Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

Natisni članek

COVID-19 Koronavirus okuženi

Torek, 10. 11. 2020, 9.00

3 leta, 5 mesecev

V ponedeljek potrdili 1.084 okužb, umrlo 27 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

49

V ponedeljek so potrdili 1.084 okužb z novim koronavirusom, testirali pa so 4.457 ljudi, umrlo jih je 27. Delež pozitivnih je bil tako 24,3 odstotka. V nedeljo je bilo 464 novih okužb, pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov.

V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 21.097 ljudi, v bolnišnicah je 1.171 bolnikov, od tega 196 v intenzivnih enotah (127 na respiratorju). Umrlo je 27 ljudi, od začetka pojava novega koronavirusa v Sloveniji skupaj 605.

14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev znaša 1.007 (včeraj 1.026).

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da se epidemiološke razmere počasi izboljšujejo. "Delež pozitivnih testov je znašal 24,32 odstotka, kar je nekoliko več, kot je znašal ob koncu tedna, a še vedno več kot deset odstotkov manj, kot je znašal dva tedna nazaj," je dejal Kacin. Smo pa še v fazi, ko se število hospitalizacij še naprej povečuje, je dejal.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnjih dneh

Kacin je pokazal graf, ki prikazuje, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih dneh. "Modri stolpci prikazujejo realne podatke, sivi prostor pa prikazuje najvišje in najnižje pričakovane vrednosti. Črna črta prikazuje srednjo vrednost, kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh," je dejal Kacin.

graf | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Carotta: Število bolnikov visoko, a razmere so pod nadzorom

Robert Carotta, koordinator za postelje pri zdravstvenem ministrstvu, je dejal, da je število bolnikov visoko, a razmere so pod nadzorom. "Tudi gorenjska regija je trenutno samozadostna, kar zadeva število postelj. Zdržati moramo še vsaj kakšen teden in zdržali bomo," je še dejal.

"Po mirnem koncu tedna je bil ponedeljek tisti, ki odraža epidemiološko sliko pred 14 dnevi, in sicer več kot 150 novih sprejemov. Veseli me, da kljub obilnemu številu hospitaliziranih število smrti ne narašča, kar pomeni, da naše zdravstvo vsekakor deluje," je dejal.

Kaj je še povedal, pa v spodnjem posnetku:

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi vodja covidnega oddelka Splošne bolnišnice Ptuj Primož Horvat, ki je predstavil stanje na Ptuju. Kot je dejal, so prvega bolnika z boleznijo covid-19 sprejeli septembra, posebni oddelek s 40 posteljami imajo od oktobra. Do včeraj so obravnavali 140 bolnikov, 20 jih je umrlo. Bolnike dnevno premeščajo v intenzivne enote drugih oddelkov, je še dejal. Več v spodnjem posnetku.

Reprodukcijsko število pod ena

Včeraj je Kacin dejal, da je reprodukcijsko število R v Sloveniji upadlo pod ena, kar pomeni, da ena okužena oseba okuži manj kot eno novo osebo, širjenje virusa pa se umirja. "Kljub temu pa se ne smemo veseliti prehitro in upoštevajmo samozaščitne ukrepe," je še poudaril Kacin.

Gantar bi zaostril, Beovićeva se strinja

Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi po poročanju Pop TV včeraj premierju Janezu Janši in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države, vse več je namreč hospitalizacij, visoko je tudi število umrlih. Kot je minister danes zapisal na Twitterju, število okuženih upada počasi, okužen je vsak 22. državljan, starostna skupina okuženih pa se viša. "Še vedno hodimo po tankem ledu ... Dokler bo v bolnišnicah več sprejemov kot odpustov, je zaostrovanje za krajši čas smiselno," je dodal.

Po poročanju Pop TV naj bi Gantar ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. To je Gantar danes za STA zanikal.

Gantar je sicer že dlje časa nasprotoval dodatnemu sproščanju ukrepov, obenem pa meni, da je bilo že sproščanje v prejšnjem tednu nepotrebno, piše STA. Tudi vodja vladne svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je včeraj za Pop TV dejala, da se z Gantarjem strinja.


Na popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju, povezanem z boleznijo covid-19, sta spregovorila predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin in izredni profesor Robert Masten z oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Njuna nastopa si lahko pogledate v posnetkih spodaj.

Tomaž Gantar
Novice Nas čakajo še strožji ukrepi? Gantar predlaga popolno zaprtje države. #video
Janez Poklukar
Novice Dobra novica: reprodukcijsko število R padlo pod 1 #video
šolanje doma
Novice Otrok se šola od doma, koliko nadomestila mi pripada? #video
Ne spreglejte