SiolNET. Novice Slovenija
2,42

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podražitvam ni videti konca, tudi meso bo občutno dražje

2,42

termometer

Puranje meso | Pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, saj se pričakuje, da naj bi ti prevzeli del stroškov, tako da podražitve ne bodo še večje. Fotografija je simbolična. | Foto: Reuters
Pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, saj se pričakuje, da naj bi ti prevzeli del stroškov, tako da podražitve ne bodo še večje. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Meso se bo na trgovskih policah kmalu občutno podražilo, saj so se podražile tudi vse surovine za njegovo proizvodnjo, kot so koruza, ki je dražja od 50 do 70 odstotkov, embalaža, energija in delovna sila. Goveje, svinjsko in piščančje meso naj bi se tako podražilo od deset do 15 odstotkov, je za STA ocenil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec.

Cena svinjskega mesa je trenutno stabilna, a se bo konec leta ali v začetku prihodnjega leta tudi to meso občutno podražilo, pravi Krivec, saj so cene koruze in soje za prehrano prašičev precej narasle.

Zdravko Počivalšek Posel danes Petrol bo dvignil cene elektrike za 30 odstotkov

Svinjsko meso Slovenija pošlje v zahodno Evropo

Na vprašanje, zakaj svinjina v Sloveniji ostaja neprodana, zaradi česar bi se morala poceniti, je Krivec odgovoril, da Slovenija svinjsko meso izvaža v zahodno Evropo, ta pa potem svinjino izvaža v Kitajsko. Kar nekaj evropskih držav, vključno z Nemčijo, pa že nekaj časa svinjskega mesa zaradi afriške kuge ne izvaža na azijske trge.

Slovenskim pridelovalcem svinjskega mesa se izvoz na azijske trge zaradi visokih logističnih stroškov ne izplača, je pojasnil Krivec.

kriza, borza Posel danes Ves svet se drži za glavo: kje so vzroki in kako hude bodo posledice?

Kitajska kmalu samooskrbna s svinjskim mesom

Po njegovi oceni obstaja možnost, da bo Kitajska kmalu postala samooskrbna pri proizvodnji svinjskega mesa, saj na veliko gradi nove hleve, in sicer ne glede na to, da ima precejšnje težave pri oskrbi z elektriko.

Glede podražitve piščančjega mesa je Krivec pojasnil, da se bo tudi to kmalu podražilo za okoli deset odstotkov, saj se tudi draži repromaterial oz. koruza, žita in soja.

Dejal je tudi, da pogajanja o dvigu cen s trgovci še potekajo, a pričakuje, da bodo tudi trgovci prevzeli del stroškov, tako da podražitve ne bodo še večje.

Nasilje, računalnik, groza Novice Slovenska realnost: nasilje v vsaki peti družini, posiljena vsaka sedma ženska #video Covid-19. Koronavirus. Slovenija. Novice Najnovejši podatki o okužbah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin