DeSUS) naslovil predlog, da bi komisija na današnji seji obravnavala še razrešitev dveh članov nadzornega sveta RTV Slovenija. 

Omenjene poslanske skupine v predlogu pojasnjujejo, da trenutna sestava nadzornega sveta RTV Slovenija ne upošteva zastopanosti političnih strank v državnem zboru, kot to med drugim določa 26. člen zakona o RTV, v katerem je med drugim zapisano: 

RTV Slovenija ima Nadzorni svet, ki šteje 11 članov. Državni zbor imenuje pet članov, pri čemer mora upoštevati zastopanost političnih strank v državnem zboru, štiri člane imenuje vlada, zaposleni v javnem zavodu RTV Slovenija pa na neposrednih volitvah izmed sebe izvolijo dva člana.

Kim Jong Un
Novice Kim Džong Un domnevno v kritičnem stanju

V nadzornem svetu RTV namreč ni nobenega kandidata SDS, saj je bil po odstopu Damjana Damjanoviča, ki je bil leta 2017 izvoljen na predlog SDS, marca 2018 za novega nadzornika izvoljen predstavnik NSi Janez Čadež. NSi je imela takrat šest poslancev, SDS pa 19.

Koalicijske stranke zato predlagajo razrešitev Danila Tomšiča in Boruta Žagarja, ki ju je v nadzorni svet RTV imenoval državni zbor, in imenovanje dveh novih nadzornikov, med katerima bi bil tudi predstavnik zdajšnje opozicije. Na današnji seji o njihovem predlogu še niso glasovali, saj je komisija sklenila, da pred obravnavo zadeve za mnenje zaprosi še zakonodajno-pravno službo državnega zbora.

Kljub temu, se je že na današnji seji razvila vroča debata o predlogu. Na eni strani so njegovi predlagatelji, predvsem Krivec, Franc Jurša (DeSuS) in Jožef Horvat (NSi) poudarjali neskladnost sestave nadzornega sveta s političnimi razmerji in z zakonom o RTV, na drugi strani pa so Maša Kociper (SAB), Luka Mesec (Levica) in Brane Golubović (LMŠ) izpostavljali, da bi bila razrešitev nadzornikov nezakonita, saj jo po njihovem mnenju zakon o RTV dopušča zgolj v izjemnih primerih.

Kakšna je sestava nadzornega sveta?

Nadzorni svet RTV Slovenija ima enajst članov. Pet jih na predlog poslanskih skupin imenuje državni zbor, štiri vlada, dva pa zaposleni na RTV Slovenija.

Vlada je sicer pred dnevi razrešila tri člane nadzornega sveta in imenovala tri nove. Matjaža Medveda, Ireno Ostrouško in Petro Majer so zamenjali Borut Rončević, Anton Tomažič in Drago Zadergal.

Marko Bandelli je bil nekoč predsednik nadzornega sveta RTV. | Foto: STA , Marko Bandelli je bil nekoč predsednik nadzornega sveta RTV. Foto: STA ,

V preteklosti so se v nadzornem svetu pogosto dogajale menjave, ko so nadzorniki prevzemali politične funkcije. Aktualni poslanec Stranke Alenke Bratušek Marko Bandelli je tako leta 2014 odstopil s položaja predsednika nadzornega sveta RTV, ko je postal član sveta stranke, ki se je takrat imenovala Zavezništvo Alenke Bratušek.

Matjaž Rakovec iz SD pa je kot nadzornik odstopil, potem ko je bil v drugem krogu lokalnih volitev leta 2018 izvoljen za župana Kranja.
tesnoba depresija žalost
Mnenja Ste izgubili službo? To je ena večjih napak, ki jih lahko storite.
Ne spreglejte