Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 11. 2020,
10.34

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

Koronavirus

Ponedeljek, 9. 11. 2020, 10.34

3 leta, 5 mesecev

V nedeljo potrdili 464 novih okužb s koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

V Sloveniji so v nedeljo ob 2.063 opravljenih testih potrdili 464 okužb z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 22,49 odstotka testov, kar je malenkost manj kot dan prej. Umrlo je 24 bolnikov z boleznijo covid-19. Minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi po poročanju POP TV danes premierju Janezu Janši in poslanskim skupinam poslal predlog za popolno zaprtje države. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin tega predloga še ni komentiral. Vlada bo naredila epidemiološko oceno in presodila, ali bo ukrepe podaljšala ali sprejela nove, je napovedal.

Koronavirus.
Novice Protitelesa za koronavirus izginejo po nekaj mesecih

Odločitve o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako vlada še ni sprejela, je za STA še pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Po poročanju POP TV pa naj bi minister Tomaž Gantar ob neupoštevanju njegovih predlogov za zaostritev ukrepov med vrsticami omenjal celo možnost odstopa. Gantar je sicer že dlje časa nasprotoval dodatnemu sproščanju ukrepov, obenem pa meni, da je bilo že sproščanje v prejšnjem tednu nepotrebno, piše STA.

Gantarja naj bi podpirala tudi strokovna skupina

Po informacijah POP TV naj bi tako vladi predlagal popolno zaprtje države, kot je veljalo spomladi, pri čemer naj bi ga podpirala tudi strokovna skupina. Obenem naj bi bil prepričan, da se ljudje trenutnih ukrepov premalo držijo. Gantarjevim predlogom pa naj bi odločno nasprotoval gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

V vladi so različni pogledi, kako ravnati ob epidemiji. Kakšno je vaše mnenje?

  • Povsem bi morali zapreti državo.
    24,37 %
    1550 glasov
  • Nekoliko bi morali zaostriti ukrepe in povečati nadzor nad izvajanjem.
    15,53 %
    988 glasov
  • Ukrepov ne bi smeli bistveno spreminjati.
    7,99 %
    508 glasov
  • Nekoliko bi morali sprostiti ukrepe, vsaj del otrok naj se vrne v šole.
    39,75 %
    2528 glasov
  • Povsem bi morali odpreti državo.
    12,36 %
    786 glasov
Oddanih 6360 glasov

Sicer pa se je v bolnišnicah v nedeljo zdravilo 1.143 bolnikov z boleznijo covid-19, od tega 190 na intenzivni negi. V domačo oskrbo je bilo odpuščenih 53 oseb, je vlada objavila prek Twitterja. Po podatkih spletne strani covid-19.sledilnik.org je v državi trenutno 21.514 aktivnih primerov okužbe. Štirinajstdnevna pojavnost okužb na sto tisoč prebivalcev znaša 1.026 okužb, kar je tri odstotke manj kot dan prej. Do zdaj so pri nas potrdili 45.625 okužb z novim koronavirusom, skupaj pa je bilo opravljenih več kot 405 tisoč testiranj na novi koronavirus.

Doslej je zaradi posledic koronavirusne bolezni v Sloveniji umrlo 578 ljudi.

Cepivo proti covid-19
Novice Pfizer in BioNTech: Cepivo proti covid-19 v tretji fazi 90-odstotno učinkovito

Beovićeva bi še počakala nekaj dni

Kot je pojasnila infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović, je epidemiološka slika še vedno nejasna, nekoliko nižje številke pa so lahko posledica konca tedna. "Izjemno nas skrbijo razmere v bolnišnicah, število bolnikov se veča, čeprav ne s takšnim tempom kot prejšnje dni," je povedala v izjavi za medije.

Beovićeva je poudarila, da je treba počakati tako z morebitnim sproščanjem kot zaostrovanjem ukrepov. Meni, da se bo epidemiološka slika razjasnila v nekaj dneh.

Predsednik vlade Janez Janša pa je zvečer na Twitterju zapisal, da ukrepi za zajezitev drugega vala covida-19, sprejeti 26. oktobra, kažejo pozitivne rezultate. Zahvalil se je vsem, ki ukrepe dosledno upoštevajo, obenem pa je opozoril, da vala še ni konec in je še vedno potrebna skrajna previdnost. "Omejimo stike na najnujnejše, da bomo lahko kmalu živeli bolj normalno," je še pozval premier.

V celjski bolnišnici okuženih že več kot 170 zaposlenih

V celjski bolnišnici je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih 174 zdravstvenih delavcev, od tega je 38 zdravnikov, 68 diplomiranih medicinskih sester in prav toliko zdravstvenih tehnikov. Na navadnih bolnišničnih posteljah, namenjenih bolnikom s koronavirusom, imajo 111 bolnikov, na intenzivnih posteljah pa 19 bolnikov, so za STA danes povedali v bolnišnici.

Navedli so tudi, da so prejšnji teden na oddelku za ortopedijo in športne poškodbe odprli že četrto enoto z navadnimi bolnišničnimi posteljami za bolnike s covidom-19. Zaradi kadrovskega primanjkljaja pa enoto odpirajo oziroma širijo postopoma.

Omejtiev gibanja
Novice Ustavno sodišče zavrnilo predlog za začasno zadržanje odloka o omejitvi gibanja v nočnih urah

"Trenutno je v njej mogoče hospitalizirati 15 bolnikov, ko bo zagotovljen ves potreben zdravstveni kader, pa bomo lahko na tem oddelku sprejeli 36 bolnikov z novim koronavirusom," so pojasnili v celjski bolnišnici.

Dodali so še, da primanjkljaj zdravstvenega kadra rešujejo s prerazporejanjem zaposlenih z drugih bolnišničnih oddelkov, ki imajo v tem času zmanjšan obseg dela. Na pomoč jim je s sodelavkami iz zdravstvene nege priskočil tudi Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah, v svojem prostem času pa jim pomaga tudi nekaj medicinskih sester, ki so sicer zaposlene v ZD Laško in Celje ter na Srednji zdravstveni šoli Celje.

Na usposabljanje za delo v bolnišnici pa je danes prišlo tudi 15 prostovoljcev, bolničarjev Rdečega križa Slovenije, ki bodo v prihodnjih dneh pomagali pri oskrbi oddelkov z bolniki, okuženimi z novim koronavirusom, te imajo razporejene na številnih lokacijah po bolnišnici.

Koronavirus infekcijska klinika
Novice V soboto potrdili 889 okužb, umrlo 23 bolnikov

Naraslo število okuženih v nekaterih domovih za starejše na Koroškem

Konec preteklega tedna je naraslo število okuženih z novim koronavirusom v domovih za starejše v Radljah ob Dravi in na Prevaljah. V radeljskem domu Hmelina so zadnje nove okužbe potrdili v soboto, doslej pa so skupno med stanovalci našteli 65 okužb z novim koronavirusom in 20 med zaposlenimi. Umrli so trije stanovalci, ki so bili okuženi, nekaj stanovalcev z boleznijo covid-19 pa se trenutno zdravi v bolnišnici, je za STA povedala direktorica doma Silva Duler.

 

V objektu Mladika v Termah Topolšica je začasno nastanjenih 53 stanovalcev iz radeljskega doma, zanje skrbijo zaposleni iz doma, za katere so v termah najeli bivalne hiške, da tam bivajo. Konec preteklega tedna se je število okuženih povečalo tudi v Domu starejših na Fari na Prevaljah. V rdečem območju, ki so ga uredili v pritličju doma, kjer so sicer prostori za fizioterapijo ravenskega zdravstvenega doma, je trenutno nastanjenih 11 stanovalcev. Okužbe z novim koronavirusom so doslej potrdili tudi pri šestih zaposlenih, je danes za STA pojasnila direktorica doma Stanka Vauh.

Mikroskop
Novice Prihaja seznam, ki vam bo pomagal pri nakupu vitamina D

V ptujskem domu starejših trenutno okuženih 66 stanovalcev in 45 zaposlenih

Dom upokojencev Ptuj se je z izbruhom novega koronavirusa spopadel že 16. oktobra, ko so prvo okuženo stanovalko premestili v brežiško bolnišnico, od takrat pa deluje tudi njihovo rdeče območje v prostorih fizioterapije v ptujski enoti. Kot je povedala direktorica Jožica Šemnički, imajo ta trenutek skupaj 66 okuženih stanovalcev in 45 zaposlenih.

Na današnji dan imajo na Ptuju v rdečem območju 51 okuženih stanovalcev, 12 jih je hospitaliziranih, medtem ko je doslej pri njih zaradi bolezni covid-19 umrlo 12 stanovalcev. V Kopru in Juršincih okužbe med stanovalci nimajo, je pa, kot kaže, izbruhnilo novo žarišče v Muretincih, kjer so ugotovili tri okužbe med stanovalci in eno pri zaposlenem.

V omenjeni enoti imajo sicer med skupaj 115 v oskrbi 60 pokretnih stanovalcev z demenco, ki navodil sami ne morejo osvojiti in upoštevati, so pa danes za vse ter za 29 zaposlenih opravili testiranja. Na Ptuju jim je po besedah Šemničkijeve okužbo uspelo zajeziti na negovalni in bivalni enoti, še vedno pa je ta prisotna na enoti za stanovalce z demenco, kjer imajo v oskrbi 21 stanovalcev. Čeprav se zaposleni izjemno trudijo za preprečevanje širjenja okužbe, jih je kar nekaj tudi zbolelo. Zaradi okužbe je trenutno odsotnih 42 zaposlenih iz ptujske in en zaposleni iz kidričevske enote, vsi so seveda v samoizolaciji, navaja STA.

Ne spreglejte