SiolNET. Novice Slovenija
4,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo po dveh mesecih in pol s pritožbo na oprostilno sodbo Jankoviću

4,24

termometer

zoran janković |  | Foto: STA
Foto: STA

Specializirano državno tožilstvo se je včeraj pritožilo na oprostilno sodbo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v zadevi Gratel, izrečeno v začetku marca. Tožilka Blanka Žgajnar vztraja pri očitku, da je ljubljanski župan nezakonito zahteval podkupnino za dovoljenje za izgradnjo optičnega omrežja.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Zorana Jankovića v zadevi Gratel marca oprostilo obtožbe o prejemanju podkupnine. Sodnica Vladislava Lunder je ob izreku sodbe ocenila, da dokazni postopek ni potrdil očitkov iz obtožbe tožilstva, da bi zahteval podkupnino, temu pa tekom sojenja ni pritrdila tudi nobena od zaslišanih prič.

Tožilka Blanka Žgajnar je sicer za Jankovića predlagala tri leta zaporne kazni in 50 tisoč evrov denarne kazni. Predlagala je tudi, da Mestna občina Ljubljana vrne 250 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi. Sodišče na prvi stopnji njenemu predlogu ni sledilo.

Žgajnarjeva se je zdaj pritožila. Zakaj je od izreka sodbe do pritožbe minilo toliko časa (dva meseca in pol), preverjamo pri tožilstvu. Pritožbo bo obravnavalo višje sodišče.

Zoran Janković Janez Koščak Novice Sodnica oprostila Jankovića: "Ne dokazi ne priče niso potrdili obtožb"

Je nadaljevanje del pogojeval s plačilom podkupnine?

Župan se je v postopku zagovarjal, da je občina dovoljenje Gratelu za izvedbo del odvzela, ker je gradbeno podjetje pri svojem delu preseglo pooblastila in prekomerno poseglo v prostor.

Po dodatnih usklajevanjih in sklenitvi pogodbe o donaciji oziroma odškodnini Ljubljanskemu gradu v višini 500 tisoč evrov pa je ljubljanska občina znova dovolila nadaljevanje del. Tožilka pa je vztrajala, da je Janković dovoljenje odpravil, da bi lahko nadaljevanje del pogojeval s plačilom podkupnine.

Več o primeru tukaj.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin