Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2020,
10.46

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

Natisni članek

Koronavirus virus Slovenija epidemija

Četrtek, 26. 3. 2020, 10.46

4 leta

Koronavirus zahteval že šesto smrtno žrtev. Okuženih 562. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

89

koronavirus oprema zdravstvo | "Zmoremo, če nam bo uspelo dovolj upočasniti širjenje," je zapisal Janša. | Foto Getty Images

"Zmoremo, če nam bo uspelo dovolj upočasniti širjenje," je zapisal Janša.

Foto: Getty Images

V Sloveniji je do danes zaradi koronavirusa umrlo šest oseb. Zadnja žrtev je oskrbovanec iz doma upokojencev Metlika, ki je bil kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi. Okuženih je skupno 562 oseb, 36 več kot včeraj. Opravljenih je bilo 17.294 testiranj. 

Novi koronavirus je do danes v Sloveniji zahteval šest smrtnih žrtev. Kot je pojasnila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, je ponoči na infekcijski kliniki v Ljubljani umrl oskrbovanec doma iz Metlike, ki je bil tudi sicer kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi.

Danes je bilo – v primerjavi z včeraj – potrjenih 36 okužb več, številka se je povzpela na skupno 562. Med obolelimi je 274 moških in 288 žensk. Opravljenih je bilo 17.294 testov. Kot so pojasnili na vladi, so z današnjim dnem poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dane, dnevno objavljeni podatki pa odražajo stanje preteklega dne.

Število obolelih z novim koronavirusom po statistični regiji bivanja. | Foto: NIJZ Število obolelih z novim koronavirusom po statistični regiji bivanja. Foto: NIJZ

V UKC Ljubljana 11 bolnikov na intenzivni negi

Na infekcijski kliniki se trenutno zdravi 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. "Eden izmed bolnikov v enoti intenzivne terapije je bil ekstubiran, torej ne potrebuje več umetne ventilacije – to je izjemno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je še povedala Lejko Zupančeva.

Kot je še dejala, na ortopedski kliniki trenutno pripravljajo posteljne zmogljivosti, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi kmalu postala premajhna. Za zdaj imajo na voljo 20 postelj, po potrebi pa bodo število postelj še povečali. 

Napovedi so nehvaležne, zato bo vsekakor treba počakati na dogodke, ki jih bomo v Sloveniji deležni v prihodnjem tednu. "To bo kritično, potem se bomo nekoliko lažje orientirali, vsekakor pa ne bo konca čez noč. Vsi bolniki na intenzivni terapiji potrebujejo kar nekaj tednov, da jih nehamo umetno predihavati, tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije so kar dolge, zato se število bolnikov tudi veča," je še poudarila Lejko Zupančeva.

Pogovor z infektologinjo Tatjano Lejko Zupanc si lahko pogledate v posnetku spodaj:  

V mariborskem kliničnem centru štirje pacienti v kritičnem stanju

Iz mariborskega kliničnega centra pa so sporočili, da je pri njih hospitaliziranih 19 pacientov, od tega so štirje bolniki na zdravljenju na intenzivni enoti. Vsi štirje so intubirani oziroma priklopljeni na respirator. 66 zaposlenih v bolnišnici je trenutno preventivno v domači izolaciji, nadaljnjega širjenja okužbe med zaposlenimi pa v UKC Maribor niso zaznali.

Presednik vlade delil veselo novico

Predsednik vlade Janez Janša pa je danes na Twitterju sporočil, da so bili prvi oboleli za boleznijo covid-19 odpuščeni iz bolnišnice in da prvi bolnik, ki je bil priklopljen na respirator, danes diha brez pomoči. 

Janša zdravnikom: Delamo vse, kar je v človeških močeh, da vam zagotovimo zaščitno opremo

Predsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na opozorila zdravnikov glede varovalne opreme na Twitterju danes zatrdil, da delajo vse, kar je v človeških močeh, da to opremo zanje zagotovijo. "Ne mine dan, da ne bi prišla vsaj ena večja pošiljka. Žal pa določenih artiklov najvišje stopnje zaščite enostavno ni mogoče dobiti nikjer," je pojasnil. Februarja, ko je bilo tega na trgu dovolj, pa po Janševih navedbah ni nihče kupoval.

S tem se je danes odzval na sredin tvit Mladih zdravnikov Slovenije, v katerem opozarjajo, da zdravstveni delavci ne pristajajo na delo brez ustrezne varovalne opreme niti v času epidemije novega koronavirusa. "Ne gre za kaprico. Gre za življenja zdravstvenih delavcev in naših bolnikov," so navedli. V sredo so sicer zdravniške organizacije vlado skupaj pozvale, naj zdravstvenim delavcem pravočasno zagotovi ustrezno zaščitno opremo. (STA)

Najbolj kritične točke so domovi za starejše občane

V šmarskem domu upokojencev je medtem okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, kar je šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih šest, so danes sporočili iz občine Šmarje pri Jelšah.

Kot je povedala direktorica doma Gordana Drimel, je virus izjemno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

Izjava poveljnika republiškega štaba civilne zaščite Srečka Šestana.

Direktorica šmarskega doma: Virus je izjemno agresiven

"V samem začetku je veljalo prepričanje, da postane človek kužen, ko ima znake virusnega obolenja, kot so povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje in kašelj. Vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina trenutno na srečo okužbo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi," je dejala direktorica doma.

Pediatrinja Tina Bregant o zaščitnih ukrepih za otroke. Video: Planet.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje ter o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce. Prav tako zaposleni vso skrb posvečajo nalogi, da je za stanovalce kar najboljše in najlepše poskrbljeno in da bodo bolezen čim prej in čim lažje preboleli.

Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo Janez Cigler Kralj sta danes obiskala Šmarje pri Jelšah. Ministra sta pohvalila organizacijo dela in sodelovanje s štabom civilne zaščite, opozorila pa sta na kadrovsko podhranjenost.

Gantar je s stanjem v domu zadovoljen. Za oskrbovance je dobro poskrbljeno, skladno z navodili so tisti s potrjeno okužbo ločeni od drugih. Zagotovljena je tudi ustrezna strokovna pomoč na primarni in po potrebi tudi sekundarni ravni, je ugotavljal na popoldanski novinarski konferenci po ogledu stanja na terenu, piše STA.

Bolnišnica, intenzivna nega
Novice Tudi bolniku v Sloveniji dali zdravilo, ki bi lahko pomagalo pri zdravljenju okužbe s koronavirusom #video

V trboveljski bolnišnici eden izmed zaposlenih okužen s koronavirusom

V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen eden od članov zdravstvenega osebja. Med koncem tedna je dobil vse znake novega koronavirusa, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe, je danes za STA povedala direktorica bolnišnice Romana Martinčič.

Dejala je tudi, da so v 14-dnevno samoizolacijo v ponedeljek poslali dve zaposleni, ki sta bili v tesnejšem stiku z okuženim. Na vprašanje, ali je trboveljska bolnišnica pripravljena na zdravljenje bolnikov z boleznijo covid-19, je Martinčičeva odgovorila, da so v ta namen pripravili en oddelek s 16 posteljami in vso potrebno opremo, prav tako imajo pripravljene tudi postelje na intenzivnem oddelku. Trenutno imajo v bolnišnici na razpolago pet respiratorjev, v prihodnjih dneh pa bodo prejeli še dva donirana respiratorja.

Koronavirus
Novice V Slovenijo iz Kitajske prihajajo testi za novi koronavirus

Kacin: Mi nismo in nočemo biti Italija

Vladni govorec Jelko Kacin je danes sicer poudaril, da je spodbudno, da so državljani zelo prizadevni pri upoštevanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa in da širjenje virusa v Sloveniji v prvih treh tednih ni bilo tako hitro kot v nekaterih drugih državah. "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo," je poudaril Kacin.

"Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo," je poudaril Jelko Kacin. | Foto: STA , "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo," je poudaril Jelko Kacin. Foto: STA ,

"Če smo imeli včeraj 50 dodatnih okužb in to preračunamo na velikost Nemčije, bi to pomenilo dva tisoč novih okužb v Nemčiji. Če naredimo primerjavo z ZDA, to pomeni več kot devet tisoč novih okužb v ZDA. Ključna je naša samozaščita, zaradi nas in zaradi drugih," je poudaril vladni govorec.

Italija bolnišnice
Novice V Evropi zaradi koronavirusa umrlo več kot 15 tisoč ljudi #video

Cantarutti: V štirih ali šestih tednih lahko pričakujemo več kot 470 respiratorjev

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na ministrstvu za gospodarstvo trenutno osredotočeni na dve glavni nalogi, in sicer na ukrepe za zajezitev krize v vseh sferah gospodarstva in na nabavo zaščitne opreme. Te primanjkuje tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi v domovih za starejše.

Aleš Cantarutti o nabavi zaščitne opreme. Video: Planet.


Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v prihodnjem tednu morale zadostovati, je dejal Cantarutti. Začele so se tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so po poročanju STA dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine v zdravstvu, sociali in civilno zaščito ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne. 

V od štirih do šestih tednih lahko pričakujemo več kot 470 respiratorjev, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. | Foto: Ana Kovač V od štirih do šestih tednih lahko pričakujemo več kot 470 respiratorjev, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Foto: Ana Kovač

Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije. Cantarutti verjame, da bo Slovenija pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna. Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v prihodnjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici, ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjev za slovenski zdravstveni sistem. Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili za dodatno nabavo vsaj stotih respiratorjev. Računajo, da bi bila dobava mogoča v prihodnjih štirih ali šestih tednih.

Avstrija trgovina
Novice Kako razkužimo živila, ki jih prinesemo iz trgovine #video

Šestan: 30 odstotkov zaščitne opreme tudi za pokrivanje drugih potreb

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje drugih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita ima na voljo 7.500 zaščitnih kombinezonov, 26 tisoč mask za zdravstvo, 790 tisoč kirurških mask in sto tisoč IIR-mask ter 7,7 milijona rokavic. Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za potrebe enega tedna, poroča STA.

Ne spreglejte