Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 7. 2018,
21.04

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

8

Natisni članek

Celje bolnišnica

Četrtek, 26. 7. 2018, 21.04

5 let, 9 mesecev

Na celjski urgenci vam bodo zaračunali, če obisk ne bo nujen #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,79

8

Zdravstveno stanje v Sloveniji je prepotrebno ukrepov, na to pa opozarja tudi prepolna celjska urgenca, kjer se vsak dan zvrsti tudi po 250 primerov. Ker v polovici primerov ne gre za smrtno nevarnost, bodo od ponedeljka nenujne storitve pacientom zaračunavali po ceniku. 

Predvidena cena za prvi nenujen pregled bo 30 evrov, za odstranjevanje klopa se bo odštelo 20 evrov, 15 evrov za razne manjše posege in 30 evrov za čiščenje želodca alkoholiziranim osebam. 

Vodstvo pri tem pojasnjuje, da ne gre za ukrep proti pacientom, ampak bo ukrep vplival pozitivno na tiste, ki resnično potrebujejo medicinsko pomoč in bodo tako lahko prišli na vrsto prej. Številni urgenco namreč načrtno izkoriščajo, ker se želijo na takšen način izogniti čakanju pri osebnem zdravniku.

Na urgenco prihajajo tudi zaradi prask

Pri pregledu na urgenci bo po novem tako mogoče podpisati tudi list s soglasjem, na katerem se bo pacient strinjal, da bo storitev v  nenujnih primerih plačljiva.

''Tako ne gre več, utapljamo se v pacientih,'' je dejal strokovni direktor Franc Vindišar. ''Na urgenco nekateri hodijo tudi zato, ker so si tik pred dopustom pozabili urediti recepte, potem pa ob 23. uri zvečer zahtevajo recept. To zanesljivo ni prava pot. Nikjer v zahodni Evropi te storitve niso kar tako samoumevne,'' je še povedal.

Zdravnik bo po prvem pregledu presodil, ali gre za nujno ali nenujno obravnavo in kako kritično bolan je bolnik. Zvini, udarnine, praske in bolečine zaradi menstrualnih bolečin po njihovem mnenju še ne pomenijo razloga za obisk urgence. ''To vidimo v vsakodnevni praksi, pacienti v resnici hodijo po nepotrebnem,'' je povedal Vindišar in dodal, da te novosti ne bodo veljale za tiste, ki pridejo z napotnico, in za otroke. 

Plačevanje neurgentnih pregledov so zaradi zlorab že uvedli tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana in v Novem mestu. Že po dveh tednih je obisk upadel za 15 odstotkov.
Novice Potrjeno: davkoplačevalci bomo krpali 136-milijonsko luknjo v bolnišnicah #video
zdravnik halja
Novice Razkrite nepravilnosti v štirih bolnišnicah
Novice Ptujska bolnišnica z milijonsko izgubo in velikimi težavami z izplačilom plač
Novice Celjska bolnišnica v devetih mesecih s skoraj 315.000 evri izgube
Ne spreglejte