Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
16.08

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Hitrost policija e-skiro

Sreda, 6. 3. 2024, 16.08

1 mesec, 3 tedne

Nevarno in neodgovorno: z e-skirojem drvel skoraj 70 kilometrov na uro!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
e-skiro, Letuš | Voznik e-skiroja je dovoljeno hitrost prekoračil za 18 kilometrov na uro. Prav tako je lahko najvišja konstrukcijska hitrost skirojev 25 kilometrov na uro. | Foto Policijska uprava Celje

Voznik e-skiroja je dovoljeno hitrost prekoračil za 18 kilometrov na uro. Prav tako je lahko najvišja konstrukcijska hitrost skirojev 25 kilometrov na uro.

Foto: Policijska uprava Celje

Policisti Prometne policije Celje so včeraj pri izvajanju meritev hitrosti naleteli na voznika e-skiroja, ki so ga posneli s stacionarnim radarjem v Letušu. Na odseku, kjer je hitrost vožnje s prometnim pravilom omejena na 50 km/h, so izmerili hitrost voznika e-skiroja, ki je naselju vozil s hitrostjo 68 kilometrov na uro. Njegovo ravnanje je bilo neodgovorno in zelo nevarno, so poudarili na policiji.

Dosedanje izkušnje kažejo, da v nesrečah z e-skiroji praviloma prihaja do hudih telesnih poškodb. Najpogostejše so poškodbe glave, sledijo zlomi okončin in ključnice ter udarnine. Predlani je na območju Policijske uprave Celje v prometni nesreči zaradi hudih poškodb umrl voznik e-skiroja. "Marsikaj od naštetega je mogoče preprečiti z varno uporabo e-skirojev ter z uporabo primerne čelade in ščitnikov," so sporočili s policije.

Skiroji so nestabilni in se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo

Kot poudarjajo, je lahko vožnja s skiroji in e-skiroji nevarna, saj se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Prav tako lahko hitro predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, dodatno nevarnost pa nastane, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov.

e-skiro, Letuš | Foto: Policijska uprava Celje Foto: Policijska uprava Celje

V prometu lahko uporabljamo le e-skiroje, katerih največja konstrukcijska hitrost je 25 kilometrov na uro in niso širši od 80 centimetrov. Skiro lahko vozijo osebe, starejše od 14 let, oziroma otroci od 12. do 14. leta, če imajo kolesarsko izkaznico.

Vozniki skirojev in e-skirojev se morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem

Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. Kjer teh površin ni, morajo voziti ob desnem robu smernega vozišča ceste v naselju, kjer je največja dovoljena hitrost vožnje do 50 kilometrov na uro. Pravila, ki veljajo za kolesarje, se smiselno uporabljajo tudi za voznike e-skirojev oziroma lahkih motornih vozil, še poudarjajo na policiji.

policija marica Citroen
Avtomoto Nova intervencijska vozila za slovensko policijo: oglejte si njihovo notranjost #foto

Z vidika varnosti vseh udeležencev je pomembno zakonsko določilo, da mora imeti voznik e-skiroja ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgan na sprednji strani žaromet za osvetljevanje ceste, ki oddaja belo svetlobo, na zadnji strani pa pozicijsko svetilko, ki oddaja rdečo svetlobo. Na zadnji strani mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. Vozniki e-skirojev naj med vožnjo ne uporabljajo slušalk ali mobilnega telefona, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Tako zlahka spregledajo pešca, otroka, starejšega udeleženca ali druge izpostavljene skupine udeležencev (npr. gibalno ovirane), so še zapisali.

V območjih za pešce lahko vozniki skirojev vozijo le z maksimalno hitrostjo hoje pešca

Tudi za voznike e-skirojev je priporočljiva ničelna toleranca do alkohola v prometu. Le tako bodo lahko varni v prometu, poudarjajo na policiji.

Prav tako morajo biti vozniki skirojev previdni na območjih skupnega prometnega prostora, ki ga souporabljajo vsi udeleženci cestnega prometa, in morajo voziti tako, da ne ogrožajo pešcev. V območjih za pešce pa lahko vozijo le z maksimalno hitrostjo hoje pešca, še sporočajo s policije. "Na voznike e-skirojev pa morajo biti še posebej pozorni vozniki motornih vozil. Pri prehitevanju e-skirojev morajo dosledno upoštevati minimalno bočno razdaljo, ki znaša najmanj 1,5 metra, in prehitevanje izvesti le tedaj, ko je to povsem varno. Zaradi majhne površine silhuete so uporabniki e-skirojev tudi slabše vidni," so še zapisali.

slovenska policija
Novice Noreli z avti po ljubljanski garažni hiši in se posmehovali policiji #video
Sebastjan Kristovič
Novice Strokovnjak o sobotnem incidentu: Logično. Vse jim je dovoljeno in nihče jim nič ne more.
Supernova
Novice Parkirna hiša kot dirkališče: med udeleženci tudi mladoletniki, policija izdala 15 plačilnih nalogov #video
Ne spreglejte