SiolNET. Novice Slovenija
2,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odvetnik kazensko ovadil politike za sprehajanje ob Kolpi

2,56

termometer

delegacija borut pahor aleš hojs matej tonin kolpa črnomelj koronavirus
Med ovadenimi so predsednik Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin. Foto: STA

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je danes kazensko ovadil politike, ki so se pred dvema tednoma v času epidemije covida-19 brez zaščitne opreme in ob neupoštevanju socialne distance sprehajali ob reki Kolpi. Med ovadenimi so predsednik Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin.

Pahor ter ministra Hojs in Tonin so sredi aprila skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji.

V javnosti so veliko pozornosti pritegnile fotografije, iz katerih je razvidno, da delegacija ni upoštevala ukrepov, ki jih je vlada sprejela za zajezitev koronavirusa. Med drugim niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali varnostne razdalje, piše STA.

Borut Pahor Novice Pahor obiskal vojake v Črnomlju in na južni meji #foto #video

Na fotografijah z dogodka je razvidno, da niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali varnostne razdalje Na fotografijah z dogodka je razvidno, da niso nosili zaščitnih mask, prav tako niso upoštevali varnostne razdalje Foto: STA

Borut Pahor Novice Predsednik Pahor se je opravičil za napako #video

Povod za odločitev je bil tvit ministra Hojsa

Verstovšek je danes zoper vse, ki so bili tam prisotni, vložil kazensko ovadbo. Kot je pojasnil, o tem, da bi lahko šlo za kaznivo dejanje, sprva sploh ni razmišljal. Mnenje je spremenil po tistem, ko je minister Hojs na Twitterju izrazil pričakovanje, da bo policija zaradi kršenja vladnih odlokov kazensko ovadila udeležence petkovih in ponedeljkovih protestnih shodov, pri čemer naj bi za identifikacijo udeležencev uporabila javno objavljene slike v medijih in na družbenih omrežjih, piše STA.

"Če so protestniki storili kaznivo dejanje, potem so ga še toliko bolj ti politiki, to si upam trditi," je dejal celjski odvetnik. Prepričan je, da bi zelo težko nekdo odločil, da eno je kaznivo dejanje, drugo pa ne.

Na zdravstvenem inšpektoratu prejeli več prijav v zvezi z dogodkom

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer v zvezi z dogodkom ob Kolpi prejeli več prijav zoper Pahorja, Hojsa, Tonina in druge, a kot so pojasnili, omenjeni niso kršili vladnega odloka. Drugi člen namreč določa, da se le ta ne uporablja za dejavnosti, ki jih izvajajo pristojne službe, za zagotavljanje izvajanja nalog države, samoupravnih lokalnih skupnosti in javnih služb, so pojasnili na inšpektoratu.

Protest Ljubljana Novice V Ljubljani se je zbralo več sto protestnikov #video #foto

Glede ukrepov v zvezi s protestniki nič novega

Na Generalni policijski upravi so medtem za pojasnili, da ni nič novega glede ukrepov policije proti udeležencem protestnih shodov, poroča STA.

 Na policiji predlagajo postopek zaradi kršitve odloka o omejitvi gibanja proti 26 osebam. Na policiji predlagajo postopek zaradi kršitve odloka o omejitvi gibanja proti 26 osebam. Foto: STA

Protest Ljubljana Novice Policija za zdaj predlagala postopek proti 26 protestnikom

Po ponedeljkovih protestih so policisti identitete nekaterih protestnikov, ki niso upoštevali njihovih opozoril, že predali na zdravstveni inšpektorat. Ta je v tem primeru prekrškovni organ, zaenkrat na policiji predlagajo postopek zaradi kršitve odloka o omejitvi gibanja proti 26 osebam.

Protestniki bi sicer lahko bili kaznovani tudi po 177. členu kazenskega zakonika, ki opredeljuje kaznivo dejanje širjenja nalezljive bolezni. Če bodo policisti v nadaljevanju postopka ugotovili, da so izpolnjeni elementi tega kaznivega dejanja ali kakšnega drugega kaznivega dejanja, se bodo "o pregonu posvetovali oz. uskladili s pristojnim tožilstvom". Sicer na policiji od razglasitve epidemije niso zabeležili suma kaznivega dejanja po 177. členu kazenskega zakonika, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin