Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2020,
8.48

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

85

Natisni članek

Koronavirus Bojana Beović Tomaž Gantar

Torek, 10. 11. 2020, 8.48

3 leta, 5 mesecev

Nas čakajo še strožji ukrepi? Gantar predlaga popolno zaprtje države. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,51

85

Minister za zdravje Tomaž Gantar je predsedniku vlade Janezu Janši in ministrom poslal predlog, v katerem za 14 dni predlaga popolno zaprtje države. Med drugim predlaga tudi omejitev nenujnih dejavnosti in ustavitev javnega prometa. Je pa minister zanikal, da s tem pogojuje svoje ministrovanje.

Minister Tomaž Gantar pa je danes vladi poslal predlog, v katerem predlaga, da bi za 14 dni uvedli še nekoliko strožje ukrepe, omejiti nenujne dejavnosti, tudi javni promet, predvsem pa v tem času še ne bi sproščali ukrepov, saj še nismo dosegli dovolj stabilnega stanja, poroča STA. Gantar je zavezan temu, da vladi tedensko daje predloge ukrepov za obvladovanje epidemije novega koronavirusa. Do zdaj je dajal predvsem predloge, povezane s področjem zdravja, opozorjen pa je bil, da jih mora dajati tudi za druga področja, kar je tudi storil, je pojasnil za STA.

V vladi so različni pogledi, kako ravnati ob epidemiji. Kakšno je vaše mnenje?

  • Povsem bi morali zapreti državo.
    24,37 %
    1550 glasov
  • Nekoliko bi morali zaostriti ukrepe in povečati nadzor nad izvajanjem.
    15,53 %
    988 glasov
  • Ukrepov ne bi smeli bistveno spreminjati.
    7,99 %
    508 glasov
  • Nekoliko bi morali sprostiti ukrepe, vsaj del otrok naj se vrne v šole.
    39,75 %
    2528 glasov
  • Povsem bi morali odpreti državo.
    12,36 %
    786 glasov
Oddanih 6360 glasov

V ponedeljek je tako vladi dal predlog ukrepov glede na aktualno epidemiološko sliko, in sicer gre po njegovih besedah za nekoliko blažji predlog, kot ga je konec tedna predstavila strokovna skupina, podoben pa je ukrepom, ki so veljali že spomladi. Kot je pojasnil, gre predvsem za omejitve nenujnih dejavnosti, tudi javnega prometa. "Verjetno v teh 14 dneh ne bi bilo nobene tragedije, če nekdo ne more kupiti pohištva, novega avtomobila ali česa podobnega," je po pisanju STA dejal minister.

Zaveda se, da to škodi gospodarstvu. A odgovoren je za zdravje ljudi.

Ob tem je poudaril, da se v celoti zaveda tudi težav, v katerih smo kot država zaradi omejitev na področju gospodarstva. A je opozoril na omejeno zmogljivost zdravstva in bolnišnic, ki delajo vedno težje, saj se obremenitve še vedno večajo, prav tako se še vedno povečuje število umrlih z boleznijocovid-19. "S svojega stališča in ministrstva sem dolžan predlagati ukrepe, če že odgovarjam za to," je poudaril za STA.

Gantar zanikal, da je pogojeval svoje ministrovanje

Pop TV je včeraj poročal, da naj bi minister Gantar ob predlogu novih ukrepov med vrsticami v nasprotnem primeru celo omenjal možnost odstopa. Gantar je za STA danes to zanikal. 

"Nikomur nisem pogojeval ničesar, tudi predsedniku vlade nisem omenjal svojega odstopa," je poudaril. Ugibanje o njegovem odstopu tudi v medijih je sicer po njegovih besedah logično. "Če sem odgovoren za neko področje in se pač ne upošteva stališč, potem se seveda slej ko prej verjetno tudi ne da več delati. Ampak ni bilo pa v tem trenutku in v zvezi s temi ukrepi nobenega govora ne z moje strani ne s strani predsednika vlade o kakršnemkoli odstopu," je zatrdil po poročanju STA.

Strokovna komisija predlagala še veliko strožje ukrepe

Da so ukrepi res pripravljeni, je včeraj potrdila tudi vodja strokovne komisije Bojana Beović. Kot je dejala za Pop TV, je svetovalna skupina že v prejšnjem tednu oblikovala predlog zaprtja države, ki pa bi bil še intenzivnejši kot v spomladanskem valu. Gre za ukrepe, ki so jih v preteklosti že uvedle nekatere druge evropske države, med drugim se omenja tudi omejitev gibanja na tisoč metrov od kraja bivališča.

Omejitve gibanja na en kilometer ni predlagal

Da je bila omejitev gibanja na en kilometer eden od predlogov strokovne skupine, je potrdil tudi Gantar. A kot je povedal za STA, ga v svoje predloge ni vključil, glede na to, da so se razmere v zadnjih dneh vendarle nekoliko izboljšale. Se pa strinja s strokovno skupino, da če se bodo v teh dneh razmere še poslabševale in se število na novo sprejetih v bolnišnice ne bo zmanjševalo, "pridejo v poštev tudi strožji ukrepi".

Vodja strokovne komisije Bojana Beović | Foto: STA , Vodja strokovne komisije Bojana Beović Foto: STA ,

Šole bi v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte

Sicer pa Gantar v svojem predlogu navaja, da bi ukrepe po 14 dneh začeli postopno sproščati, saj bi z delno zaostritvijo ukrepov v tem času dosegli takšno izboljšanje, da bi lahko potem tudi po sproščanju ukrepov epidemiologi ponovno sledili stikom okuženih, kar je ključno za obvladovanje širjenja okužb v prihodnje. V tem trenutku razmere po njegovem prepričanju še ne omogočajo sproščanja, niti na področju šolstva ne, tako da bi tudi šole v prihodnjih dveh tednih še ostale zaprte, navaja STA.

Ukrepi še niso popolnoma prijeli

Kot je opozoril minister, še vedno zaznavajo povečano število hospitalizacij bolnikov s covid-19 tako v akutnih obravnavah kot v intenzivnih. Predlogi, ki so jih sprejemali nazadnje, bi morali že polno prijeti, toda po njegovem mnenju se to pozna še premalo, zato je še vedno zelo veliko tveganje za poslabšanje.

Na vprašanje, kdaj bi lahko vlada odločila o ponedeljkovih predlogih, je Gantar odgovoril, da se lahko to zgodi kadarkoli, na redni ali izredni seji, lahko tudi dopisno, a za zdaj še ni znano. Po njegovih besedah bodo ne nazadnje tudi videli, kakšni bodo današnji in sredini podatki o okužbah in covidnih bolnikih. Pri tem je kot problem izpostavil, da vsak sprejeti ukrep učinkuje šele po približno dveh tednih, zato ob poslabševanju razmer vsak dan čakanja na sprejetje novih ukrepov predstavlja "dodaten dan zamika", še navaja STA.

Prihodnji dnevi bodo ključni

Strogo zaprtje države naj bi trajalo 14 dni oziroma en cikel, uveljavitev novih ukrepov pa je odvisna predvsem od tega, kakšni bodo v prihodnjih dneh podatki o novih okužbah in hospitaliziranih. Število novih okužb je bilo v zadnjih dneh res nekoliko nižje, a ker je šlo za konec tedna, podatki niso povsem točni. Minister Gantar naj bi nove ukrepe predlagal zlasti zato, ker število bolnikov v bolnišnicah še naprej močno narašča, na intenzivni negi pa je vse več ljudi.

Nov hud udarec za gospodarstvo

Morebitnemu zaostrovanju ukrepov najbolj nasprotuje minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, saj bi ti ukrepi še bolj udarili že tako prizadete podjetnike in dejavnosti. Kot je na Twitterju zapisal minister, je ta kriza zdravstvena in ekonomska. "Zato je pri sprejemanju ukrepov nujno iskanje kompromisov. Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu," pravi.

Dodal je, da v stranki SMC vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi naši koalicijski partnerji. "Vse pozivam, da se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo tudi preživetje gospodarstva," je še zapisal Počivalšek.

Ne spreglejte