Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2020,
8.13

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

35

Natisni članek

Borut Pahor Slovenska vojska Hrvaška meja

Sreda, 15. 4. 2020, 8.13

4 leta

Pahor obiskal vojake v Črnomlju in na južni meji #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

35

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske (SV) v Črnomlju ter se seznanil z njihovimi nalogami in delovanjem. Obiskal je tudi skupno vojaško-policijsko patruljo na slovenski južni meji. Pahor, minister za obrambo Matej Tonin in minister za notranje zadeve Aleš Hojs so se ob današnjem obisku zavzeli za podelitev izrednih pooblastil vojski na južni meji. Tako odločitev po njihovih besedah podpirajo policija, vojska in domačini ob Kolpi.

 

Predsednik Borut Pahor je obiskal mejno kontrolno točko v vasi Breg pri Sinjem Vrhu, kjer si je ogledal predstavitev dela skupnih patrulj Slovenske vojske in policije pri varovanju slovenske južne meje. Predsednika republike so spremljali minister za obrambo Matej Tonin, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš, in v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner.

Minister Tonin je ob tem povedal, da bi ob aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi lahko na južno mejo napotili do 500 vojakov.

vojska
Novice Za podelitev izjemnih pooblastil vojski ni bilo zadostne podpore

Pahor še enkrat pozval k aktivaciji 37. a člena

Pahor je državni zbor pozval, naj v luči argumentov premisli o odločitvi o sprejetju sklepa za aktivacijo 37. a člena zakona o obrambi, ki govori o podelitvi izrednih pooblastil vojakom oz. o napotitvi Slovenske vojske za pomoč pri varovanju južne meje. Kot je dejal, sicer razume odločitev, da takega sklepa ob prvem predlogu niso sprejeli. "Argumenti morda niso bili prepričljivi. Morda je v državnem zboru prevladovalo neko stališče, da želi vlada izkoristiti obstoječe okoliščine za kakšne ukrepe, ki jih sicer del državnega zbora ne podpira ali vidi v njih neko ravnanje, s katerim se ne strinja," je dejal, piše STA.

Pahor je svoje prepričanje sicer utemeljil s tem, da "tak ukrep podpira policija, da se z njim strinja vojska. Podpira ga lokalno prebivalstvo". Kot argument, ki bi ga znova predstavil državnemu zboru kot razlog, da sprejeme omenjeni predlog o aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, pa je Pahor navedel, da bo po epidemioloških razmerah in tem sledeči krizi "skoraj zagotovo" nastopila možnost okrepitve poskusov nezakonitih prehodov južne meje.

Fotogalerija
1 / 7

Vse to bo po njegovem mnenju ustvarilo "precej zahtevne razmere za ukrepanje države", ki mora državljane in njihovo premoženje varovati ter jim zagotavljati vse pogoje, da ostanejo zdravi in neprikrajšani. "Ni treba čakati zadnji dan, ko bo postalo povsem očitno, da je napotitev vojske na južno mejo povsem neizogibna," je še dejal Pahor.

Slovenska vojska
Novice Pripadnike rezervne sestave Slovenske vojske pozivajo k opravljanju vojaške službe

Potreba po aktivaciji člena prišla od policije

Po Toninovih besedah je težko razumeti del državnega zbora, da omenjeni aktivaciji nasprotuje. Dejal je tudi, da ljudje ob južni meji vojsko dobro sprejemajo in da si omenjene pomoči želi tudi policija. Opozoril je, da je vojska pripravljena pomagati, da bi delovala po strogo določenih navodili in le tri mesece. Vojska sicer pomaga tudi pri urejanju prometne infrastrukture ob meji, je dodal.

Hojs je povedal, da je potreba po aktivaciji omenjenega člena prišla od policije in da je ob povečanju števila nedovoljenih prehodov južne meje, ki se je januarja in februarja glede na lani zvišalo za 60 odstotkov, južno mejo nujno treba zavarovati, "kot je potrebno".

Po njegovih podatkih naj bi se število vojakov ob južni meji ob aktivaciji omenjenega člena z zdajšnjih 140 dvignilo na približno 500. Hojs sicer pričakuje, da naj bi z epidemijo novega koronavirusa opravili nekje do konca junija in da se bo število nedovoljenih prehodov meje ter delovanje tihotapskih združb takrat okrepilo.

Koronavirus Infekcijska
Novice Vlada sprejela nov odlok: to so spremembe, ki jih prinaša #video
Ne spreglejte