Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 10. 2021,
20.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

125

Natisni članek

ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek Petrol elektrika

Ponedeljek, 11. 10. 2021, 20.48

2 leti, 6 mesecev

Petrol bo dvignil cene elektrike za 30 odstotkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

125

elektrika | Elektrika se bo podražila za 30 odstotkov, napovedujejo pri Petrolu.

Elektrika se bo podražila za 30 odstotkov, napovedujejo pri Petrolu.

S 1. decembrom bo Petrol za male poslovne odjemalce in gospodinjstva podražil električno energijo za okoli 30 odstotkov. Po neuradnih informacijah časnika Finance naj bi mu kmalu sledili še drugi dobavitelji.

"Višanje cen energentov, zemeljskega plina, električne energije in naftnih derivatov je velik problem za gospodarstvo celotne EU, ne le za slovensko," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in dodal: "Trenutno analiziramo obstoječo situacijo, sam pa verjamem, da bomo našli rešitve."

Počivalšek: Konec obdobja poceni energije

"Dejstvo je, da je konec obdobja, ko smo imeli poceni energijo, izvažali smeti, in da bo treba narediti zeleno transformacijo," je minister poudaril ob robu novinarske konference pred dnevi slovenskega turizma 2021 v Ljubljani in dodal: "Verjamem pa, da bomo v vsakem od teh treh segmentov, zemeljskem plinu, električni energiji in naftnih derivatih, našli neko rešitev."

Na ceno zemeljskega plina po njegovih besedah "ne moremo vplivati, pri cenah električne energije smo na nek način nekoliko bolj samostojni, seveda je tudi tukaj trg, država ima samo možnost, da začne regulatorno na to vplivati".

Pri naftnih derivatih je cena sestavljena iz večih delov, Počivalšek pa je zavrnil špekulacije, da je liberalizacija trga vzrok za višje cene. "To ni tako. Cene goriv v osnovi se višajo, zliberalizirane pa so le marže teh goriv. Naredili bomo analizo, koliko je kaj vplivalo na to in potem tudi ustrezno ukrepali," je dodal.

Različne države, različne branže, tudi v Sloveniji, so po njegovih pojasnilih različno prizadete. "Imamo ogromno industrije, ki je energetsko intenzivna, in daljše takšno obdobje bi res imelo negativen vpliv, hujši kot covid-19," je izpostavil minister.

Petrol draži električno energijo

Cene električne energije za gospodinjske odjemalce bo Petrol podražil za od 21 do skoraj 35 odstotkov, v časniku Finance piše novinar Borut Hočevar. Za približno 30 odstotkov pa bo Petrol dvignil cene električne energije za male poslovne odjemalce. Končna cena bo še vedno odvisna od tarife. Ali bodo Petrolu sledili tudi drugi dobavitelji, še ni jasno. Kot poročajo Finance, o tem razmišljajo pri nekaterih podjetjih, ki naj bi dvignila cene po novem letu. Za rast cen so se v Petrolu odločili zaradi podražitev energentov na mednarodnih trgih.

Petrol pojasnjuje navedbe časnika Finance
"Cena električne energije bo od 1.12. za gospodinjske odjemalce višja za nekaj manj kot 30%, vendar pa je pomembno vedeti, da gre tukaj samo za porabljeno energijo, končni račun pa se bo povišal bistveno manj. Končni račun za povprečnega gospodinjskega porabnika bo torej višji za okoli 7 evrov, ali nekaj več kot 10%," so sporočili iz Petrola.

Dražji bo tudi zemeljski plin

Petrol bo podražil tudi zemeljski plin, vendar bo skok cen manjši kot pri električni energiji. Za kilovatno uro boste zdaj odšteli 0,03342 evra (skupaj z DDV), od 1. decembra pa 0,03752 evra. Navedeni ceni zemeljskega plina ne vključujeta trošarin, takse na ogljikov dioksid, dodatka za energetsko učinkovitost, omrežnine in dodatka za obnovljive vire in soproizvodnjo.

recesija
Novice Ekonomista smo vprašali: Ali smo pred novo recesijo?
Volkswagen golf
Avtomoto Jutri: teh deset podjetij ima sporočilo za slovensko vlado
Novice Cene goriva letijo v nebo #video
elektrika
Avtomoto Kaj pa pri nas? Sosede čez noč presenetile 30 odstotkov dražje položnice.
bencinska črpalka, bencin, nafta
Avtomoto Vse dražji energenti: so podražitve res neizbežne?
Ne spreglejte