SiolNET. Novice Slovenija
7,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neverjetno, kaj so si privoščili v skupini GEN

7,38

termometer

Jedrska elektrarna Krško | Oktobra bodo v Jedrski elektrarni Krško izvajali remont.  | Foto: Ana Kovač
Oktobra bodo v Jedrski elektrarni Krško izvajali remont. Foto: Ana Kovač

Skupino GEN zaradi njihove poslovne nerodnosti čaka zelo zahteven oktober, poroča Dnevnik. Prodali so namreč tudi elektriko, ki naj bi jo v času enomesečnega remonta proizvedla krška nuklearka, pa je ne bo.

Iz načrta proizvodnje namreč niso izvzeli enomesečnega obdobja, ko nuklearka ne bo obratovala. Oktobra bodo morali kupiti znatne količine dodatne elektrike na trgu. V družbi ne razkrivajo podatkov o tem, ali in za koliko so elektriko dokupili na trgu, niti tega, ali so vse potrebne količine že kupili, ali še čakajo, ker je to poslovna skrivnost. Kot smo poročali imajo v GEN-I zaposleni izjemno visoke plače in nagrade. 

Plače Novice Šokantno: zaposleni v GEN-I je povprečno stal več kot minister

Po poročanju Dnevnika je srečna okoliščina za GEN-I njihovo državno lastništvo prek matične družbe GEN energija. Tudi HSE ima v lasti trgovca ECE in Energijo plus, ki lahko računata, da bo matična družba, ta je hkrati upravičena do omenjenih državnih jamstev, poskrbela za njuno preživetje. Obe skupini imata v verigi lastno proizvodnjo, kar pomeni, da so manj odvisni od borznih cen. Majhnim trgovcem v zasebni lasti pa država (za zdaj) ne bo pomagala. V prihodnjih razmerah bodo težko preživeli tudi vsi tisti, ki niso del vertikalno integrirane družbe, znotraj katere so tudi proizvajalci energije. 

Družbam HSE, GEN energija in Geoplin 1,6 milijarde poroštva 

Državni zbor je sicer v torek na izredni seji sprejel zakon, po katerem bo država za zagotavljanje zanesljive oskrbe z elektriko in plinom družbam HSE, GEN energija in Geoplin zagotovila do skupno 1,6 milijarde evrov poroštva za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina zunaj EU.

Zakon o poroštvu države za obveznosti posojil, najetih za zagotavljanje likvidnosti na organiziranih trgih električne energije ter emisijskih kuponov in obveznosti iz nakupa dodatnih količin zemeljskega plina zunaj trga EU predvideva poroštva za družbe Holding Slovenske elektrarne (HSE), GEN energija z vertikalno povezano družbo GEN-I in Geoplin.

Ta podjetja bodo upravičena do poroštva države v višini 80 odstotkov obveznosti iz naslova najetih posojil, in sicer HSE do skupne višine 800 milijonov evrov glavnic, GEN energija in GEN-I do skupne višine 400 milijonov evrov ter Geoplin do skupne višine 400 milijonov evrov.

Ursula von der Leyen Novice EU opušča ukrepe omejevanja cene ruskega plina #video Anže Burger, ekonomist, FDV Posel danes Ekonomist opozarja: Ta ukrep slovenske vlade je nesmiseln

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin