Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2017,
12.46

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Natisni članek

Milan Brglez Zoran Janković France Bučar

Torek, 9. 5. 2017, 12.46

4 leta, 7 mesecev

Odkrili spomenik Francetu Bučarju #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Foto: STA

Na Trgu narodnih herojev v parku ob zgradbi državnega zbora v Ljubljani so dopoldne odkrili spomenik prvemu demokratično izvoljenemu predsedniku slovenske skupščine Francetu Bučarju. Zbrane sta na krajši slovesnosti, ki so se je udeležili tudi Bučarjevi svojci, nagovorila predsednik DZ Milan Brglez in ljubljanski župan Zoran Janković.

"Dr. France Bučar ni bil samo prvi demokratično izvoljeni predsednik slovenske skupščine, ampak je bil tudi mislec, ki je videl več, bil je človekoljub, ki je verjel v sočloveka, in bil je domoljub, ki je vse do svoje smrti delal le v korist naše države. In končno, a ne nepomembno, bil je velik Evropejec," je poudaril Brglez.

Spomenik Bučarju stoji na Trgu narodnih herojev v parku ob zgradbi državnega zbora v Ljubljani. | Foto: STA , Spomenik Bučarju stoji na Trgu narodnih herojev v parku ob zgradbi državnega zbora v Ljubljani. Foto: STA , Kot je dejal, je bil Bučar humanist, človekoljub, predvsem pa prepričan Slovenec in Evropejec. Bil je neke vrste svetilnik v časih, ko bi se lahko slovenski narod izgubil in bi razvoj slovenske države zastal. A sočasno je bil tudi velik kritik tega, kako so se stvari na Slovenskem in v Evropi razvijale. Bil je eden izmed očetov samostojne slovenske države, eden izmed očetov slovenskega naroda.

Bučarjev doprsni kip iz brona, delo kiparja Metoda Frlica (na sredini). | Foto: STA , Bučarjev doprsni kip iz brona, delo kiparja Metoda Frlica (na sredini). Foto: STA , "Kip, ki ga danes slavnostno odkrivamo, naj zato služi vsem nam, poslankam in poslancem državnega zbora, predstavnikom in predstavnicam vlade in lokalnih oblasti ter drugim odločevalcem, kot zgled, da moramo do naše države biti odgovorni, predvsem pa, da moramo delati v korist vseh sodržavljank in sodržavljanov Republike Slovenije," je med drugim še poudaril predsednik DZ.

Poklon Bučarju je v svojem imenu in imenu Ljubljane izrekel tudi ljubljanski župan. Kot je poudaril, se ga bo spominjal s hvaležnostjo za vse, kar je naredil za Ljubljano in Slovenijo. Bučarja je označil kot svetel vzgled, kako voditi parlament. Spomnil je tudi na Bučarjeve, kot je dejal, ponarodele besede: Tu pa ne boš afen guncal. "Mislim, da je ta misel še danes potrebna, kajti v parlamentu imamo mnoge, ki še vedno guncajo afne," je dejal Janković.

Zbrane sta na krajši slovesnosti, ki so se je udeležili tudi Bučarjevi svojci, med njimi Bučarjeva vdova Ivka Bučar, nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DZ Milan Brglez. | Foto: STA , Zbrane sta na krajši slovesnosti, ki so se je udeležili tudi Bučarjevi svojci, med njimi Bučarjeva vdova Ivka Bučar, nagovorila ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik DZ Milan Brglez. Foto: STA , Bučar je za Ljubljano legenda, je dejal ljubljanski župan in dodal, da je v vsej svoji demokratični drži, ob svojem delu skozi desetletja, ostal predvsem človek, ki je znal razumeti tudi dušo drugega, mu je izkazoval podporo. "Naš častni meščan, mislec, predvsem pa tudi človek, ki nas je razumel, ki nas je podpiral, si je zaslužil ta kip v prihodnji aleji velikanov," je poudaril Janković.

Bučarjev doprsni kip iz brona, delo kiparja Metoda Frlica, stoji ob kipu Staneta Kavčiča.

Ne spreglejte