Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
27. 3. 2020,
8.49

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

43

Natisni članek

Koronavirus vrnitev Slovenija evakuacija

Petek, 27. 3. 2020, 8.49

4 leta, 1 mesec

Občina ni vedela, da k njim prihajajo v karanteno #video

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

43

Zgodaj zjutraj je na brniškem letališču pristalo izredno letalo, ki je iz Španije pripeljalo Slovence in nekaj Avstrijcev. Slovenske državljane so že prepeljali v Velenje, kjer bodo v enem od hotelov ostali v karanteni. V prihodnje bo tak postopek veljal za vse, ki se vračajo iz žariščnih območij. Še danes bodo vse v karanteni ponovno testirali.

Iz Španije, kjer je eno glavnih žarišč koronavirusa v Evropi, se je danes s humanitarnim letalskim prevozom vrnilo 42 slovenskih in osem avstrijskih državljanov. Med povratniki je bil tudi slovenski košarkar Zoran Dragić in trije mladoletni.

”Polet je bil izveden ob visokih zaščitnih ukrepih, vključno z nošenjem kombinezonskih kompletov pilotov in kabinskega osebja,” je v izjavi za medije povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Iz Španije v 14-dnevno karanteno

Ob pristanku so bili vsi potniki pregledani, nato pa so jim vročili odločbe o 14-dnevni karanteni, ki jo bodo preživeli v hotelu Paka v Velenju. Prostore je slovenski državi v uporabo ponudil lastnik velenjskega Gorenja Hisense. Ob tem so državi ponudili še vilo Herberstein.

Karantena bo v prihodnje uvedena za vse Slovence, ki se bodo vračali iz žariščnih območij. Trenutno je v karanteni 445 Slovencev. Kot je povedal Andrej Šter, vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu, je po svetu še vedno veliko Slovencev.

Kacin se je zahvalil Hisensu za pomoč in lokalnemu prebivalstvu v Velenju za razumevanje. "Slovencev v tujini je še veliko in to je lep primer solidarnosti, ki je tako ključen v tem težkem času. Upam, da bo to navdih tudi za druga podjetja s prostimi nastavitvenimi kapacitetami," je dejal Kacin.

Šter: Pred hotelom več dela s tistimi, ki želijo v hotel, kot pa iz njega

Šter je na novinarski konferenci dejal, da ima predstavnik civilne zaščite, ki stoji pred hotelom Paka, več dela s tistimi, ki želijo v hotel, kot tistimi, ki bi želeli iz njega. "Starši in sorodniki, z vašimi je v hotelu Paka vse v redu," je zagotovil. Karantena je, po njegovih besedah, nujna, da preprečimo nova žarišča epidemije.

Kacin je dodal, da razburjenje lokalne skupnosti v Velenju ni na mestu. "Nobeden iz skupine državljanov, ki so včeraj prileteli iz Španije ni pozitiven. Prihajajo pa iz Španije, zato so v karanteni, ker se lahko izkaže, da bodo pozitivni čez par dni," je dejal. Na pomoč bosta velenjski občini priskočila tudi velenjska civilna zaščita in policija.

Občina Velenje ni vedela za odločitev Hisensa

Da je Hisense državi ponudil hotel in da bodo v njem namestili Slovence, ki so se vrnili iz tujine, pa niso vedeli na občini Velenje. Zanj so izvedeli iz medijev, zato od vlade pričakujejo pojasnila.

Hotel Paka, kjer je nameščenih 41 Slovencev iz Španije. | Foto: Domen Anderle Hotel Paka, kjer je nameščenih 41 Slovencev iz Španije. Foto: Domen Anderle "Vladi Republike Slovenije sporočamo, da je tovrstno ravnanje, brez soglasja lokalne skupnosti, skrajno neodgovorno, saj povzroča dodatne skrbi in negotovost pri ljudeh, ki so v tem kriznem obdobju že tako nezaupljivi. Kot lokalna skupnost smo v prvi vrsti zadolženi, da poskrbimo za zdravje in varnost naših občank in občanov ter jih ne izpostavljamo dodatnim tveganjem za morebitno okužbo s koronavirusom," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da so vedno pripravljeni pomagati ranljivim skupinam posameznikov, vendar "pričakujemo, da bomo v takšne odločitve aktivno vključeni, saj bomo le tako lahko pravočasno sprejemali potrebne preventivne in varnostne ukrepe ter o tem obveščali javnost".

Gasilska brigada Ljubljana gasilci
Novice Gasilci poskrbeli za aplavz, ob katerem se naježi koža #video

Še kar nekaj poletov v domovino

S poletom iz Španije pa se vračanje slovenskih državljanov v domovino še ni končalo. Zaradi velikega zanimanja bo predvidoma v soboto iz Madrida odletelo še eno letalo s slovenskimi državljani. Evakuacijski polet je predviden tudi iz finske prestolnice Helsinki (v prihodnjem tednu), letalo pa se ob večjem zanimanju lahko ustavi tudi v kateri od drugih skandinavskih držav.

koronavirus oprema zdravstvo
Novice Koronavirus zahteval že šesto smrtno žrtev. Okuženih 562. #video

Prav tako urejajo polet iz Srednje Amerike. Kot je sporočilo veleposlaništvo v Braziliji, bodo organizirani trije poleti, in sicer danes iz Quita prek Guayaquila v Frankfurt, v soboto in ponedeljek pa iz Quita prek Guayaquila v Madrid. Gre za posebne polete, vozovnice je mogoče rezervirati samo prek veleposlaništev, so opozorili.

Na zunanjem ministrstvu so poleg tega opozorili, da bo samo še danes mogoč direktni polet iz Pariza v Zagreb. Od sobote bo mogoče v Zagreb priti le še posredno prek Amsterdama, Londona, Bruslja ali Frankfurta, poroča STA.

Ne spreglejte