Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
11.08

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95

Natisni članek

upravno sodišče Ljubljana Zoran Janković kanal C0

Sreda, 8. 11. 2023, 11.08

5 mesecev, 3 tedne

Odločanje o presoji vplivov kanala C0 na okolje znova na ministrstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,95
Gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0 | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Upravno sodišče je ugodilo tožbi Mestne občine Ljubljana (Mol) in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je to zavrnilo zahtevo Mola, naj se razveljavi odločitev Arsa, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Zadevo je vrnilo pristojnemu ministrstvu v ponovni postopek.

Mol je izpodbijala sklep agencije za okolje (Arso) iz leta 2020, da je za vgradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete na območjih Vižmarij in Ježice v Ljubljani treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Glavni očitek občine je bil, da je Arso s sklepom ponovno odločal o isti stvari. V letih 2015 in 2016 je občinama Vodice in Medvode namreč izdal sklepa, po katerih za izgradnjo kanalizacije v okviru istega projekta ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Kanal C0
Novice Člane komisije DZ čaka pregled obsežnega gradiva o kanalu C0

Kot je v danes objavljeni sodbi odločilo upravno sodišče, je bila odločitev Arsa v letu 2020 napačna oz. vsaj nejasna, kar pomeni bistveno kršitev pravil postopka.

Iz obrazložitve izpodbijane odločbe ministrstva po mnenju sodišča ni jasno, ali gre glede na presojano dejansko stanje po sklepih 2015 in 2016 proti sklepu 2020 za spremembo posega v okolje ali ne in na kakšni podlagi. Zato odločbe ni bilo mogoče preizkusiti, "kar predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka, ki že sama po sebi terja odpravo izpodbijane odločbe".

Kanal C0, kmečki punt
Novice Vlada o gradnji kanala C0: Ni podlage za zadržanje izvajanja projekta

Pristojno ministrstvo, ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, bo moralo, kot je odločilo upravno sodišče, "v ponovnem postopku odpraviti ugotovljene pomanjkljivosti postopka in o zadevi, sledeč rezultatom ugotovitvenega postopka, ponovno odločiti". Zoper odločitev sodišča pritožba ni dovoljena, odločitev je pravnomočna, je navedlo sodišče.

Na ministrstvu so STA danes povedali, da sodbe upravnega sodišča še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati. Upravno sodišče je anonimizirano sodbo javno objavilo na svoji spletni strani.

Nataša Pirc Musar
Novice Pirc Musarjeva Jankoviću: Začasno prekinite gradnjo

Ljubljanski župan Zoran Janković je po odločitvi Arsa zatrjeval, da občina ne bo izvedla presoje vplivov na okolje, saj da je zahteva "mimo pameti", ker da kineta dodatno varuje vodovarstveno območje.

Bah Žibertova: Odločitev sodišča me ne preseneča

Na odločitev upravnega sodišča se je odzvala tudi predsednica preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 Anja Bah Žibert (SDS). Kot je zapisala, odločitev sodišča tudi glede na razplet ostalih sodb, v katere je vpleten ljubljanski župan, ne preseneča.

Pri največjem kohezijskem projektu bi morala biti po njenih besedah že v osnovi opravljena presoja vplivov na okolje. "V luči zadnjih kadrovskih rošad na pristojnem ministrstvu upam, da bo ministrstvo ustrezno upoštevalo vse zakone in predvsem ustavo ter sprejelo odločitev, s katero bo (še) pravočasno zaščitilo ljubljansko pitno vodo, ki je javno dobro," je dodala.

 

Ne spreglejte