Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
17.51

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

delavci žerjav Luka Koper

Sreda, 5. 4. 2023, 17.51

1 leto

Nezadovoljstvo med žerjavisti Luke Koper: to se je zgodilo prvič po petih letih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

V Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper so nezadovoljni, ker vodstvo Luke Koper prvič po petih letih ni podaljšalo socialnega sporazuma. Gre za dogovor med podjetjem in sindikatom, v katerem se sindikat zaveže, da zaradi novih zahtev podjetja ne bo stavkal, podjetje pa, da ne bo ukinilo že izborjenih pravic. 

Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov sta februarja 2018 podpisala sporazum, ki družbi zagotavlja dolgoročni socialni mir. Po takratnih protestih se je stanje prav s tem umirilo. Delavci, ki so s pogoji dela sicer zadovoljni, zdaj opozarjajo na slabo vodenje družbe. Sprašujejo se, kakšno sporočilo pošilja družba poslovnim partnerjem, če socialnega sporazuma ne podaljša.

To je znamenje, da poslovno okolje ni tako stabilno 

Po besedah Mirka Slosarja, predsednika sveta delavcev Luke Koper, je to dogovor med zaposlenimi in delodajalcem za ohranitev nekega miru. "To, da ni socialnega sporazuma, je sporočilo poslovnim partnerjem, da poslovno okolje ni tako stabilno, kakor bi lahko bilo," je dejal. 

Sporazuma, ki je bil februarja letos, Luka tokrat ni podaljšala. Kot pravijo v sindikatu, to sovpada z resnimi težavami, ki jih imajo v operativnem poslovanju, z nezadovoljstvom zaposlenih in zastojem ključnih naložb, povezanih z drugim tirom. Slosar pravi, da so že novembra lani opozarjali za podaljšanje socialnega sporazuma, ki je potekel februarja letos, ampak glede na vsebino dobivajo enostavčne odgovore, stvar pa se nadaljuje. 

Luka Koper: Ustrezen je socialni sporazum, podpisan 24. februarja 2021 

Na drugi strani v Luki Koper pojasnjujejo, da je bil socialni sporazum podpisan 24. februarja 2021 in je temeljil na predpostavki negotovega poslovnega okolja kot posledice pandemije, medtem ko poslovni načrt za letošnje leto ne predvideva posebnih okoliščin, kot je bila na primer pandemija, zato menijo, da je ta še vedno ustrezen temelj za merjenje uspešnosti poslovanja družbe.

Ob tem sindikat opozarja tudi na vodstvene težave v Luki Koper, kjer, kot pravijo, takšne krize ni bilo že zadnje desetletje, doda Slosar. "Videti je, da imamo kar globo krizo vodenja. Pravzaprav vodilni kader ne ve z danes na jutri, ali dela prav ali dela narobe. Zadeve se zavračajo na upravi, naložbe so praktično zamrznjene."

Luka Koper: Organizacijsko ozračje je nad slovenskim povprečjem 

V Luki Koper poudarjajo, da uprava družbe veliko naporov vlaga v izvajanje obsežnega investicijskega cikla, o čemer priča tudi dejstvo, da je družba v obdobju mandata te uprave sprejela za približno 430 milijonov končnih investicijskih odločitev. V pisnem odgovoru so med drugim navedli tudi, da je "organizacijsko ozračje znotraj družbe nad slovenskim povprečjem, prav tako kot zadovoljstvo zaposlenih z vodstvom družbe", se pa, kot pravijo, zavedajo, da imajo na področju srednjega in nižjega vodstvenega kadra možnost izboljšave.

sodišče, zatožna klop
Novice Na sojenju nekdanji upravi Luke Koper o sinergijskih učinkih nakupa TTI
Luka Koper
Novice Uspešno leto za Luko Koper: rekorden prihodek, pretovor blaga najvišji v zgodovini
slovenska policija
Novice V prometni nesreči pred Luko Koper se je prevrnil avtobus
Planet 18
Planet TV Politična čistka v Luki Koper #video
Ne spreglejte