SiolNET. Novice Slovenija
5,33

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dobra novica: reprodukcijsko število R padlo pod 1 #video

5,33

termometer

Reprodukcijsko število R je v Sloveniji padlo pod ena, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. To pomeni, da ena okužena oseba okuži manj kot eno novo osebo, širjenje virusa se tako umirja. Kljub temu se ne smemo veseliti prehitro in upoštevajmo samozaščitne ukrepe, še poudarja Kacin.

V Sloveniji so v nedeljo ob 2.063 opravljenih testih potrdili 464 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov. Umrlo je 24 bolnikov s covid-19.

"Delež pozitivnih testov je bil še naprej nizek in je znašal 22,49 odstotka. V soboto je delež pozitivnih testov znašal 22,69 odstotka," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal Kacin. Zadeve se vztrajno, a počasi umirjajo, je še dejal.

Ena oseba okuži manj kot eno novo

Reprodukcijsko število R je padlo pod ena, in sicer znaša 0,95, kar pomeni, da ena okužena oseba povprečno okuži manj kot eno novo osebo, je povedal Kacin in dodal, da se R spušča. Ne gre tako hitro, kot bi si želeli, a to mejno ločnico 1 smo že presegli, kar je najbolj spodbudna informacija danes, je dejal.

Kot še pravi Kacin, se ne smemo veseliti prehitro. "Bodimo previdni, razmere po Evropi ostajajo zelo resne. Ostanimo odgovorni, upoštevajmo samozaščitne ukrepe in odložimo vse nepotrebne poti na kasnejši čas," je dejal.

Tudi v bolnišnicah se v prihodnjih dneh še vedno pričakuje rast hospitalizacij.

Reprodukcijsko število R nam pove, koliko ljudi v povprečju okuži ena oseba. Če je število pod ena, pomeni, da se širjenje virusa umirja, če je nad ena, pomeni, da se širi, lahko tudi eksponentno.

Vlada natančno spremlja razmere po svetu in ukrepa. Na seznam rdečih držav so se ta konec tedna uvrstile vse naše sosede, rdeče so tudi avstrijska Koroška in obe hrvaški obmejni obalni županiji. Med zelenimi državami ni več nobene evropske države, je še dejal.

Kacin je še dejal, da se ljudje držijo ukrepov, ga pa ga skrbi 11. november, ko se ponavadi ob martinovem zbere več ljudi. "Ne smemo si dovoliti, da bi nam 11. november pokvaril vse to, kar smo skupaj dosegli do zdaj," je še dejal.

V UKC v desetih dneh odprli nove prostore

Na dopoldanski novinarski konferenci je sodeloval tudi direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar. Tam so včeraj dokončali nove prostore za covidne bolnike. To jim je uspelo v rekordnem času, v desetih dneh, je povedal Poklukar, ki se je zahvalil vsem sodelujočim pri projektu.

Kako je potekala prenova:

Kot je še dejal, so imeli v UKC Ljubljana danes zjutraj hospitaliziranih 291 pacientov s covid-19, od tega 59 v enotah intenzivne terapije in 232 v enotah, v katerih hospitalizirajo ljudi, ki ne potrebujejo intenzivnega zdravljenja. "Hkrati smo imeli 45 pacientov na telemetriji," je še dejal.

Več o tem, kaj je še povedal Poklukar, pa v spodnjem posnetku:

Tomaž Gantar Novice V nedeljo potrdili 464 novih okužb s koronavirusom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin