Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 8. 2023,
11.07

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

bolezen poplave NIJZ leptospiroza

Četrtek, 31. 8. 2023, 11.07

8 mesecev

NIJZ opozarja na bolezen, ki se je pojavila na poplavljenih območjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
NIJZ | Foto STA

Foto: STA

Na poplavljenih območjih ljudem preti leptospiroza, bolezen, ki jo prenašajo glodavci, lahko tudi domače živali. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je avgusta potrdil osem primerov, vsi okuženi pa naj bi pomagali pri odpravljanju posledic poplav.

Po podatkih NIJZ je bilo v letošnjem letu 11 prijav leptospiroze, v obdobju od marca do avgusta. Osem prijav so prejeli avgusta, neposredno po poplavah.

Največ primerov je iz ljubljanske regije. Več primerov se je pojavilo v Komendi, po en tudi v Trzinu in Mengšu. Primere sicer vodijo glede na stalno bivališče, tako da bi se oboleli teoretično lahko okužili tudi drugje.

Večina obolelih iz ljubljanske regije je navedla, da so v času inkubacije bolezni čistili poplavljene prostore in okolico hiš. Pri tem so nekateri tudi videli glodavce. Pri delu so nekateri nosili rokavice, nekateri ne, so za STA navedli na NIJZ.

Robert Golob
Novice Golob: Za ureditev poplavljenih območji do sedem milijard evrov

Po poročanju Televizije Slovenija se na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zdravita dva bolnika, konec tedna jih je bilo še šest. Vsi so živeli ali čistili na poplavljenih območjih.

Po podatkih NIJZ je leptospiroza bolezen divjih in domačih živali. Najpogosteje jo prenašajo podgane in poljske miši. Te s svojim sečem okužijo vodo ali zemljo, kjer bakterije preživijo od tri do šest tednov, s to vodo pa se nato okuži človek. Okuži se lahko tudi z neposrednim ali posrednim stikom z okuženo živaljo oziroma njenimi izločki.

Boštjan Šefic
Novice Šefic: Predstavljam si, da bo tudi za mlado družino selitev težka #video

V Sloveniji se bolezen pojavlja predvsem v Pomurju, od koder je običajno tri četrtine vseh prijavljenih primerov. V preostalih predelih Slovenije se pojavlja redko.

Začetni bolezenski znaki so neznačilni, podobni gripi, kot so hitro naraščanje telesne temperature, glavobol, bolečine v mišicah. Pridružijo se jim lahko bolečine v trebuhu, slabost, bruhanje. Značilen znak, ki pa včasih ni izražen, je vnetje očesne veznice. Zvišana temperatura se po enem tednu normalizira, kar pri manjšem delu bolnikov pomeni konec bolezni. Bolezen sicer zdravijo z antibiotiki.

Poplave
Novice DZ uzakonja nujne ukrepe za pomoč in odpravo posledic prizadetim v poplavah
Podjetje KLS v Ljubnem ob Savinji
Novice Zaradi poplav v Sloveniji bodo ustavili proizvodnjo na Portugalskem
Ljubljansko barje
Novice Črn tok in neznosen vonj na Ljubljanskem barju posledica poplav? #video
Poplave
Novice Po poplavah: na 21 lokacijah že poteka vzorčenje tal
Ne spreglejte