Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2019,
17.49

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Natisni članek

plačilo urgenca Gorenjska

Ponedeljek, 14. 1. 2019, 17.49

5 let, 3 mesece

Nenujno medicinsko pomoč bodo zaračunavali tudi na Gorenjskem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

1

Sosede je zamedel sneg, gorenjske dežurne ambulante in urgence pa pacienti. Zato bodo odslej zaračunali obisk vsem, ki bodo nujno pomoč iskali tudi takrat, ko ta ni nujno potrebna. Namen tega je dejansko neke vrste poizkus vzgoje pacientov, da resnično v času dežurne službe obiščejo ambulante le, če je ta storitev nujna.

Nenujne zdravstvene storitve pri nas že nekaj časa zaračunavajo v Ljubljani, Celju, Novem mestu in Mariboru. Gre za ukrep za razbremenitev dežurnih ekip. Odločitev gorenjskega zdravstva pa je prvi primer, ko bo ta ukrep obveljal za vso regijo.

Izpiranje ušes in vraščeni nohti 30 evrov, preventivni pregled pred potovanji 50 evrov, predpisovanje terapije zaradi glistavosti 30 evrov. Ne, to ni cenik kozmetičnega salona. Toliko boste od danes naprej plačali, če se boste v podobnih primerih nujno medicinsko pomoč odpravili iskat na Gorenjsko.

Urgentni center v Murski Soboti
Novice Nenujne storitve bodo pacientom zaračunavali tudi na murskosoboški urgenci #video

"Veliko je nekih stanj, ki trajajo več dni, več tednov, pa se potem odločijo za obisk nujne medicinske pomoči," pove Aleksander Stepanovič, strokovni vodja Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Število nenujnih pacientov narašča

"Trudili se bomo, da bomo res zaračunavali stvari, ki so res nenujne. Nihče ne bo plačal pred pregledom, vse bomo najprej pregledali," napoveduje Liljana Gantar Žura, direktorica OE ZD Kranj.

Število "nenujnih" pacientov v zadnjem času narašča vse do 50 odstotkov, čeprav čakalnih vrst pri osebnih zdravnikih v običajnem delovnem času tako rekoč ne beležijo.

urgenca
Novice Obisk urgence vam lahko tudi zaračunajo #video

"Zaradi tega, ker so uvedli plačila v Ljubljani in okoliških ambulantah, smo opazili, da k nam prihajajo pacienti iz Ljubljane, Kamnika, Domžal," pojasnjuje Liljana Gantar Žura.

V sluhovodu je imela umeten zlomljen noht

"Ljudje sredi noči kažejo mozolje in glivične nohte. Na silvestrsko noč smo dobili obisk gospe, ki ji je v sluhovodu ostal zlomljen noht, umeten," še pravi Jože Vetrnik, direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske.

Če se bo pacient odločil, da storitev kljub plačilu želi opraviti, bo na vrsti po nujnih primerih. Verjamejo, da bo ukrep, s katerim želijo spodbuditi razumnejšo presojo pri tem, kaj je nujno in kaj ni, zagotavljal hitrejšo pomoč tistim, ki jo zares potrebujejo.

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč
Novice Na celjski urgenci vam bodo zaračunali, če obisk ne bo nujen #video
Ne spreglejte