SiolNET. Novice Slovenija
1,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ob 30-letnici mobilne telefonije Telekoma zbiranje odsluženih mobitelov: v zameno za njih bodo posadili medovita drevesa

1,09

termometer

Telekom Slovenije
Ob 30-letnici mobilne telefonije Telekom Slovenije zbira odslužene mobitele, v zameno zanje bo s Čebelarsko zvezo Slovenije in podjetjem Treecelet posadil medovita drevesa. Foto: STA

Mineva 30 let, odkar smo v Sloveniji dobili mobilno telefonijo, ki nam je v marsičem spremenila življenja. Mobitele menjamo za sodobnejše, zato se nam v predalih nabirajo odsluženi. Telekom Slovenije vse uporabnike mobilne telefonije vabi, da na katerokoli njihovo prodajno mesto po vsej Sloveniji prinesejo odslužene mobitele, v Telekomu Slovenije pa bodo poskrbeli za njihovo reciklažo. Prihodnje leto bodo v zameno za telefone v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in podjetjem Treecelet v Sloveniji posadili tisoč medovitih dreves.

Vsak, ki bo na prodajna mesta Telekoma Slovenije prinesel odsluženi mobitel, bo v zahvalo prejel posebno zapestnico Treecelet, ki so jo v Sloveniji izdelali posamezniki s posebnimi potrebami, je Telekom Slovenije zapisal v sporočilu za javnost.

"Slovenci smo mobilno telefonijo dobili leta 1991. Prvi mobiteli so bili težki nekaj kilogramov, njihova cena visoka, številka je bila vezana na aparat, saj SIM-kartic ni bilo, prav tako ne SMS-sporočil ali interneta. V 30 letih smo naredili ogromen tehnološki preskok in razvoj, katerega nosilca sta bila Telekom Slovenije in njegova odvisna družba Mobitel. V vsem tem času se je veliko spremenilo, navdušujejo nas vedno nove tehnologije in storitve. Hkrati pa se nam je v predalih nabralo tudi veliko odsluženih mobitelov, za katere želimo ustrezno poskrbeti, v zameno zanje pa v Sloveniji zasaditi medovita drevesa. Da tudi na ta način lahko skupaj pokažemo, da nam je mar za našo skupno zeleno prihodnost," pojasnjuje Andreja Lenart, direktorica Centralnega marketinga v Telekomu Slovenije. 

Telekom SLO

covid Novice To so nove številke okuženih v Sloveniji: različica delta v skoraj vseh vzorcih Protest pred parlamentom Novice Za ograjami protest proti omejevanju epidemije: za več okuženih in mrtvih

V podjetju Treeclet pravijo, da je posaditev dreves močno orožje proti podnebnim spremembam

"Sajenje dreves je neverjetno močno orožje proti podnebnim spremembam. Drevesa vsrkavajo ogljikov dioksid, ki je eden izmed glavnih krivcev za segrevanje ozračja, poleg tega pa na lokalni ravni skrbijo za boljše življenjske razmere. Preprečujejo erozijo zemlje, zadržujejo vlago in zagotavljajo senco. Vse to vodi v boljše razmere tudi za poljedelstvo in neposredno boljšo kakovost vode in hrane. Ohranjanje slovenskih gozdov ter gozdov po svetu je nujno za kakovostno bivanje in preživetje," ob tem poudarja Miha Hrovat iz podjetja Treecelet, katerega poslanstvo je združevanje ljudi za sajenje dreves in obnovo habitata divjih živali po vsem svetu, njihov prvi cilj pa en milijon posajenih dreves. 

Kaja Jakopič in Jože Možina Novice Ali RTVS skriva pričevanje partizana Cizla o zločinih partije?

Čebelarska zveza Slovenije poudarja pomembnost obstoja čebel za naše preživetje

"Čebele in drugi opraševalci človeštvu zagotavljajo tretjino vse hrane. Verjamem, da je to dovolj zgovoren podatek, kako pomembni so opraševalci in kako zelo smo od njih neposredno odvisni. Z vztrajnim iskanjem in nabiranjem hrane v cvetovih rastlin opravljajo ključno nalogo opraševanja rastlin ter jim tako zagotavljajo razvoj in obstoj. Vplivajo na biotsko pestrost tako rastlinskega kot živalskega sveta, zato je naša pomoč pri njihovem ohranjanju še kako pomembna. Ni potrebno veliko, lahko zgolj zasadimo medovite balkonske cvetlice, grm na vrtu ali drevo v gozdu," pomen sajenja medovitih rastlin opisuje Aleš Bozovičar iz Čebelarske zveze Slovenije.

Zwickau Novice Je to dežela sredi Evrope, v kateri lahko javno pozivaš k pobojem ljudi?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin