Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2020,
12.59

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus vlada protest Ivan Gale

Ponedeljek, 27. 4. 2020, 12.59

3 leta, 12 mesecev

V Ljubljani se je zbralo več sto protestnikov #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

195

Na ljubljanskem Trgu republike nekaj sto protestnikov slovensko vlado poziva k odstopu. Protestniki, ki so se za današnji shod dogovarjali v več skupinah na družbenem omrežju Facebook, so na Trg republike vstopili mimo policijskega traku, s katerim so jim policisti poskusili preprečiti dostop do Trga republike.

Protest je potekal mirno, večje število policistov pa je protestnike opozarjalo na zadostno varnostno razdaljo oziroma spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije koronavirusa, vendar je s fotografij in videoposnetkov, ki so jih protestniki objavljali na družbenih omrežjih, razvidno, da varnostne razdalje marsikdo ni upošteval. Neuradno se je zbralo okrog 100 ljudi, kasneje pa naj bi se številka podvojila.

Kot so sporočili s policije, je dogodek potekal mirno, opravili pa so nekaj postopkov ugotavljanja identitet in zaznali nekaj kršitev, o čemer bodo obvestili zdravstveni inšpektorat. V zvezi z odstranjenim trakom na delu Trga republike bodo izvedli ustrezne postopke za ugotovitev kršiteljev. Po njihovih podatkih se je zbralo okrog 200 ljudi, pisno prijavo današnjega shoda pa so dobili v petek, vendar so postopek prepustili upravni enoti, saj je zbiranje ljudi trenutno prepovedano.

Na proteste po Sloveniji se je odzval tudi notranji minister Aleš Hojs. Na Twitterju je zapisal, da je policija v Ljubljani in Mariboru popisala večje število zbranih, ki bodo dobili globe. Dodal je, da bo policija vložila ovadbe zober organizatorje in udeležence, saj gre po njegovih besedah za ogrožanje zdravja.

Hojs pričakuje, da bo policija za identifikacijo udeležencev petkovega in današnjega shoda uporabila vse javno objavljene fotografije, tudi tiste z družbenih omrežij in prispevke medijev. "Večina drzavljanov skrbi za zdravje vseh in upošteva odloke," je zapisal kasneje.

Na shodu je po poročanju STA glavna vloga pripadla predsedniku Gibanja Osveščeni prebivalci Slovenije Ladislavu Trohi, sicer pa je bil shod nevoden. Troha je pozival k končanju kraje davkoplačevalskega denarja in izboru oblasti, ki bo delala v dobro ljudstva, večina pa je na shod prišla v znak protesta proti premierju Janezu Janši in slovenski vladi. Kot še navaja STA se je med protestom slišalo tudi pozive proti obveznemu cepljenju.

Protest Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Protesti tudi v drugih mestih

Protest je potekal tudi v Mariboru, kjer naj bi se po neuradnih informacijah, ki krožijo po Facebooku, zbralo kar 2.000 ljudi, tamkajšnji mediji pa poročajo o pol manjši številki. Policija je kasneje sporočila, da se je v štajerski prestolnici zbralo 100 ljudi. Zbrane so opozorili na kršenje odloka, za 19 oseb pa so podatke predali inšpektorjem zdravstvenega inšpektorata, ki so pristojni za izvedbo prekrškovnega postopka. Precej manjši lokalni shodi so potekali tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih. Dogajanje na Trgu republike v Ljubljani | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Dogajanje na Trgu republike v Ljubljani Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Organizirali so se na Facebooku

Protestniki so se za shod dogovorili na družbenem omrežju Facebook. Največ pozivov k protestu je bilo v skupinah Upor proti vladi Republike Slovenije 27.4. in Skupina podpore Ivanu Galetu.

Administratorji in moderatorji druge skupine, ki je nastala po četrtkovi oddaji Tarča na TV Slovenija, so se v nedeljo zvečer sicer distancirali od kakršnihkoli protestov in opozorili, da k njim niso spodbujali. 

Protest Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Protest Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Protest Ljubljana | Foto: STA , Foto: STA ,

Brnik letalo zaščitna oprema
Novice Razkritja o dobavah zaščitne opreme odmevala tudi danes, na Facebooku vse več podpore Galetu
Anton Zakrajšek
Novice Kdo je posnel Zakrajška in Počivalška? #video

 

 

Ne spreglejte