Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
15.54

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Natisni članek

raziskava znanost cepivo virus imunski sistem COVID-19

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 15.54

3 leta, 6 mesecev

Raziskava na 365 tisoč prebivalcih Anglije

Protitelesa za koronavirus izginejo po nekaj mesecih

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,59

9

Koronavirus. | Hitro zmanjševanje količine protiteles še vedno ne zadošča za utemeljene sklepe o (ne)dolgotrajnosti imunitete po preboleli bolezni covid-19.  | Foto Getty Images

Hitro zmanjševanje količine protiteles še vedno ne zadošča za utemeljene sklepe o (ne)dolgotrajnosti imunitete po preboleli bolezni covid-19.

Foto: Getty Images

Obsežna britanska raziskava dodatno utemeljuje sume, da je prisotnost večjih količin protiteles po preboleli bolezni covid-19 razmeroma kratkotrajna, najverjetneje le nekajmesečna. To pa vendarle še ne pomeni, da bosta imunost ali učinkovitost primernega cepiva kratkotrajni.

Raziskovalci londonske univerze Imperial College s sodelovanjem statistikov iz univerze Oxford so do te ugotovitve prišli s preizkušanjem okrog 365 tisoč Britancev v trimesečnem obdobju, natančneje od 20. junija do 28. septembra, so še pojasnili v svojem prispevku, ki je še v presoji pred objavo v eni od znanstvenih revij.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice WHO pričakuje začetek cepljenja proti covid-19 sredi prihodnjega leta

Skoraj tretjina pozitivnih ni zaznala simptomov

Raziskovalci uporabljajo preizkuse za protitelesa tudi zato, da bodo za nazaj lažje razumeli, kako se je virus širil in se še vedno širi med prebivalstvom. Prisotnost protiteles se dokazuje s krvnim testom – kapljico zanj pridobijo s pikom v blazinico prsta – in učinkovito nakazuje, ali je bila oseba že v stiku z virusom.

respirator
Novice Dober imunski sistem je zaklad, predober pa prekletstvo

Iz obsežne zbirke rezultatov tovrstnih testov so ugotovili, da je od prve do zadnje skupine preizkusov, torej po treh mesecih, prisotnost ustreznih protiteles v povprečju padla s šestih odstotkov na 4,4 odstotka sodelujoče populacije. Skoraj tretjina od nekaj več kot 17.500 pozitivnih ni prijavilo nikakršnih značilnih simptomov bolezni covid-19.

Trendi "En korenček ni dovolj za zdravje vse družine"

Medicinsko osebje počasneje izgublja protitelesa

Največji padec so zaznali predvsem pri tistih, ki jim bolezni covid-19 niso diagnosticirali, kar nakazuje, da je padec hitrejši pri tistih, ki ne kažejo nobenih značilnih bolezenskih znakov ali imajo blažji potek bolezni.

Bakterija
Novice Superprenašalci bolezni: že dolgo vemo, koliko jih je, a še zdaj ne vemo, kdo so in zakaj so #video

Ravno tako so velik padec zaznali pri starejših od 75 let – ta je bil v tej skupini skoraj trikrat večji kot pri mladih odraslih, to je med 18 in 24, kjer je bil padec najmanjši. To bi lahko pojasnili tudi s tem, da se starejši težje spopadajo z okužbami in je zato pri njih tudi večja verjetnost težjega poteka bolezni, pojasnjujejo na Imperial College.

Cepivo v Rusiji
Novice Slovensko cepivo bodo z živim virusom preizkušali še na hrčkih

Po drugi strani pa je bil padec bistveno manjši pri medicinskem osebju, kar bi lahko pripisali bodisi večkratni bodisi večji izpostavljenosti virusu.

Skoraj tretjina od nekaj več kot 17.500 pozitivnih (od več kot 365 tisoč sodelujočih) ni prijavilo nikakršnih značilnih simptomov bolezni covid-19. | Foto: Getty Images Skoraj tretjina od nekaj več kot 17.500 pozitivnih (od več kot 365 tisoč sodelujočih) ni prijavilo nikakršnih značilnih simptomov bolezni covid-19. Foto: Getty Images

Ne gre računati na skupinsko imunost

Avtorji raziskave pomirjajo, da ta ugotovitev sicer ne more napovedati, kako verjetno je, da se nekdo (ponovno) okuži z virusom, ki povzroča bolezen covid-19, a so prepričani, da je to še en prepričljiv razlog za odgovorno in preventivno obnašanje vsakega posameznika.

Cepljenje
Novice Cepiva, ki so rešila že na milijone življenj po svetu #video

Ugotovitev britanskih znanstvenikov je tudi svarilo vsem, ki prisotnost protiteles uporabljajo za epidemiološko slednje v populaciji. Če protitelesa, ki jih testi prepoznajo, izginejo že po nekaj mesecih, epidemiologi ne morejo več biti prepričani, da bodo tako zajeli celotno gibanje virusa med populacijo.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Ameriško cepivo korak bližje evropski registraciji

Prezgodaj za sklepe o (ne)trajni imunosti

Direktor raziskovalnih programov protiteles univerze Imperial College dodaja, da odsotnost dokazljivih protiteles še ne pomeni zanesljive možnosti ponovne okužbe, a obenem niti prisotnost teh protiteles še ni popolno jamstvo imunosti.

Lipica konji konjereja kobilarna
Novice V boju proti koronavirusu Argentina preizkuša konjski serum

Nekateri znanstveniki opozarjajo, da je manjšanje ravni protiteles čez čas vsaj do določene mere povsem naraven pojav, saj se med okrevanjem po okužbi potreba po njih in tako tudi njihova prisotnost zmanjšuje, v primeru morebitne ponovne okužbe pa bi se skoraj gotovo njihova prisotnost okrepila.

Brandix
Novice Četrtina okuženih v državi iz tovarne zaščitnih mask

Tako še vedno nimamo magične formule, ki bi omogočala preračun količine protiteles v stopnjo in trajanje imunosti – tudi zato, ker uporabljeni testi ne dajejo količinske opredelitve prisotnih protiteles, temveč le povedo, ali je prisotnost protiteles večja od mejne vrednosti testa.

Cepljenje
Novice Slaba novica za vse, ki se želijo cepiti proti gripi

Imunski sistem ima več mehanizmov

Zelo redki so primeri, ko je nekdo dvakrat zbolel za boleznijo covid-19. Čeprav razmeroma hitro zmanjševanje protiteles ne govori v prid trajnejše imunosti, bi bilo odločno prezgodaj sklepati, da trajne imunosti na koronavirus zagotovo ni.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Lahko si le želimo, da se Rusi ne motijo

Naš imunski sistem je namreč zelo zapleten in obenem največkrat zelo učinkovit mehanizem, ki ima tudi druge načine, kako se brani pred najrazličnejšimi okužbami in drugimi napadalci.

Donald Trump
Novice Kakšno "čudežno zdravilo" proti koroni je prejel Donald Trump?

Cepivo deluje drugače

Ravno tako tega manjšanja protiteles ne smemo preslikati v sklep, da primerno cepivo ne bo imelo dolgotrajnejšega učinka. Cepiva namreč vsebujejo imunske stimulatorje, ki sprožajo trajne(jše) imunske odzive na načine, ki so lahko drugačni kot pri naravni okužbi.

Vsekakor pa je ta tendenca protiteles jasen pokazatelj, da skupinska imuniteta, ki ji nekateri rečejo imuniteta črede, v tem primeru ni najboljša izbira.

Bergamo
Novice V Bergamu kar pri polovici testiranih odkrili protitelesa za novi koronavirus

Nekateri so bolj izpostavljeni

Analiza absolutnih številk pa je pokazala, katere skupine prebivalstva so prestale težje breme dozdajšnje epidemije. Prebivalci Londona so namreč imeli največji delež pozitivnih testov, do devet odstotkov, kar je približno dvakrat toliko kot celotno povprečje.

Višjo pogostost so ugotovili tudi pri delavcih v zdravstvu in oskrbi, etničnih manjšinah, prebivalcih revnejših predelov in velikih družinah.

Ne spreglejte