SiolNET. Novice Slovenija
9,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nova obtožnica za Jankovića in druščino: tokrat zaradi nakupa prostorov v Stožicah

9,31

termometer

zoran janković |  | Foto: STA
Foto: STA

Tožilstvo bo v prihodnjih dneh vložilo novo obtožnico zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Energetika Ljubljana naj bi po posredovanju župana za tri milijone evrov kupila prostore za hladilno strojnico v Stožicah od Grepa, čeprav ta sploh ni bil lastnik, v že prej podpisani pogodbi pa naj bi bilo določeno, da Energetika prostore dobi brezplačno. 

Po marčevski oprostilni sodbi v zadevi Gratel, na katero se je pred dvema tednoma tožilstvo pritožilo, na sodišče prihaja nova obtožnica za ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

Nanaša se na prostore za hladilno strojnico v Športnem parku Stožice, ki jih je občinsko podjetje Energetika Ljubljana leta 2010 kupilo od graditelja Stožic Grepa. Na tožilstvu so nam potrdili, da bodo v teh dneh vložili obtožnico zoper šest fizičnih in eno pravno osebo.

Za koga gre, sicer ne povedo, smo pa v preteklosti poročali, da so od fizičnih oseb ovadeni Janković, njegov sin in šef Electe Damijan Janković, direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković, Zlatko Sraka iz Energoplana, Uroš Ogrin iz Gradisa in Boštjan Stamejčič iz Baze Dante. Kriminalisti so ob tem sprva preiskovali štiri pravne osebe, zdaj bo v obtožnici le ena - katera, za zdaj ni znano.

Kaj se zgodi, ko tožilec vloži obtožnico?

sodišče, zatožna klop | Foto: STA, Wikipedia Foto: STA, Wikipedia Sodišče po prejemu obtožnice to posreduje vsem obdolženim in njihovim zagovornikom, ki imajo možnost ugovora. Če ugovorov ni ali pa so ti zavrnjeni, obtožnica postane pravnomočna. 

Potem sodnik razpiše predobravnavni narok, na katerem se obdolženci izrečejo o krivdi. Če te ne priznajo, se začne sojenje.

zoran janković Novice Tožilstvo po dveh mesecih in pol s pritožbo na oprostilno sodbo Jankoviću Zoran Janković Janez Koščak Novice Sodnica oprostila Jankovića: "Ne dokazi ne priče niso potrdili obtožb"

Direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković naj ne bi ravnal kot dober gospodar in naj bi podlegel pritisku ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da mora kupiti prostore od Grepa, čeprav bi jih po pogodbi Energetika morala dobiti brezplačno. | Foto: STA, Wikipedia Direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković naj ne bi ravnal kot dober gospodar in naj bi podlegel pritisku ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da mora kupiti prostore od Grepa, čeprav bi jih po pogodbi Energetika morala dobiti brezplačno. Foto: STA, Wikipedia

V nakup privolil po Jankovićevem posredovanju

Kaj naj bi omenjeni storili narobe? 

Portal Podcrto.si je podrobneje poročal o vsebini ovadbe, ki pravi, da:

  • je direktor Energetike Ljubljana Hrvoje Drašković 17. maja 2010 z Grepom podpisal pogodbo za postavitev centralnega hladilnega sistema v Stožicah, ki je določala, da bo Energetika prostor za strojnico dobila brezplačno;
  • je dva dni kasneje Drašković o podpisu obvestil Jankovića, isti dan pa Grepu in v vednost Jankoviću poslal elektronsko sporočilo, v katerem je med drugim zapisal: "Župan me je prosil, da vam pomagam, čeprav sem Urošu (najverjetneje Ogrinu, direktorju Grepa, op. a.) že rekel, da ne morem in ne bom kupil prostora." V nadaljevanju pa je zapisal: "Nakup prostorov: dajmo se dogovorit!"

Kriminalisti na podlagi tega dopisovanja sklepajo, da Energetika od Grepa sprva ni želela kupiti prostora za centralno hladilno strojnico, a je to vseeno storila po posredovanju Jankovića.

Pri tem naj bi bila cena - Energetika je plačala tri milijone evrov - precej višja od tržne (po oceni kriminalistov od 300 do 600 tisoč evrov). Pomembno pa je še, da ob nakupu prostor naj ne bi bil v lasti Grepa, ampak je imel ta le stavbno pravico, ki mu jo je dala občina (to je vodil Janković). Na prostor naj bi bile vpisane tudi hipoteke bank, ki so financirale Stožice.

Sodišče je junija 2016 potrdilo zahtevo za preiskavo, maja 2017 je bil Janković zaslišan pred sodiščem (v sklopu sodne preiskave), tožilstvo pa zdaj, dve leti kasneje, vlaga obtožnico. Ali so navedbe v ovadbi prestale tudi sodno preiskavo in bo obtožnica vsebovala enake očitke, še ni znano. Odziv Jankovića čakamo.

Živalski vrt Ljubljana Novice Janković napovedal garažno hišo ob živalskem vrtu

Uroš Ogrin (levo) in Zoran Janković (v sredini) sta se med gradnjo Stožic nasmejana sprehajala po gradbišču, a kriminalistične ovadbe nakazujejo na to, da so v ozadju ljubljanskega projekta desetletja tekli sumljivi posli v škodo davkoplačevalcev. | Foto: Uroš Ogrin (levo) in Zoran Janković (v sredini) sta se med gradnjo Stožic nasmejana sprehajala po gradbišču, a kriminalistične ovadbe nakazujejo na to, da so v ozadju ljubljanskega projekta desetletja tekli sumljivi posli v škodo davkoplačevalcev.

Zakaj je Grep potreboval denar?

Maja 2010, ko so občina, Energetika in Grep sklepali posel, je potekala gradnja javnega dela stadiona Stožice. Takrat je bilo že jasno, da bo gradnja stala občutno več od vrednosti, navedene v pogodbi z Grepom iz marca 2008 (81 milijonov evrov). Kljub Jankovićevim obljubam, da ljubljanska občina ne bo dala niti evra za gradnjo Stožic, je že pogodba vsebovala določilo, da morebitne dvige cene projekta nad pogodbeno krije občina.

Najprej je v začetku leta 2009 srbska Delta odstopila od dogovora, da prevzame zasebni, še danes nedokončani trgovski del objekta, od katerega bi Grep dobil denar za gradnjo. Junija istega leta pa je nato v javnost prišla novica, da se je javni del projekta podražil na 89,5 milijona evrov.

Posledično je Grep vse težje dobival denar pri bankah, ki so financirale javni del Stožic. Z Jankovićevim posredovanjem in plačanimi tremi milijoni evrov naj bi torej Energetika Ljubljana "pomagala" gradbincu do lastnega vložka, ki je bil pogoj za črpanje bančnih posojil. Dodajmo, da je končna cena javnega dela Stožic po oceni občine znašala 114 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin